Η τοποθέτηση του υπουργού Υγείας περί «ιεράρχησης» των «πόρων» (βίντεο εδώ – μετά το 1′.30”) έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, διότι είναι «μέσα στο μυαλό» της κυβερνήσεως.
Ιδού τι υποστήριξε ο κύριος Άδωνις Γεωργιάδης, αυτός που δεν ήθελε να του παίρνει τη δόξα η τρόικα, όταν επρόκειτο για κλείσιμο νοσοκομείων και απολύσεις γιατρών:
«Η δουλειά μιας κυβερνήσεως είναι να προσπαθεί να διαχειρίζεται με ισορροπία και δικαιοσύνη τους διαθέσιμους πόρους. Οι πόροι δεν φτάνουν για να ικανοποιήσουν όλα τα αιτήματα. Άρα πρέπει με τους πόρους που έχεις στα χέρια να ικανοποιήσεις, με μια ιεράρχηση που βάζεις στα αιτήματα, αυτά που μπορείς».
Αυτά τα δήλωσε με αφορμή τα αιτήματα των αγροτών, βάζοντας το γενικό πολιτικό σκεπτικό της κυβερνήσεως και προσπαθώντας να κάνει (αστεία) μαθήματα διαχείρισης πόρων.
Ο Αδ. Γεωργιάδης ήθελε να δώσει κι ένα παράδειγμα από τον χώρο ευθύνης του, τη συγκεκριμένη περίοδο: «Εγώ είμαι υπουργός Υγείας. Οι γιατροί του ΕΣΥ θέλουν διπλάσιους μισθούς. Μπορώ να τους ικανοποιήσω; Όχι είναι η απάντηση. Εάν αύριο οι γιατροί του ΕΣΥ πούνε “κλείνουμε τα δημόσια νοσοκομεία”, τι θα κάνει η κυβέρνηση; Θα πρέπει να κόψει από την Άμυνα ή να μην πληρώνει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, για να πληρώνει τους γιατρούς του ΕΣΥ;».
Ορισμένες παρατηρήσεις για να αντιληφθούμε τι λέει και τι πράττει τελικά η κυβέρνηση:
– Η ιεράρχηση στη διαχείριση των πόρων με ποια κριτήρια γίνεται; Υπάρχει έστω κι ένας σε αυτή τη χώρα (ακόμα κι από αυτούς που ψήφισαν ΝΔ) που να πιστεύει ότι η κυβέρνηση λειτουργεί «με ισορροπία και δικαιοσύνη»; Η απάντηση είναι όχι.
– Όσον αφορά τα συγκεκριμένα ζητήματα:
— Την κυβέρνηση την αφορά η επιβίωση των αγροτών και η αγροτική παραγωγή της χώρας; Εάν ναι, τότε να ικανοποιήσει τα δικαία αιτήματα τους. Τότε θα πράξει «με ισορροπία και δικαιοσύνη».
— Δεν μας εξηγούν πώς βρίσκονται «πόροι» όταν πρόκειται, για παράδειγμα, να καλυφθούν ΝΑΤΟϊκές δαπάνες. Θα το εξηγήσουμε εμείς: Κάνουν «ιεράρχηση», όπως λέει και ο υπουργός Υγείας.
— Στο ερώτημα που θέτει ο κύριος Αδ. Γεωργιάδης (εάν θα πρέπει κόψουνε από την «Άμυνα» – δηλαδή κατά κύριο λόγο τις ΝΑΤΟϊκές δαπάνες) η απάντηση είναι «ναι». Να κόψετε από τις ΝΑΤΟϊκές δαπάνες, που δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα της χώρας αλλά τα σχέδια των ΗΠΑ και άλλων «συμμάχων» (τρανταχτό παράδειγμα τα F-35) και να ενισχύσετε το δημόσιο σύστημα Υγείας.
— Τις «εξυπνάδες» περί κοψίματος των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων για να πληρωθούν παραπάνω οι γιατροί του ΕΣΥ θα τις αφήσουμε στην άκρη. Πρόκειται για το κωμικό «παράδειγμα» κοινωνικού αυτοματισμού, το οποίο θα έπρεπε να ντρέπονται μόνο που το αναφέρουν.
Δεν ντρέπονται, όμως, διότι έχουν «ιεράρχηση» στη διαχείριση των «πόρων»:
– Ποια είναι αυτή; Ξεκινά με το «μπούκωμα» εκατομμυρίων ευρώ και τις διευκολύνσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους (αυτοί το λένε «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας») μαζί με τις ΝΑΤΟϊκές δαπάνες (διαβάστε εδώ για τις πρωτιές των ΝΑΤΟτσολιάδων). Μετά ακολουθούν τα υπόλοιπα, πάντα με την ανάλογη «ιεράρχηση».
Κατά τα άλλα οι κύριοι της κυβερνήσεως «ψάχνονται» (υποτίθεται) εάν οι αγρότες είναι «υποκινούμενοι» ή εάν… κατανοούν τα αιτήματά τους.
Με λίγα λόγια: Τα προκλητικά «μαθήματα» διαχείρισης «πόρων», με κυνισμό και γελοιότητα ταυτόχρονα, δεν πιάνουν.
***
-ΔΙΑΒΑΣΤΕ, επίσης, την πρόσφατη ανάρτηση στο blog μας:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου