Επιβεβαίωση του επενδυτικού και γεωστρατηγικού ενδιαφέροντος για τα Ναυπηγεία, αλλά και για τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας. Επισπεύδονται οι διαδικασίες για το σχέδιο διάσωσης. «Ευπρόσδεκτη κάθε επένδυση», λένε οι εργαζόμενοι, που τηρούν στάση αναμονής.
Την ανανέωση του επενδυτικού και στρατηγικού ενδιαφέροντος των ΗΠΑ για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας σηματοδοτεί η χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με κλιμάκιο της αμερικανικής κρατικής χρηματοδοτικής εταιρείας International Development Finance Corporation (DFC).
Πρόκειται για την αναπτυξιακή τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία, σύμφωνα με την ταυτότητά της, «συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα χρηματοδοτώντας λύσεις στις πιο κρίσιμες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο αναπτυσσόμενος κόσμος» και «επενδύει στην ανάπτυξη και την προώθηση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής».
Ο φορέας, που ιδρύθηκε το 2019 επί προεδρίας Τραμπ μέσω της συγχώνευσης προηγούμενων αναπτυξιακών οργανισμών όπως βραχίονες της USAID, εστιάζει στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών και της τεχνολογίας, χρηματοδοτώντας μεταξύ άλλων επενδύσεις σε χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής, της ΝΑ Ασίας και των Βαλκανίων.
Σύμφωνα με το Μαξίμου, κατά τη συνάντηση με τους Αμερικανούς αξιωματούχους -μεταξύ των οποίων ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Μάθιου Ζάις-, ο πρωθυπουργός τόνισε «την προτεραιότητα που δίνει η κυβέρνηση στην ταχεία υλοποίηση μεγάλων ξένων επενδύσεων σε σειρά τομέων της οικονομίας, καθώς και τη σημασία της στρατηγικής σχέσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την προώθηση αυτών των πρωτοβουλιών».
Αμέσως μετά το κλιμάκιο της DFC επισκέφθηκε τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Αδώνιδος Γεωργιάδη, του πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ και του διευθύνοντος συμβούλου της ONEX Πάνου Ξενοκώστα. Πρόκειται για τη δεύτερη φορά από τον Ιούλιο που ο Αμερικανός πρέσβης και ο υπουργός Ανάπτυξης επισκέπτονται τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, επισφραγίζοντας την πρόθεση του αμερικανικού κράτους να χρηματοδοτήσει τη διαδικασία εξυγίανσης των ναυπηγείων από την ΟΝΕΧ.
Το πλειοψηφικό πακέτο
Οπως έχει γράψει η «Εφ.Συν.», τον Ιούλιο ολοκληρώθηκε η διαδικασία συμφωνίας ΟΝΕΧ και DFC με τους παλαιούς μετόχους της εταιρείας Νεώριον Α.Ε. μεταβιβάζοντας το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών του 53,22% στη συμβολική τιμή του ενός ευρώ. Μέσα στον Σεπτέμβριο αναμένεται να ολοκληρωθεί ο νομικός και οικονομικός έλεγχος για λογαριασμό της DFC ώστε να εγκριθεί η χρηματοδότηση και να προχωρήσει η κατάθεση του σχεδίου εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας βάσει του Πτωχευτικού Κώδικα.
Στάση αναμονής κρατάνε οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία, περίπου 600 άτομα, που προς το παρόν λαμβάνουν το 70% της μισθοδοσίας τους από το Πολεμικό Ναυτικό. «Κάθε επένδυση αποδεκτή. Εμείς θέλουμε το ναυπηγείο να μη μαραζώσει όπως μαραζώνει αυτή τη στιγμή» δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ναυπηγείων Ελευσίνας Αριστοτέλης Κυριαζόπουλος.
«Μας οφείλονται δεδουλευμένα 22 εκατομμύρια, που όπως λέει ο κ. Ξενοκώστας της ΟΝΕΧ θα μας τα εξοφλήσουν σταδιακά. Απ' ό,τι μας είπαν κατά την επίσκεψη, αναμένεται να δοθεί το τελικό ok από την DFC και μέχρι τέλος του Οκτωβρίου να κατατεθεί το σχέδιο εξυγίανσης στο πτωχευτικό δικαστήριο».
Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, τα χρέη των Ναυπηγείων Ελευσίνας ανέρχονται στα 230 εκατ. ευρώ, ενώ μαζί με τις απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού ενδέχεται να ξεπερνάνε τα 300 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο τα χρέη προς το Δημόσιο (90 εκατ. ευρώ μόνο στην ΑΑΔΕ και στον ΕΦΚΑ) αναμένεται να κουρευτούν, όπως έγινε στο Νεώριο Σύρου.
Πηγή :Εφημερίδα των Συντακτών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου