02 Μαΐου 2023

Αντιρρησίες συνείδησης: "Οι στρατοί δεν προστατεύουν τους πολίτες, αλλά την ισχύ των ηγετών"


Ένας Ρώσος και ένας Ουκρανός αντιρρησίας συνείδησης, μιλούν στο Magazine για την άρνησή τους να ενταχθούν στους στρατούς των χωρών τους. 

 

Μάνος Φραγκιουδάκης

 

Ο Μάικλ Τουχ, είναι 21 χρονών. Γεννήθηκε στην πόλη Όμσκ της Ρωσίας. Τους τελευταίους 14 μήνες, η χώρα του πραγματοποιεί στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, ωστόσο ο ίδιος είναι αντιρρησίας συνείδησης.

Την περασμένη εβδομάδα, βρέθηκε στην Αθήνα μαζί με 30 ακόμη ανθρώπους που είναι ενάντια στον πόλεμο, προκειμένου να πραγματοποιηθεί μια από τις μεγαλύτερες συναντήσεις του αντιμιλιταριστικού κινήματος από την Ρωσία, τη Φινλανδία και την Ουκρανία, της Baltic Glory, στο πλαίσιο της εκστρατείας Object War. Στη συνάντηση συμμετείχαν και Έλληνες αντιρρησίες συνείδησης. Τις ίδιες ημέρες το Ευρωπαϊκό Γραφείο για την Αντίρρηση Συνείδησης πραγματοποιούσε στην Αθήνα το ετήσιο συνέδριό του.

Μάλιστα, το Σάββατο, τα μέλη του κινήματος βρέθηκαν στην πλατεία Συντάγματος, κρατώντας σημαίες κατά του πολέμου. Ανάμεσά τους και μια που απεικονίζει έναν άνδρα να σπάει το όπλο του, με το σύνθημα "Αρνηθείτε τον πόλεμο", στα ρωσικά, τα ουκρανικά και τα αγγλικά.

"Δεν έχει να κάνει με την εθνικότητα"

Ο 21χρονος Ρώσος, μιλώντας στο Magazine, εξήγησε πως έχει φύγει από τη Ρωσία τα τελευταία τρια χρόνια και δεν έχει καμία πρόθεση να ενταχθεί στον ρωσικό στρατό. Φυσικά αυτό σημαίνει πως δεν πρόκειται να μπει στη Ρωσία μέχρι να αλλάξει το σημερινό καθεστώς. Είναι μέλος της VESNA, ενός "Δημοκρατικού Κινήματος Νέων" που από την αρχή του πολέμου κάλεσε τους Ρώσους πολίτες να πραγματοποιήσουν διαδηλώσεις αρνούμενοι να επιστρατευτούν. Έγιναν αμέσως μαζικές συλλήψεις από την ρωσική κυβέρνηση και το κίνημα χαρακτηρίστηκε από τα ρωσικά δικαστήριο "εξτρεμιστικό".

"Προσπαθώ να παραμείνω ασφαλής οπότε δεν πρόκειται να μπω στη Ρωσία αυτή τη στιγμή, αφού μπορεί να αντιμετωπίσω κατηγορίες. Πολλά από τα μέλη του κινήματος κατάφεραν να φύγουν από τη χώρα για να μην φυλακιστούν. Ωστόσο εκκρεμούν σε βάρους τους κατηγορίες και καταζητούνται ως ξένοι πράκτορες", λέει ο Τουχ.

"Οι απόψεις μου δεν έχουν να κάνουν με την εθνικότητά μου. Δεν θεωρώ πως ο πόλεμος είναι αποδεκτή μέθοδος για οποιονδήποτε. Επιπροσθέτως θεωρώ πως ο ρώσικος στρατός δεν είναι ασφαλής. Δεν θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικό να στρατεύεσαι. Είναι σαν σκλαβιά. Είναι πολιτική η άποψή μου και δεν καθορίζεται από το ότι είμαι Ρώσος".

"Ο πόλεμος είναι αποτέλεσμα της δικτατορίας του Πούτιν"  

Βλαντίμιρ Πούτιν GAVRIIL GRIGOROV, SPUTNIK, KREMLIN POOL PHOTO/AP

Μιλώντας για τον πόλεμο, υπογραμμίζει: "Είναι αποτέλεσμα της δικτατορίας που υπάρχει στη Ρωσία. Αποτέλεσμα του καθεστώτος που έχει επιβάλει ο Πούτιν και κάποιοι στενοί του συνεργάτες. Η Ουκρανία πρέπει να παραμείνει μια αυτόνομη χώρα και όσες περιοχές έχουν καταληφθεί από τον ρωσικό στρατό πρέπει να απελευθερωθούν και οι στρατιώτες να επιστρέψουν στα σπίτια τους στη Ρωσία".

Εκφράζει την άποψη πως η δική του θέση δεν είναι μειοψηφική στη Ρωσία. Αντιθέτως εκτιμά πως την ίδια άποψη έχουν εκατομμύρια Ρώσοι οι οποίοι όμως δεν μπορούν να την εκφράσουν: "Στη Ρωσία, αν πεις δημόσια πως είσαι κατά του πολέμου ή το γράψεις σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο, το πιθανότερο είναι πως θα αντιμετωπίσεις κατηγορίες και θα συλληφθείς. Αυτή η δικτατορία αποτρέπει τους Ρώσους από το να μιλήσουν μαζικά κατά του πολέμου. Αυτό που πραγματικά θέλουν οι πολίτες της Ρωσίας είναι να αποκτήσουν αξιοπρεπείς μισθούς και ποιότητα ζωής που δεν έχουν".

Το αν θα επιστρέψει στη χώρα του, όπως λέει θα εξαρτηθεί από το πως θα εξελιχθεί ο πόλεμος. "Αν η Ρωσία τελικά επικρατήσει και συνεχιστεί το σημερινό καθεστώς της χώρας, είναι πολύ δύσκολο να καταφέρω να επιστρέψω. Ελπίζω πως θα ηττηθεί".

"Όσο υπάρχουν στρατοί θα γίνονται εγκλήματα"

Στη συνάντηση των αντιμιλιταριστών, συμμετείχαν και Ουκρανοί πολίτες οι οποίοι επίσης αρνούνται να στρατευτούν. Λόγω της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα που έχει επιβληθεί σε όσους είναι σε στρατεύσιμη ηλικία, οι Ουκρανοί συμμετείχαν διαδικτυακά. Ένας από αυτούς, είναι ο Γιούρι Σελιαζένκο. Είναι 42 χρονών και ζει στο Κίεβο όπου γεννήθηκε. Από την αρχή της ρωσικής εισβολής, ουδέποτε συμμετείχε στον ουκρανικό στρατό. Αυτό όμως δεν ήταν αποτέλεσμα μιας άποψης που διαμόρφωσε τώρα. Ήδη από το 2000 ζητούσε με επιστολές του προς την κυβέρνηση να καταργηθεί ο ουκρανικός στρατός και τα χρήματα που δίνονται για την ενίσχυσή του, να δοθούν στην Παιδεία και την Υγεία. "Οι Ρωσικές δυνάμεις κάνουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Όσο υπάρχουν οι στρατοί θα έχουμε νέα περιστατικά σαν την Μπούτσα" τονίζει ξεκάθαρα μιλώντας στο Magazine.

"Τώρα είμαστε θύματα του ρωσικού στρατού, παλιότερα του Ουκρανικού"

Πόλεμος στην Ουκρανία AP

"Αυτή τη στιγμή εγώ όπως και οι υπόλοιποι Ουκρανοί, είμαστε θύματα του Ρώσικου στρατού και όσων εγκληματικών κάνει σε όλη τη χώρα. Ωστόσο, ως άνθρωποι, στο παρελθόν ήμασταν πάλι θύματα όσων έκανε ο Ουκρανικός στρατός. Αυτό προσπαθώ να πω. Δεν υποστηρίζω τα εγκλήματα του Ουκρανικού στρατού επειδή γεννήθηκα Ουκρανός. Επίσης η κυβέρνηση της Ουκρανίας κάνει εγκλήματα κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παραβιάζει τις υποχρεώσεις να προστατεύσει τα δικαιώματα αυτών που δεν θέλουν να υπηρετήσουν το στρατό ακόμα και σε καιρό πολέμου", υποστηρίζει ο Γιούρι.

"Αυτή τη στιγμή, στις ουκρανικές φυλακές υπάρχουν άνθρωποι που έχουν καταδικαστεί για τις πεποιθήσεις τους, όπως ο αντιρρησίας συνείδησης Βιταλι Αλεξέινκο".

Απαντώντας στο αν η ρωσική εισβολή το 2022 του άλλαξε τη γνώμη και τον έκανε να σκεφτεί να καταταγεί στον στρατό για να αμυνθεί η χώρα του, ο Σελιαζένκο λέει: "Ο Πούτιν είναι δικτάτορας και κατευθείνει τους Ρώσους να πολεμήσουν. Αλλά η ρωσική εισβολή απλώς μου ενίσχυσε την άποψη πως ο πόλεμος είναι έγκλημα. Δεν είναι η λύση να ενταχθείς στον στρατό. Η βια δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται έτσι. Η άποψη μου είναι πως η καλύτερη αντίσταση είναι η ανυπακοή στον κατακτητή. Αν αντί να βάζαμε τον στρατό να σκοτώνει αρνούμασταν να υπακούσουμε οποιαδήποτε εντολή μέσα στις πόλεις και τα χωριά, τα τανκς από μόνα τους δεν θα μπορούσαν να κάνουν τίποτα", τονίζει.

"Οι στρατοί δεν προστατεύουν τους πολίτες, αλλά την ισχύ των ηγετών"

Ο 42χρονος Ουκρανός, μέλος του Ειρινηστικού Κινήματος και λέκτορας Νομικής Ιστορίας και Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο, έχει επιζήσει των βομβαρδισμών, παρότι κάποιες βόμβες εξερράγησαν πολύ κοντά στο σπίτι του. Μετά από συνεχόμενες επιστολές προς την κυβέρνηση κατάφερε να μην καταταγεί, ωστόσο ακόμη και σήμερα όπως λέει λαμβάνει τα μέτρα του όταν κυκλοφορεί στο Κίεβο, αποφεύγοντας τα στρατιωτικά σημεία ελέγχου.

"Οι μόνοι στρατιωτικοί που εμπιστεύομαι είναι αυτοί που ψάχνουν να φύγουν από τον στρατό και να επιστρέψουν σπίτι τους. Έχουμε έναν άνθρωπο στο ειρινιστικό κίνημα που μπήκε στο στρατό παρά τη θέλησή του. Δεν θέλει να χρησιμοποιήσει όπλο. Τον απείλησαν ότι θα τον στείλουν πέντε χρόνια φυλακή ώστε να υπηρετήσει. Τώρα υπηρετεί σε κουζίνα του στρατού". Καταλήγοντας, λέει: "Ο στρατός δεν προστεύει τους πολιτες. Προστατεύει τη δύναμη. Την ανάγκη για απόλυτη δύναμη των ηγετών. Ο κόσμος δεν το χρειάζεται αυτό μέσα από μαζικές δολοφονίες. Πρέπει να πείσουμε τις κοινωνίες πως αντί να σκοτώνουμε πρέπει να μιλάμε. Το να αμυνθούμε χωρίς βια σημαίνει πως επιλέγουμε την ελπίδα. Συμμετέχοντας στον πόλεμο καταντάμε τέρατα. Να μην αλλοιωνόμαστε από τα τέρατα".

Στο πλαίσιο του #ObjectWar εκδόθηκε ψήφισμα προς τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που τονίζει την ανάγκη να στηριχθεί το δικαίωμα ασύλου των αντιρρησιών συνείδησης και των λιποτακτών από τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και την Ουκρανία. Μάλιστα, τον Μάιο αναμένεται ακόμη μια δράση του κινήματος, αυτή τη φορά στις Βρυξέλλες, προκειμένου να παραδώσουν τις υπογραφές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου