Θέμα χρόνου η μείωση των επικουρικών συντάξεων στο άμεσο μέλλον.
Γράφει ο Χρήστος Μέγας
Η κρίση στην αγορά λόγω της πανδημίας και το ιδιότυπο lockdown (χωρίς ενισχύσεις σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους) έχει τεράστιες επιπτώσεις και στα οικονομικά του Ασφαλιστικού.
Πρόσθετα, από τις αρχές του έτους το επικουρικό θα έχει μειωμένα έσοδα καθώς οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας θα καταβάλλουν, υποχρεωτικά, εισφορές υπέρ ιδιωτικού-κεφαλαιοποιητικού επικουρικού ταμείου (ΤΕΚΑ) και όχι υπέρ του δημοσίου ΕΤΕΑΕΠ.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο οι νέοι και, προαιρετικά, όσοι είναι έως 35 ετών θα δημιουργούν τον δικό τους κουμπαρά, αλλά το δημόσιο σύστημα θα χάσει φέτος έως 40 εκ. ευρώ (απώλειες ασφαλιστικών εισφορών) και σχεδόν 150 εκ. το 2023, ποσά τα οποία θα αυξάνονται τα επόμενα χρόνια.
Με δεδομένο ότι ήδη το επικουρικό ταμείο ΕΤΕΑΕΠ είναι ελλειμματικό κατά 500 εκ. το χρόνο, γίνεται σαφές ότι μέχρι το 2025 θα έχει εξανεμιστεί η (κινητή) περιουσία του (έως 2,5 δις ευρώ σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου), οπότε ανακύπτει θέμα ομαλής καταβολής των συντάξεων.
Με δεδομένο μάλιστα ότι δεν επιτρέπεται η χρηματοδότηση του ΕΤΕΑΕΠ από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα έσοδά του θα πρέπει να εξισορροπούνται ως προς τις δαπάνες, προκύπτει ευθέως θέμα μείωσης των επικουρικών συντάξεων στο άμεσο μέλλον.
Πανδημία και έσοδα
Την ίδια στιγμή ο ΕΦΚΑ (κύριες συντάξεις) είχε την διετία 2020-21 μείωση εσόδων άνω των 2 δις ευρώ, τα οποία καλύφθηκαν από τον προϋπολογισμό, για την ομαλή καταβολή των συντάξεων.
Ωστόσο φέτος τα οικονομικά στοιχεία καθίστανται ανελαστικά με βάσει την δέσμευση για περιορισμό των ελλειμμάτων στα 2 δις ευρώ (από 30 δις την περασμένη διετία αθροιστικά.)
Παράλληλα, τα έσοδα του ασφαλιστικού αναμένονται και πάλι να είναι μειωμένα. Ακόμη και εάν έχουμε σημαντική οικονομική μεγέθυνση (αύξηση του ΑΕΠ), αυτό δεν διαχέεται ευθύγραμμα στην πραγματική οικονομία και την απασχόληση. Σε μεγάλο βαθμό η οικονομική άνοδος θα οφείλεται σε παραγγελίες και εισαγωγές τεχνολογικού εξοπλισμού και υποδομών (ηλιακά πάνελ, κομπιούτερ, μηχανήματα κ.α.) λόγω της εκταμίευσης ποσών του Ταμείου Ανάκαμψης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου, την «πράσινη» (ηλιακή και αιολική) ενέργεια, καθώς και την έκρηξη του τουριστικού ρεύματος (εισαγωγές κλινοσκεπασμάτων, τροφίμων κ.α.).
Εξάλλου, όπως έχει δείξει και η προηγούμενη εμπειρία, η ελληνική οικονομία δημιουργεί λίγες, υπαμειβόμενες και ασταθείς θέσεις εργασίας (μερικής και ευκαιριακής απασχόλησης κ.λπ.), ενώ στα «προσεχώς» έρχονται οι αυτοματισμοί και τα ρομπότ που θα στερήσουν και νέα έσοδα από το Ασφαλιστικό.
«Πάγωμα» και περικοπές…
Ήδη η πρώτη παρενέργεια έρχεται με την βίαιη περικοπή των συντάξεων χηρείας κατά το ποσό της εθνικής σύνταξης (από 135 έως 269 ευρώ), όταν ο επιζών των συζύγων είναι ήδη συνταξιούχος, στις περίπτωσης των αναπήρων (άνω του 67% που ήδη λαμβάνουν εξ ιδίου δικαιώματος σύνταξη), αλλά και τα ορφανά τέκνα από τους δύο γονείς!
Ταυτόχρονα οι συντάξεις μηνούν «παγωμένες» τα τελευταία χρόνια, μετά τις δραματικές μειώσεις στην διάρκεια των μνημονίων και την προκρούστεια κλίνη του νόμου Κατρούγκαλου (για αιτήσεις στο σύστημα μετά τις 12/5/2016). Και μάλιστα όταν αυτή την περίοδο που η ακρίβεια καλπάζει, ιδιαίτερα στα είδη πρώτης ανάγκης.
Ταυτόχρονα δεν έχει εφαρμοστεί η απόφαση για τα αναδρομικά (δώρα) της περιόδου 2015-16, σε υλοποίηση παλαιότερης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), ενώ καρκινοβατεί και η νέα απόφαση του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου επί του θέματος.
Τέλος, υπάρχει και η πρόβλεψη για αύξηση των ηλικιακών ορίων για συνταξιοδότηση με βάσει το (αυξημένο) προσδόκιμο ζωής, μέτρο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί συνδυαστικά με το διαρκές «πάγωμα» ή την ονομαστική μείωση των συντάξεων…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου