Αγωνιώδεις είναι οι προσπάθειες του ΟΗΕ να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της Υπηρεσίας για του οργανισμού για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), από το έργο της οποίας εξαρτάται η επιβίωση 1,5 εκατ. Παλαιστίνιων αμάχων. Σχολιάζοντας το γεγονός ότι 13 χώρες, με προεξάρχουσες τις ΗΠΑ, ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν τη συνεισφορά τους στην Υπηρεσία, μετά τις καταγγελίες του Ισραήλ για 12 εργαζόμενούς της μέλη της Χαμάς, πρώην στέλεχος της UNRWA καταγγέλλει πολιτικά κίνητρα. Επίσης, αξιωματούχοι του ΟΗΕ επισημαίνουν ότι κανείς δεν μπορεί να υποκαταστήσει την υπηρεσία στο έργο της και κάνουν έκκληση να συνεχιστεί η χρηματοδότησή της.
Ο Ματίας Σμάλε, πρώην ανώτερο στέλεχος της UNRWA, δήλωσε την Τρίτη πως η χρονική στιγμή που επελέγη για να γίνουν οι αποκαλύψεις και οι καταγγελίες του Ισραήλ δείχνει πως πρόκειται για υπόθεση με πολιτικό ελατήριο.
Μιλώντας στον γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk, ο Γερμανός αξιωματούχος, πλέον ανώτερος σύμβουλος σε υπηρεσία του ΟΗΕ αρμόδια για τον αναπτυξιακό συντονισμό στην περιφέρεια της Αφρικής, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι υπάλληλοι που κατηγορεί το Ισραήλ να συμμετείχαν πράγματι στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, ότι κάτι τέτοιο δεν θα τον εξέπληττε, αλλά πρόσθεσε: «Όμως η χρονική στιγμή που επελέγη μου φαίνεται πως είχε πολύ πολιτικά κίνητρα».
Όπως επισήμανε, είναι απίθανο το 10% των περίπου 12.000 εργαζομένων της UNRWA στη Λωρίδα της Γάζας να έχουν «δεσμούς» με τη Χαμάς ή την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ, όπως ανέφερε η εφημερίδα Wall Street Journal επικαλούμενη εκθέσεις των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών. Είπε ότι υπάρχουν άνθρωποι στις τάξεις της υπηρεσίας που είναι συμπαθούντες την Χαμάς, αναγνώρισε, όμως ότι «όσο ήμουν στέλεχός της, πάντα παρακολουθούσαμε πολύ στενά το πώς δούλευαν και το πώς συμπεριφέρονταν οι εργαζόμενοί μας», ώστε να «τηρούν τις αξίες του ΟΗΕ» και «λαμβάναμε μέτρα όταν δεν συνέβαινε αυτό».
Τόνισε δε ότι την περίοδο που ήταν στέλεχος της υπηρεσίας (περίπου επτά χρόνια), «διώχθηκαν» οκτώ υπάλληλοί της, αλλά όχι μόνο επειδή υπήρχαν υποψίες για σχέσεις τους με τη Χαμάς, αλλά κυρίως επειδή «συμπεριφέρονταν κατά τρόπο που δεν συμμορφωνόταν προς τις αξίες των Ηνωμένων Εθνών». Συνεπώς, είπε, «νομίζω πως όσα αναφέρθηκαν από την αμερικανική εφημερίδα είναι μεγαλοποιημένα».
«Δεν υποκαθίσταται»
Από τη δική της πλευρά, η συντονίστρια της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ για τη Λωρίδα της Γάζας, Ζίγκριντ Κάαγκ, επισήμανε ότι κανένας οργανισμός δεν μπορεί να «αντικαταστήσει» την UNRWA για να βοηθήσει τον πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας.
Έπειτα από συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών των μεγάλων δωρητών του ΟΗΕ, με πρωτοβουλία του Αντόνιο Γκουτέρες, επισήμανε ότι «δεν υπάρχει με κανέναν τρόπο οργανισμός ικανός να αντικαταστήσει ή να υποκαταστήσει την τεράστια ικανότητα, τη δομή της UNRWA και τις γνώσεις της για τον πληθυσμό της Γάζας». «Χωρίς αυτήν τη χρηματοδότηση, οι προοπτικές για την UNRWA και τα εκατομμύρια των ανθρώπων που βοηθά είναι πολύ ζοφερές», επισήμανε και ο εκπρόσωπος του επικεφαλής του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουτζαρίκ.
Έκκληση από τη Νορβηγία
Από τη δική της πλευρά, η Νορβηγία, ένας από τους μεγαλύτερους δωρητές της UNRWA, που ξεκαθάρισε ότι η ίδια θα συνεχίσει να συμβάλλει οικονομικά στο έργο της, καλεί τις χώρες που διέκοψαν τη χρηματοδότησή της να αναλογιστούν τις συνέπειες των πράξεών τους για τον πληθυσμό στη Γάζα.
Ο Νορβηγός υπουργός Εξωτερικών, Έσπεν Μπαρτ Έιντε, δήλωσε ότι το Όλσο συζητά «το θέμα της χρηματοδότησης με άλλους δωρητές και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. Επιμένουμε στην ισχυρή δέσμευσή μας προς την υπηρεσία και προς τον παλαιστινιακό λαό».
Και πρόσθεσε: «Καλούμε και τις άλλες χώρες-δωρητές να αναλογιστούν τις ευρύτερες συνέπειες της διακοπής της χρηματοδότησής τους προς την UNWRA. Η UNWRA είναι κρίσιμη γραμμή ζωής για 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες στη Γάζα. Τώρα περισσότερο από ποτέ, η υπηρεσία χρειάζεται διεθνή υποστήριξη. Για να αποφύγουμε τη συλλογική τιμωρία εκατομμυρίων ανθρώπων, πρέπει να διακρίνουμε ανάμεσα στο τι μπορεί να έχουν κάνει κάποια άτομα και στο τι σημαίνει η UNWRA».
Σύμφωνα με τον Νορβηγό υπουργό Εξωτερικών, για τις καταγγελίες το Όσλο ενημερώθηκε από τον ΟΗΕ και όχι από τις ισραηλινές αρχές.
•
Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, το τελευταίο
24ωρο έχασαν τη ζωή τους από ισραηλινές επιθέσεις ακόμη 150 άνθρωποι,
ενώ τραυματίστηκαν 313. Συνολικά, από τις 7 Οκτωβρίου, που ξεκίνησε ο
πόλεμος στη Μέση Ανατολή, τουλάχιστον 26.900 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί
και 65.949 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινά χτυπήματα. Περισσότεροι από
τους μισούς νεκρούς και τραυματίες είναι γυναίκες και παιδιά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου