«...δεν πρόκειται από την άλλη να ρίξουμε νερό στον μύλο όσων ψάχνουν προβοκάτσιες. ...τελικά ποιος απειλεί το δημόσιο πανεπιστήμιο, η κυβέρνηση που το στηρίζει αναφανδόν ή ...εκείνοι που το υπονομεύουν με τις καταλήψεις;...». | (Κυρ. Πιερρακάκης, υπουργός Παιδείας ΑΝΤ1, 29 Ιαν. 2024)
Γενικά, και ειδικότερα αυτόν τον καιρό με το θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων, εντείνεται όχι μόνο η καταστολή αλλά και η απειλητική αυταρχική φρασεολογία της κυβέρνησης. Σταχυολογούμε από τη συνέντευξη του υπ. Παιδείας, Κυρ. Πιερρακάκη, κάποια χαρακτηριστικά σημεία: «...Το ερώτημα είναι, στηρίζουν το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο εκείνοι που de facto με δολιοφθορές στοχεύουν στο να το κλείνουν;».
Χιλιάδες φοιτητές που έχουν βγει στους δρόμους αυτές τις μέρες κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων είναι προβοκάτορες, δολιοφθορείς, θλιβερές μειοψηφίες (κατά παλαιότερους κυβερνητικούς χαρακτηρισμούς), αυτοί «που τους έλεγαν αλήτες»... «Εχει ήδη παρέμβει η Αστυνομία στο ΕΜΠ, σε συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές. Θα παρέμβουμε όπου και όποτε χρειαστεί, αλλά θέλουμε συνεργασία με τους πρυτάνεις, για να είναι αποτελεσματική η παρέμβαση».
«...Και νωρίς εβγήκανε καταμπροστά στον ήλιο, με πάνου ως κάτου απλωμένη την αφοβία σα σημαία, οι νέοι με τα πρησμένα πόδια που τους έλεγαν αλήτες...» | (Οδυσσέας Ελύτης, «Αξιον Εστί», 1959.)
Βέβαια, υπάρχουν πρυτάνεις και πρυτάνεις... Θυμίζω τον πρύτανη του ΕΜΠ, Γ. Βουδούρη, που επί πρυτανείας του η Σύγκλητος εξέδωσε απόφαση που απαγόρευε στο ΕΜΠ να εκπονούνται ερευνητικά προγράμματα για πολεμικούς σκοπούς. Είχε προηγηθεί η ερευνητική δραστηριότητα καθηγητή της Σχολής ΠΜ (εξ ΗΠΑ) με ειδικότητα στην «αντοχή των υλικών σε κυλινδρικά σώματα», που τελικά αποκαλύφθηκε ότι επρόκειτο για πολεμικούς πυραύλους! Και εδώ τίθεται το βασικό ερώτημα της διαφοράς ιδιωτικών από κρατικά ΑΕΙ.
Τα ιδιωτικά λειτουργούν με τους νόμους της Αγοράς, δηλαδή το ιδιωτικό κέρδος με οποιαδήποτε θεμιτή ή αθέμιτη διαδικασία παράγεται αυτό (όπως έχει αναλύσει η Μ. Καραμανώφ, πρώην αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας, η μόνη ηθική περιστολή στην ιδιωτική επιχείρηση είναι ο ανταγωνισμός με άλλη επιχείρηση, αλλιώς κάνει ό,τι τη βολεύει χωρίς ηθικούς ενδοιασμούς). Βέβαια, ο όρος «ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά» είναι το συντομότερο ανέκδοτο –εκτός αν προλειαίνουν το έδαφος και για... κρατική χρηματοδότησή τους, όπως τους εφοπλιστές!
Παράλληλα, παρεμβαίνει, όπως συνήθως, η ανεξάρτητη (;) τρίτη εξουσία, η δικαστική: «...η Εισαγγελία Πρωτοδικών διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια. Ειδικότερα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών ζητά διερεύνηση για τη διάπραξη τυχόν αυτεπαγγέλτως διωκομένων πράξεων, όπως αυτές που αφορούν διατάραξη δημόσιας υπηρεσίας, παράνομη βία, αλλά και παράβαση καθήκοντος...», έργο που το έχουμε ξαναδεί πολλές φορές.
Αλλωστε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προ ημερών είχε δηλώσει μεταξύ άλλων ότι «είναι δεδομένο ότι, όπου κληθούν οι Αρχές, όπως συνέβη στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο από τις πρυτανικές αρχές, θα επιβάλουμε τον νόμο...». Και μέσα στον σαματά, ιδού και ο Αδωνις: Από την πλευρά του, είχε προχωρήσει σε ωμό εκβιασμό σε βάρος των πρυτάνεων, απειλώντας να κόψει τη χρηματοδότηση στα πανεπιστήμια που δεν θα συμμορφωθούν με τις κυβερνητικές υποδείξεις.
Τέλος, κατά τον υπουργό Παιδείας, «τα ψηφιακά μέσα που θα χρησιμοποιήσουμε έχουν στο παρελθόν φανεί ως ένα μέτρο που καθιστά ανενεργές τις καταλήψεις, που τις “σπάει”».
Μπράβο, βρε παιδιά, δεν ψάχνετε μήπως βρείτε και κάποια εφαρμογή της ψηφιακής Τεχνολογίας που να «σπάει» και τις εργατικές διεκδικήσεις και να απαλλαγούμε μια και καλή από την «πάλη των τάξεων»;
* Ομότιμος καθηγητής Ε.Μ. Πολυτεχνείου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου