Ζούμε το αδιανόητο. Κυβερνάει ένας άνθρωπος που όταν στην χτεσινή του συνέντευξη ρωτήθηκε για το θανατικό που έχει επιφέρει η πανδημία και η διαχείρισή της από την κυβέρνηση, εκείνος απάντησε ότι φέτος τα πήγαμε καλά με εξαίρεση… τους νεκρούς! Με… εξαίρεση τους νεκρούς!!!
Διαβάστε:
Κυριάκος Μητσοτάκης: “Όμως, θα ζητήσω να πάρουμε μία μικρή απόσταση από τα γεγονότα και να δούμε πού βρισκόμαστε σήμερα σε σχέση με το πού ήμασταν πριν από ένα χρόνο”.
Νίκος Χατζηνικολάου: “Πάντως, το 2021 σε σχέση με το 2020, ήταν μια πολύ χειρότερη χρονιά της πανδημίας στην Ελλάδα. Είχαμε 16.000 νεκρούς.
Κυριάκος Μητσοτάκης: “Ως προς τους νεκρούς, βεβαίως (…). Ταυτόχρονα κρατήσαμε την οικονομία ανοιχτή. Δεν κάναμε lockdown. Σώσαμε τον τουρισμό. Και είχαμε και μία ανάπτυξη εξαιρετικά υψηλή…”.
Ακούστε:
Το βίντεο της εικόνας δείτε το ΕΔΩ |
Αυτή ήταν η απάντηση του… “άριστου”. Του… “Μωυσή”.
Η απάντηση που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκαλεί σοκ σε όποιον διαθέτει στοιχειώδη τσίπα. Ακούς αυτή την απάντηση και δεν το πιστεύεις. Την ξανακούς και παγώνεις. Είναι αδιανόητο για τον οποιονδήποτε, πόσο μάλλον για έναν πρωθυπουργό μιας χώρας που θρηνεί 22.000 ανθρώπους, να απαντά “ξεπετώντας” τους νεκρούς και πανηγυρίζοντας επειδή… έσωσε τον τουρισμό. Να “ξεπετάει” τους νεκρούς για να πανηγυρίσει για ό,τι θεωρεί “ανοικτή οικονομία”. Να “ξεπετάει” τους νεκρούς πανηγυρίζοντας γιατί δεν έκανε lockdown. Να “ξεπετάει” τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς για να πουλήσει “ανάπτυξη”…
Αυτό το ανατριχιαστικό, τη σύγκριση των νεκρών της πανδημίας με τη «σωτηρία του τουρισμού» και με την «ανοικτή οικονομία», το διέπραξε πρωθυπουργός…
Αυτή την προσβολή για τον καθένα που αισθάνεται άνθρωπος, την προσβολή σε χιλιάδες οικογένειες που θρηνούν τους νεκρούς τους, την διέπραξε πρωθυπουργός…
Ο κυνισμός, η απουσία κάθε έννοιας ενσυναίσθησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, του ανθρώπου που θεωρεί φυσικό νόμο τις κοινωνικές ανισότητες, του ανθρώπου που ήθελε… μελέτη για το αν χρειάζονται οι ΜΕΘ στους ανθρώπους που τις έχουν ανάγκη, είναι γνωστή τοις πάσι.
Εδώ, όμως, δεν μιλάμε μόνο γι’ αυτόν τον θατσερισμό που αναβλύζει από όλους τους πόρους των μελών αυτής της κυβέρνησης. Εδώ μιλάμε για την αδιανόητη – και πλέον ομολογημένη – πολιτική επιλογή, ο αριθμός των νεκρών της πανδημίας να μπαίνει από το Μαξίμου στη ζυγαριά με οτιδήποτε άλλο, από τον τουρισμό μέχρι τα ανοικτά νυχάδικα, και να… κερδίζουν τα νυχάδικα.
Ντρέπεται και η ντροπή.
Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης στην ίδια τηλεοπτική του συνέντευξη («ΑΝΤ1») δήλωσε πως την 1η Μάη θα δοθεί μια νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό. Για ευνόητους λόγους απέφυγε να δεσμευτεί για συγκεκριμένο ποσοστό, περιοριζόμενος στην έωλη διαβεβαίωση πως η νέα αύξηση «θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την αύξηση του 2% που είδαν οι εργαζόμενοι από 1ης Ιανουαρίου του 2022»…
Ήδη, πάντως οι αυξήσεις του 2% (0,50 λεπτά την ημέρα), που ισχύουν από την 1η Γενάρη, έχουν γίνει «ατμός» από τις σαρωτικές ανατιμήσεις, και το ίδιο θα συμβεί με την όποια αύξηση δοθεί το Μάη. Ο νόμους Βρούτση – Αχτσίογλου που προβλέπει ότι ο μισθός θα καθορίζεται από το κράτος, ανάλογα με τις «αντοχές» της καπιταλιστικής οικονομίας και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, εγγυάται γι’ αυτό.
Ο συνδυασμός δε αυτού του άθλιου νόμου με το συνολικό αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο της κατάργησης των Συλλογικών Συμβάσεων, των απλήρωτων υπερωριών, της 10ωρης εργασίας, της πανσπερμίας ελαστικών εργασιακών σχέσεων, των εργολαβικών και των «μπλοκάκηδων», της μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης ευθύνονται για την καθήλωση και μείωση των μισθών, για την παραπέρα συρρίκνωση του λαϊκού εισοδήματος σε συνθήκες μεγάλης ακρίβειας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε ένα έτος (Δεκέμβρης 2021 – Δεκέμβρης 2020), με βάση τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες από την ΕΛΣΑΤ, το φυσικό αέριο ανατιμήθηκε κατά 135,7%, το ηλεκτρικό ρεύμα κατά 45%, το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 34,1% και τα καύσιμα κατά 21,7%. Οι ανατιμήσεις αυτές βάζουν φωτιά στο λαϊκό εισόδημα, συμπαρασύρουν δεκάδες άλλα προϊόντα και δεν αντισταθμίζονται από τα ψίχουλα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, πόσο μάλλον από τα αντίδωρα του κατώτατου μισθού.
Στην ίδια συνέντευξη, ο Κυρ. Μητσοτάκης απέρριψε το ενδεχόμενο να μειωθεί ο ΦΠΑ στα είδη ευρείας κατανάλωσης, που θα έδινε έστω μια μικρή ανακούφιση στις λαϊκές οικογένειες.
«Η πρώτη μας προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι να μην έχουμε από τον Ιανουάριο φαινόμενα εκτροχιασμού της δημοσιονομικής μας πολιτικής», είπε ο πρωθυπουργός. Μάλιστα, όχι μόνο εμφανίστηκε απορριπτικός, αλλά δήλωσε πως «έχουμε να κάνουμε μια σημαντική προσαρμογή το 2022, δεν θα υπήρχαν πάντα οι εποχές όπου θα μπορούμε να έχουμε πολύ σημαντικά ελλείμματα», προαναγγέλλοντας κλιμάκωση της αντιλαϊκής δημοσιονομικής πολιτικής από τη νέα χρονιά, καθώς ο λαός θα φορτωθεί στις πλάτες του τα έκτακτα μέτρα στήριξης του κεφαλαίου που δόθηκαν την περίοδο της πανδημίας.
Για την πανδημία όχι μόνο τα βρήκε όλα «καλώς καμωμένα» από την κυβέρνηση ο πρωθυπουργός, αλλά επέμεινε στη λογική της «συνεργασίας» με τον ιδιωτικό τομέα που του εξασφαλίζει πελατεία την ώρα που καταρρέουν τα Νοσοκομεία, καθώς και στο «νέο ΕΣΥ» της περισσότερης εμπορευματοποίησης, υποσχόμενος «τολμηρές παρεμβάσεις» προς αυτή την κατεύθυνση. Αντί για μέτρα προστασίας φρόντισε να καλλιεργήσει εφησυχασμό παρομοιάζοντας την μετάλλαξη «Όμικρον», σαν «ένα καλοκαιρινό μπουρίνι» που έχει «μεγάλη ένταση, ανεβαίνει γρήγορα, αλλά φεύγει και γρήγορα», ενώ καυχήθηκε πως «κρατήσαμε την οικονομία ανοικτή»...
-Με πληροφορίες από τον Ημεροδρόμο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου