27 Σεπτεμβρίου 2020

Το βιβλίο της εβδομάδας: “Μόρια: μετέωροι στο πουθενά της Ευρώπης”, της Μαρί Ντουτρεπόν (Marie Doutrepont), Εκδόσεις Ποταμός (Βίντεο-Συνέντευξη)

Η Μαρί Ντουτρεπόν (Marie Doutrepont) είναι δικηγόρος, από το Βέλγιο, συγγραφέας του βιβλίου “Μόρια: μετέωροι στο πουθενά της Ευρώπης”, που κυκλοφόρησε το 2020 από τις Εκδόσεις Ποταμός. Μέλη του πρακτορείου PRESSENZA από Αθήνα και Βρυξέλλες, αφού διαβάσαμε το βιβλίο της, αποφασίσαμε να της πάρουμε μια συνέντευξη. Σκοπός μας να τη γνωρίσουμε αλλά και να προτρέψουμε όσους και όσες ασχολούνται με το προσφυγικό -αλλά κυρίως όσους/ες δεν ασχολούνται- να διαβάσουν τα γράμματα της βελγίδας δικηγόρου, που -πέραν από ό,τι άλλο- γράφτηκαν ως μια σανίδα σωτηρίας για την ίδια και τα όσα ζούσε στον καταυλισμό της Μόριας.

Η συνέντευξη δημοσιεύεται σήμερα (23.09.2020) μέρα ανακοίνωσης του νέου Ευρωπαϊκού Συμβολαίου για τη Μετανάστευση 2020 και στη σκιά της πυρκαγιάς που έλαβε χώρα στη ντροπή της Ευρώπης, στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης / καταυλισμού της Μόριας. Η Ντουτρεπόν μιλά με ακρίβεια και καρδιά για την εμπειρία της στη Μόρια, όπου παρείχε εθελοντικά νομική υποστήριξη σε δεκάδες αιτούντες άσυλο, σε ανθρώπους που βρέθηκαν παγιδευμένοι μεταξύ των περιοριστικών ευρωπαϊκών νόμων και της αδυναμίας επιστροφής στις χώρες τους.

Η συνέντευξη είναι συμπαραγωγή του ελληνικού και του βελγικού γραφείου του πρακτορείου ειδήσεων για την ειρήνη, τη μη-βία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, PRESSENZA.

Συνέντευξη: Tatiana De Barelli – Μαριανέλλα Κλώκα
Κάμερα/μοντάζ: Sidi Diarra
Μετάφραση στα ελληνικά: Ανδρέας Παπαγγελόπουλος
Διάρκεια: 21′:50″

Σύνδεσμος για τη συνέντευξη (με ελληνικούς υπότιτλους):

 

ΠΗΓΗ: pressenza

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου