Μέσα στο πλαίσιο της σύγκρουσης ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία και του ευρύτερου ανταγωνισμού των μπλοκ ισχύος, οι ΗΠΑ καλούν την ΕΕ προς αντιμετώπιση της Κίνας. Την οποία κατηγορούν ότι επιδιώκει να αναδιαμορφώσει την παγκόσμια τάξη πραγμάτων, σε συνεργασία με τη Ρωσία. Την ίδια ώρα ο Πούτιν θέτει όρους για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης θάλασσας που ελέγχουν πλέον οι Ρώσοι. Αυτοί διακηρύττουν συνέχιση των επιχειρήσεων μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι τους.
Η Ρωσία θα συνεχίσει τη στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι της, διεμήνυσε η Μόσχα δια στόματος του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Μιλώντας κατά την τακτική ενημέρωση των συντακτών, αναφέρθηκε στα εδάφη που ελέγχονται από τη Ρωσία στο Ντονμπάς, τις επαρχίες του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ. «Ένας από τους κύριους στόχους της επιχείρησης είναι η προστασία των ανθρώπων στην DNR (Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ) και στην LNR (Δημοκρατία του Λουγκάνσκ). Έχουν ληφθεί μέτρα για τη διασφάλιση της προστασίας τους και έχουν επιτευχθεί ορισμένα αποτελέσματα». Στην ουκρανική πλευρά ακούγονται πλέον επικριτικές φωνές για την ελλειπή ετοιμασία της χώρας να αντιμετωπίσει τον πόλεμο που φαινόταν να έρχεται.
Καθημερινά πλέον γίνεται ολοένα περισσότερο κατανοητό το υπόβαθρο αυτού του πολέμου στην Ουκρανία και μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο της σύγκρουσης ανάμεσα στη Δύση και την Ρωσία και του ανταγωνισμού ανάμεσα στα παλαιά και νέα καπιταλιστικά μπλοκ ιμπεριαλιστικής ισχύος. Ενδεικτικές των επιδιώξεων είναι οι τοποθετήσεις ηγετικών στελεχών όλων των πλευρών. Τελευταία από την Ουάσιγκτον, η οποία καλεί την ΕΕ προς αντιμετώπιση της αυξανόμενης επιρροής της Κίνας στον κόσμο, κατηγορώντας το Πεκίνο ότι θέλει να αναδιαμορφώσει την παγκόσμια τάξη πραγμάτων, σε συνεργασία με τη Ρωσία.
«Δεν θέλουμε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, αλλά δεν μπορούμε να βασιστούμε στο ότι το Πεκίνο θα αλλάξει τη συμπεριφορά του », τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μέσω τηλεδιάσκεψης σε ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης. Κατήγγειλε την «οικονομική παρενόχληση» της Κίνας προς την Ευρώπη και ανέφερε ως παραδείγματα το πρόσφατο εμπάργκο από το Πεκίνο στις εξαγωγές της Λιθουανίας, αλλά και τις δυσκολίες της γερμανικής εταιρείας Adidas το πρώτο τρίμηνο από την απότομη πτώση των πωλήσεών της στην Κίνα, καθώς έγινε στόχος εκκλήσεων για μποϊκοτάζ στη χώρα.
Η δεύτερη στην ιεραρχία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε την ανάγκη μεγαλύτερης «σύγκλισης των προσεγγίσεων» ΕΕ-ΗΠΑ έναντι του Πεκίνου, αναφέροντας ότι η Ρωσία δηλώνει έτοιμη να αντικαταστήσει με την Κίνα τους οικονομικούς δεσμούς της με τη Δύση και τονίζοντας ότι η Ουάσιγκτον αντιμετωπίζει «προσεκτικά» αυτήν τη συμμαχία. Η ίδια απείλησε μάλιστα το Πεκίνο με «συνέπειες» εάν οι κινεζικές αρχές αποφάσιζαν να στείλουν οπλικά συστήματα στη Ρωσία, κάτι πάντως που δεν συμβαίνει. «Ειλικρινά, πιστεύω ότι η Ρωσία και ο Πούτιν θα είναι παρίες στη διεθνή κοινότητα για πολύ καιρό και δεν είμαι σίγουρος ότι η Κίνα θα ωφεληθεί από αυτό», τόνισε η Αμερικανίδα αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών.
Παράλληλα και με αφορμή τη συμφωνία στο Βερολίνο για το πακέτο μαμούθ των 100 δισ. για εξοπλιστικές δαπάνες της Γερμανίας, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι: H αύξηση των γερμανικών στρατιωτικών δαπανών σημαίνει ότι η χώρα επαναστρατιωτικοποιείται, κάτι που αυξάνει τους κινδύνους για την ασφάλεια της Ρωσίας. «Αντιλαμβανόμαστε τη δήλωση του γερμανού καγκελαρίου Όλας Σολτς ως μια ακόμη επιβεβαίωση ότι το Βερολίνο έχει χαράξει μια πορεία για μια ταχεία επαναστρατιωτικοποίηση της χώρας». «Πώς θα μπορούσε να τελειώσει αυτό; Αλίμονο, αυτό είναι γνωστό από την ιστορία», είπε χαρακτηριστικά.Την ίδια ώρα, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν – τον οποίον τα δυτικά κέντρα εμφανίζουν καθημερινά… σχεδόν ετοιμοθάνατο – χθες υποδέχθηκε τους επικεφαλής της Αφρικανικής Ένωσης, τον πρόεδρο της Σενεγάλης Μάκι Σαλ και τον πρόεδρο της επιτροπής Μούσα Φακί Μαχάματ. Οι οποίοι του έθεσαν τον άμεσο κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης στην αφρικανική ήπειρο εξαιτίας των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί για τις εξαγωγές σιτηρών από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Σε συνέντευξή του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 1 TV channel ο Πούτιν δήλωσε ότι «η Ρωσία εγγυάται την ανεμπόδιστη διέλευση των πλοίων με ουκρανικά σιτηρά αν η Ουκρανία καθαρίσει τα λιμάνια της από τις νάρκες. Ενώ διασφαλίζει τις εξαγωγές μέσω των (ελεγχόμενων πλέον από τους Ρώσους) λιμανιών του Μπερντιάνσκ και Μαριούπολης. Αυτές μπορούν επίσης να γίνουν μέσω των χερσαίων δρόμων και ο πιο λογικός είναι από την Λευκορωσία, αλλά πρέπει να αρθούν οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη χώρα». Καταλήγοντας ότι: Οι νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας το μόνο που θα κάνουν είναι να εκτινάξουν τις τιμές ακόμη περισσότερο.
Παράλληλα, η Ουκρανία καταγγέλλει την Τουρκία ότι είναι μεταξύ των χωρών που αγοράζουν σιτάρι, το οποίο κλέβει η Ρωσία από την Ουκρανία. Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στην Άγκυρα Βασίλ Μποντνάρ, δήλωσε ότι ποσότητες κλεμμένων ουκρανικών σιτηρών φτάνουν στην Τουρκία. Έχει μάλιστα ζητήσει την συνδρομή των τουρκικών αρχών, αλλά και της Interpol προκειμένου να διερευνηθεί ποιος ακριβώς εμπλέκεται στη μεταφορά του ουκρανικού σιταριού.
Την ίδια ώρα ρεπορτάζ της Wall Street Journal αναφέρει πως Ρωσία και Τουρκία επιδιώκουν ουσιαστικά συνεργασία για την μεταφορά σιτηρών και ηλιελαίου που παραμένουν παγιδευμένα στη Μαύρη Θάλασσα. Στις σχετικές διαπραγματεύσεις συμμετέχει και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος θεωρεί πως για να αποφευχθεί περαιτέρω άνοδο των τιμών των τροφίμων και μία ανθρωπιστική κρίση θα πρέπει τα ρωσικά σιτηρά και λιπάσματα να μείνουν εκτός κυρώσεων και να φτάσουν στις διεθνείς αγορές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου