Η ΕΥΠ, που βρίσκεται υπό την εποπτεία του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και η αντιτρομοκρατική (Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας - ΔΑΕΕΒ), απέκρυψαν από την ΑΔΑΕ (Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών), συνολικά 6.705 άρσεις απορρήτου, για τους οποίους η εισαγγελέας της ΕΥΠ είχε κάνει άρση του απορρήτου των επικοινωνιών για λόγους «εθνικής ασφάλειας».
Η απόκρυψη αφορά δεκάδες χιλιάδες παρακολουθήσεις πολιτών καθώς ο αριθμός 6.705, δεν αφορά τον αριθμό των προσώπων για τα οποία διατάχθηκε η άρση του απορρήτου καθώς η κάθε διάταξη δεν ισοδυναμεί με ένα άτομο αφού μπορεί να περιλαμβάνει δεκάδες τηλεφωνικούς αριθμούς διαφόρων προσώπων-στόχων.
Το γεγονός της απόκρυψης δεκάδων χιλιάδων πολιτών που είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση από ΕΥΠ και αντιτρομοκρατική επί της ουσίας έθεσε σε αχρηστία τον συνταγματικά κατοχυρωμένο ρόλο της ΑΔΑΕ αφού δεν μπορεί να κάνει κανένα έλεγχο για αυτές τις παρακολουθήσεις καθώς αγνοούσε ακόμα και την ύπαρξή τους.
Ο Χρήστος Ράμμος, πρόεδρος της ΑΔΑΕ, υπογράφει τον πρόλογο στην έκθεση πεπραγμένων της Ανεξάρτητης Αρχής, επισημαίνοντας ότι οι παρακολουθήσεις πολιτών από «ανεξέλεγκτα κέντρα» ανοίγουν τον δρόμο για εκβιασμούς.
Παράλληλα, επισημαίνει τις «ποικίλες δυσκολίες» που αντιμετώπισε η ΑΔΑΕ στο να πράξει το καθήκον της αναφορικά με τη διερεύνηση της υπόθεσης. Οι δυσκολίες αυτές αποδίδονται από τον ίδιο όχι μόνο σε εσωτερικούς, αλλά και σε εξωγενείς παράγοντες.
Την αποκάλυψη, που καταδεικνύει το μέγεθος της διάλυσης του κράτους δικαίου από το Μαξίμου, κάνει το inside story και η δημοσιογράφος Ελίζα Τριανταφύλλου.
Η απόκρυψη ότι χιλιάδες πολίτες είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ του Κυριάκου Μητσοτάκη προκύπτει από την έκθεση πεπραγμένων της ΑΔΑΕ για το έτος 2022, η οποία δημοσιεύθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης (31/1).
Σύμφωνα με την έκθεση:
-Η ΕΥΠ απέστειλε στην ΑΔΑΕ κατά το έτος 2022 επιπλέον 717 εισαγγελικές διατάξεις που αφορούσαν το έτος 2021 και δεν είχαν παραδοθεί νωρίτερα
-Η αντιτρομοκρατική (ΔΑΕΕΒ) παρέλειψε να αποστείλει στην ΑΔΑΕ 5.988 εισαγγελικές διατάξεις για το 2021 και επίσης το έκανε εντός του 2022.
Όπως σημειώνει το inside story, «αν προσθέσουμε τον αριθμό των “ξεχασμένων” διατάξεων άρσης απορρήτου για λόγους εθνικής ασφαλείας στο νούμερο που γνωρίζαμε μέχρι τώρα για το 2021 -με βάση την προηγούμενη έκθεση πεπραγμένων της ΑΔΑΕ - το άθροισμα από 15.475 εκτοξεύεται στις 22.180 εισαγγελικές διατάξεις. Το αντίστοιχο νούμερο το 2020 ήταν 13.751 εισαγγελικές διατάξεις. Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 62% μέσα σε έναν χρόνο».
Ο Χρήστος Ράμμος στο πρόλογο της έκθεσης πεπραγμένων αναφέρεται ακόμα στις αντιδράσεις εκείνων, «οι οποίοι για πολλούς και ποικίλους λόγους, δεν ήθελαν να προχωρήσουν οι έρευνες και οι έλεγχοι της ΑΔΑΕ και, σε κάθε περίπτωση, δεν ήθελαν πάντως να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών».
Αντιδράσεις, που όπως αναφέρει« εξελίχθηκαν σε κάποιες περιπτώσεις σε σοβαρές αντιθεσμικές παρεμβάσεις, μέσω των οποίων αμφισβητήθηκε η ίδια η ανεξαρτησία της Αρχής, με απειλητικούς μάλιστα υπαινιγμούς ότι σε περίπτωση που τα επιτασσόμενα με τις παρεμβάσεις αυτές δεν θα ετηρούντο από την Αρχή, θα ετίθετο θέμα ασκήσεως ποινικών διώξεων εις βάρος των μελών και του προσωπικού της Αρχής ακόμη και για εξαιρετικά σοβαρές κακουργηματικές πράξεις».
Ο Χρήστος Ράμμος επισημαίνει ότι «φάνηκε δυστυχώς για μια ακόμη φορά πως το πολιτικό σύστημα της χώρας, αλλά και μια σημαντική μερίδα των ΜΜΕ δεν έχουν κατανοήσει και μάλλον αρνούνται να κατανοήσουν τι ακριβώς είναι μια Ανεξάρτητη Αρχή (και μάλιστα συνταγματικά κατοχυρωμένη), σε τι χρησιμεύει, για ποιο λόγο υπάρχει και κυρίως τι σημαίνει να δρα ανεξάρτητα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου