16 Σεπτεμβρίου 2020

Βούτυρο ή κρέας για τα κανόνια τους ;

 Από το αυτί και στον λοχία - Της Ντίνας Δασκαλοπούλου

Πηγή:Εφημερίδα των Συντακτών

Η υποχρεωτική στράτευση στα 18, αμέσως δηλαδή μόλις τα πιτσιρίκια τελειώσουν το σχολείο και πριν καν ανοίξουν τις φτερούγες τους στον κόσμο, είναι μια συζήτηση που ξαναζεσταίνεται κατά περιόδους - κυρίως όταν απαιτείται μια γερή ένεση στο «εθνικόν φρόνημα» και κυριότατα όταν το πόπολο πρέπει να καταπιεί ευκολότερα εξοπλιστικά προγράμματα που θα πληρώνουν μέχρι και τα δισέγγονά του. Ενίοτε συνοδεύεται και από σκέψεις για υποχρεωτική στράτευση των γυναικών - με μια γερή δόση γιαλαντζί φεμινισμού.

Ο τωρινός πρωθυπουργός δεν ξέφυγε από τον κανόνα, πυροδότησε εκ νέου ωστόσο τη γνωστή αυτή συζήτηση που συνήθως διεξάγουν μεσήλικοι άντρες δημοσιογράφοι και πολιτικοί στην ασφάλεια των τηλεοπτικό πλατό και των ραδιοφωνικών στούντιο. Αλλωστε, δεν είπε τίποτα παραπάνω από όσα κατά καιρούς ζητούν απόστρατοι στρατιωτικοί και είχαν δηλώσει λειτουργώντας ως λαγοί η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Θάνος Πλεύρης, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος - ο δε τελευταίος χρησιμοποιώντας ανερυθρίαστα τη φράση του Γιόζεφ Γκέμπελς «είναι εποχή για κανόνια, όχι για βούτυρο».

Σύμφωνα με έκθεση της Eurostat, τον Ιούλιο, 2,906 εκατομμύρια νέοι (κάτω των 25) ήταν άνεργοι στην Ε.Ε. Κάποιοι από αυτούς επιβιώνουν και στην Ελλάδα (για όσο δεν παίρνουν τον δρόμο της μετανάστευσης). Τι λέμε λοιπόν στους νέους αυτής της χώρας; Οτι εκτός από τα κανόνια που θα πληρώνουν μέχρι να γίνουν κι αυτοί μεσήλικες, να ετοιμάζονται από νωρίς νωρίς σαν κρέας για τα κανόνια της πολεμικής μας μηχανής. Οσο για το βούτυρο, αυτά καλό είναι να τα ξεχάσουν αφού δεν φτάνει που πέρασαν την παιδική και την εφηβική τους ηλικία στη μέγκενη της λιτότητας, τους περιμένει κι άλλη λιτότητα για να στηριχτεί το αξιόμαχον της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου