Του Δημήτρη Κωστάκου
Συνθήκες εισοδηματικής και ασφαλιστικής πανδημίας δημιουργεί η κυβέρνηση για τους εργαζόμενους, τους άνεργους και τους συνταξιούχους το 2022.
Η νομοθετική ατζέντα της κυβέρνησης, διαμορφωμένη πλήρως βάσει των νεοφιλελεύθερων συνταγών και των μνημονιακών επιταγών, διασπείρει τον ιό της φτώχειας στην εργατική τάξη και τα λαϊκά νοικοκυριά, εν μέσω υγειονομικής κρίσης.
Η πολυδιαφημισμένη «ενίσχυση των χαμηλόμισθων» αποδεικνύεται αναιμική καθώς η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% προσθέτει 13 ευρώ μεικτά τον μήνα, δηλαδή επιπλέον μικτό ημερομίσθιο κατά 0,52 ευρώ.
Το εισόδημα των ανέργων, οδηγείται στην εντατική με την πενιχρή αύξηση των επιδομάτων του ΟΑΕΔ, τα οποία είναι συνδεδεμένα με τον κατώτατο μισθό.
Το επίδομα ανεργίας θα αυξηθεί κατά 8 ευρώ, με τη συντριπτική πλειονότητα των ανέργων να μην τυγχάνει εισοδηματικής στήριξης.
Μόλις 127.544 άνεργοι λαμβάνουν επίδομα σε σύνολο τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου εγγεγραμμένων στα μητρώα του ΟΑΕΔ ανέργων, εκ των οποίων έξι στους δέκα είναι μακροχρονίως άνεργοι.
Αυξήσεις- ψίχουλα προβλέπονται και για άλλα 23 επιδόματα.
Μπορεί η κυβέρνηση να υπόσχεται επιπλέον αύξηση του κατώτατου μισθού (το ύψος της οποία παραμένει άγνωστο), ωστόσο βάσει της μνημονιακής διαδικασίας, θα απαιτηθούν τουλάχιστον πέντε μήνες για τη νέα ενίσχυση.
Κι όλα αυτά όταν εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά βρίσκονται ήδη στον εισοδηματικό αναπνευστήρα.
Με την ακρίβεια να καλπάζει και ενώ αναμένονται νέες ανατιμήσεις προϊόντων και υπηρεσιών από τον Ιανουάριο, οι κατώτατες αποδοχές οι οποίες βρίσκονταν ήδη κάτω από το όριο της φτώχειας έχασαν 10% της αγοραστικής τους δύναμης από το Νοέμβριο.
Την ίδια ώρα, μπαίνει σε καθεστώς καραντίνας η συνταξιοδότηση, καθώς αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από πέντε έως και 12 έτη, κατά περίπτωση.
Από την 1η Ιανουαρίου, καταργούνται όλες οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις:
Για πλήρη σύνταξη, θα απαιτούνται:
-40 έτη ασφάλισης (12.000 ένσημα) σε ηλικία 62 ετών
-15 έτη ασφάλισης (4.500 ένσημα) σε ηλικία 67 ετών
Για μειωμένη σύνταξη θα πρέπει να έχουν συμπληρωθεί 15 έτη ασφάλισης σε ηλικία 62 ετών.
Παράλληλα, τα συνδικάτα τοποθετούνται στον γύψο καθώς από τον Ιανουάριο ξεκινά το ηλεκτρονικό φακέλωμα των συνδικαλιστικών οργανώσεων.
Διαδικασία υποχρεωτική, δεδομένου ότι όσα συνδικάτα δεν εγγραφούν στον Εθνικό Μητρώο, απλά θα εξαφανιστούν από τον συνδικαλιστικό χάρτη με κυβερνητική απόφαση αφού δεν θα μπορούν να απεργούν ούτε να υπογράφουν συμβάσεις εργασίας.
Όσο για τη φορολόγηση, το φάρμακο αποδεικνύεται φαρμάκι.
Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, θα κληθούν να πληρώσουν το 95% των φόρων για να καλυφθούν τα «σπασμένα» από τις φοροαπαλλαγές και τις επιδοτήσεις στις μεγάλες επιχειρήσεις που αύξησαν περαιτέρω τα ελλείμματα και το χρέος.
Την ίδια στιγμή, μειώνονται οι φορολογικοί συντελεστές των επιχειρηματικών κερδών στο 22% από το 24%, ενώ οι ενισχύσεις προς τους επιχειρηματικούς ομίλους θα φτάσουν το 1,2 δισ. ευρώ.
Ακόμη και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες αγορά κατά κύριο λόγο τους εργοδότες (1,9%).
Η προστασία των ανέργων ακρωτηριάζεται.
Τα κονδύλια για επιδόματα ανεργίας μειώνονται κατά 199 εκατομμύρια ευρώ, ενώ -σύμφωνα με πληροφορίες- η επικείμενη νομοθετική ρύθμιση για την αναμόρφωση του συστήματος επαγγελματικής κατάρτισης, προβλέπει:
– Τη μείωση του χρόνου καταβολής του επιδόματος ανεργίας κατά το ήμισυ. Δηλαδή, στους έξι μήνες, με το ύψος του επιδόματος να αγγίζει αρχικά το 80% του μισθού και να βαίνει μειούμενο έως τα σημερινά όρια των 400 ευρώ.
– Τη καταβολή του επιδόματος για άλλους έξι μήνες, εφόσον ο δικαιούχος αποδεδειγμένα αναζητά εργασία
– Την ενίσχυση της εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα στην επαγγελματική κατάρτιση και τη σύνδεση της με την καταβολή του επιδόματος ανεργίας.
- Την απασχόληση του ανέργου με την μορφή πρακτικής άσκησης, χωρίς υποχρέωση της επιχείρησης που θα την αναλάβει, να προσλάβει στην συνέχεια τον άνεργο.
- Αμοιβές τόσο για τα ιδιωτικά κέντρα κατάρτισης όσο και για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις από τον ΟΑΕΔ μετά την επιβεβαιωμένη ολοκλήρωση και πιστοποίηση, με περαιτέρω αποζημίωση για την τοποθέτηση σε θέση πρακτικής άσκησης και την ολοκλήρωση της.
- Επίσης, αποζημίωση για την εύρεση θέσης εργασίας, και τέλος bonus σε περίπτωση διατήρησης της θέσης εργασίας για 6 μήνες.
Ακόμη και στο πρόγραμμα για το πρώτο ένσημο, το οποίο αφορά νέους ηλικίας 18-29 ετών χωρίς προηγούμενη προϋπηρεσία, η ενίσχυση που προβλέπεται θα κατευθύνεται σαν… οικονομικό μόσχευμα στην τσέπη του εργοδότη κατά 50% (600 ευρώ από τα συνολικά 1.200).
Με τις υγείες μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου