24 Σεπτεμβρίου 2020

Η ειρήνη είναι η πιο όμορφη λέξη σε όλες τις γλώσσες. Κοινή έκκληση σε Ελλάδα, Τουρκία

Κοινή έκκληση για την ειρήνη από Τουρκία και Ελλάδα, υπογράφεται από πολιτικά κόμματα, βουλευτές ή πρώην βουλευτές,  κοινωνικές και πολιτικές  οργανώσεις και  συνδικάτα, καθηγητές πανεπιστημίου, συνδικαλιστές  και απλούς πολίτες. Ακολουθεί το κείμενο στο οποίο συλλέγονται υπογραφές στήριξης στις δύο χώρες 

 


  

Η ΕΙΡΗΝΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΗ ΛΕΞΗ ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΓΛΩΣΣΑΣ

Η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ

Εμάς τους φίλους της ειρήνης σε Τουρκία και Ελλάδα, τους δημοκράτες, προοδευτικούς, σοσιαλιστές και κομμουνιστές  μας ανησυχεί ιδιαίτερα το ενδεχόμενο να μετατραπεί σε σύγκρουση η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες.

Τα ζητήματα της υφαλοκρηπίδας, της ΑΟΖ και των φυσικών κοιτασμάτων της Μεσογείου μπορούν να λυθούν με ειρηνικό τρόπο. Μετατρέπονται όμως σε ζητήματα διαμάχης, λόγω των αδηφάγων μονοπωλίων. Κανένας όμως πόρος και φυσικός πλούτος κάτω από την κυριαρχία των μονοπωλίων δεν καλυτέρευσε τις συνθήκες ζωής μας, ακριβώς το αντίθετο. Η άγρια εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου οδήγησε σε πανδημίες, ξηρασία, πλημμύρες και καταστροφή του περιβάλλοντος. Οι εξορύξεις ορυκτών καυσίμων από τα βάθη και των διεθνών θαλασσών θα επιταχύνουν αυτή την πορεία.

Οι λαοί της Τουρκίας και της Ελλάδας δεν έχουν κανένα συμφέρον από το μοίρασμα της Μεσογείου. Στον κόσμο και στην περιοχή μας μπορεί να κυριαρχήσει η ειρήνη. Μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά και να αποφασίσουμε από κοινού για το ποιες πηγές φυσικού πλούτου και με ποιο τρόπο θα αξιοποιηθούν χωρίς να καταστραφεί το περιβάλλον.

Θέλουμε οι ιμπεριαλιστές να τραβήξουν τα χέρια τους, να αποσύρουν τις βάσεις και τις ένοπλες δυνάμεις τους από την  Μεσόγειο και την Κύπρο.
Είμαστε ενάντιοι στις συγκρούσεις που πηγάζουν από τις διενέξεις των ξένων και ντόπιων μονοπωλίων για τη μοιρασιά από του φυσικού αερίου και των άλλων πλουτοπαραγωγικών πηγών.

Πρέπει να τερματιστεί αμέσως η προσπάθεια κλιμάκωσης του εθνικισμού και η κούρσα των εξοπλισμών λόγω του ανταγωνισμού για το φυσικό αέριο.

Καλούμε τις κυβερνήσεις των δύο χωρών να συμφωνήσουν σε μία ειρηνική λύση. Καλούμε τους λαούς της Τουρκίας και της Ελλάδας στον αγώνα ενάντια στις κυβερνήσεις των χωρών τους για να σταματήσουν αυτή τη διαμάχη.

Γιατί, η Μεσόγειος δεν ανήκει στα μονοπώλια, ανήκει στους λαούς της περιοχής και σε όλα τα έμβια όντα που ζουν στα νερά της.

Γιατί, η ειρήνη είναι ο μοναδικός δρόμος για να ζήσουμε σαν άνθρωποι και να γίνει βιώσιμος ο κόσμος για όλους.

Σημείωση altersyros

Τις πρώτες υπογραφές πολιτών και οργανώσεων και από τις δύο χώρες μπορείτε να τις δείτε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου