08 Φεβρουαρίου 2023

Ο Ξενοφών Κοντιάδης* για την τροπολογία "Κασιδιάρη": "Ζούμε θλιβερές στιγμές για τη δημοκρατία μας... η λέξη που συνοψίζει όσα θα συμβούν είναι: Αλαλούμ"

"Ζούμε θλιβερές στιγμές για τη δημοκρατία μας. Ας υποθέσουμε ότι ψηφίζεται αύριο η περίφημη τροπολογία για την απαγόρευση συμμετοχής κομμάτων στις εκλογές χωρίς να αλλάξει ουσιωδώς το κυβερνητικό σχέδιο. Αρα, σε ένα μήνα που θα προκηρυχθούν εκλογές, τα κόμματα θα κληθούν αφενός να υποβάλουν στον Αρειο Πάγο τους εκλογικούς τους συνδυασμούς και αφετέρου να υποβάλουν ενστάσεις κατά της ανακήρυξης των συνδυασμών άλλων κομμάτων. 
 
Υποβάλλονται λοιπόν ενστάσεις όλων εναντίον όλων ή πάντως εναντίον πολλών, με ισχυρισμούς ότι τα κόμματα αυτά δεν εξυπηρετούν την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος ή ότι υπάρχει μια κρυφή ηγεσία πίσω από την δεδηλωμένη, με συμμετοχή προσώπων που έχουν καταδικαστεί για συγκεκριμένα αδικήματα.
 
Στη συνέχεια υποχρεούται το Α' Τμήμα του Αρείου Πάγου να ακούσει τα μέρη, να λάβει αποδεικτικά στοιχεία, να αξιολογήσει υπομνήματα και να δημοσιεύσει αιτιολογημένες αποφάσεις μέσα σε ασφυκτικό χρόνο, και μάλιστα εν μέσω μίας τεταμένης προεκλογικής ατμόσφαιρας, χωρίς στοιχειώδεις εγγυήσεις δίκαιης δίκης.
 
Ας προσπαθήσουν να φανταστούν για λίγα δευτερόλεπτα αυτή την εικόνα οι επιπόλαιοι εμπνευστές της τροπολογίας, μήπως συνειδητοποιήσουν, έστω την τελευταία στιγμή, ότι ετοιμάζονται να προκαλέσουν μία αδιέξοδη, χαοτική κατάσταση, χωρίς να προσθέσω καν στα προηγούμενα τις ενστάσεις περί ασυμβατότητας προς την ΕΣΔΑ και αντισυνταγματικότητας της ίδιας της ρύθμισης που θα πρέπει να κρίνουν διαδοχικά ο Αρειος Πάγος, το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Στρασβούργου, υπό συνθήκες επίμονης αμφισβήτησης του κύρους των εκλογών.
 
Συνεπώς, ας μου επιτραπεί μια πιο ελεύθερη διατύπωση, η λέξη που συνοψίζει όσα θα συμβούν είναι: Αλαλούμ.
 
Για όσους ασκούμε δικηγορία εδώ και δεκαετίες, άρα γνωρίζουμε τη δικαστηριακή πράξη, αυτό που αναμένεται να συμβεί μας προκαλεί σκοτοδίνες. Το κυριότερο όμως, για όσους έχουμε εμπειρία ως προς τους όρους διεξαγωγής του εκλογικού παιχνιδιού, όλο αυτό φαντάζει μια παρωδία που θα ευνοήσει την αντισυστημική Ακροδεξιά και θα ευτελίσει τους δημοκρατικούς θεσμούς.
 
YΓ. Εχω προτείνει εδώ και πολλές μέρες μία εναλλακτική ρύθμιση, που με μικρές παραλλαγές προτείνουν επίσης έμπειροι νομικοί με διαφορετικές πολιτικές αναφορές, όπως ο Ν. Αλιβιζάτος, ο Θ. Καμπαγιάννης, ο Δ. Χριστόπουλος και την οποία σήμερα στη Βουλή υποστήριξε και η αξιωματική αντιπολίτευση. Υπάρχει λύση για να αποφευχθεί ένα προεκλογικό θεσμικό χάος."
 
-Και η σημερινή ανάρτησή του μετά και τη δημοσιοποίηση της Έκθεσης της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής για την "τροπολογία Κασιδιάρη":
 
"Αργά χτες το βράδυ δημοσιοποιήθηκε η Εκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής για την "τροπολογία Κασιδιάρη" που τίθεται σήμερα προς ψήφιση στην Ολομέλεια, επιβεβαιώνοντας όσα αναφέρω στο χθεσινό μου ποστ περί επαπειλούμενων χαοτικών καταστάσεων και έλλειψης εγγυήσεων δίκαιης δίκης. Διαβάζω: "Επισηµαίνεται, περαιτέρω, ότι τα χρονικά όρια εντός των οποίων ενεργεί το Δικαστήριο είναι ιδιαιτέρως στενά, αν όχι ασφυκτικά (βλ. άρθρο 35 παρ. 1 του π.δ. 26/2012). Και ότι, κατά συνέπεια, θα έπρεπε, υπό το φως της νέας ρύθµισης, να διευρυνθούν τόσο προς διευκόλυνση των κοµµάτων όσο και, κυρίως, της δικανικής κρίσης." 
 
Ούτε ασφαλιστικά μέτρα δεν μπορούν να ασκηθούν, να συζητηθούν και να εκδοθεί απόφαση συνολικά μέσα στις δύο μέρες που προβλέπει ο εκλογικός νόμος. Αλλά και η παραίνεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας τι θα μπορούσε να πετύχει; Να δοθούν περισσότερες μέρες στο Δικαστήριο για να κρίνει;
 
Δηλαδή, στο μέσον της προεκλογικής περιόδου να παραμένει σε εκκρεμότητα για πολλές μέρες αν κάποια κόμματα θα συμμετάσχουν τελικά στις εκλογές ή θα αποκλειστούν; Και τι να πρωτοπρολάβει το Α' Τμήμα του Αρείου Πάγου στο όποιο μικρό χρονικό διάστημα και υπό αυτές τις συνθήκες, την πραγματική ηγεσία των κομμάτων να ¨ξετρυπώσει" ή να αποφανθεί αν εξυπηρετούν την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, αφού ακούσει όλους τους ενδιαφερόμενους και θιγόμενους; 
 
Ποιος διαμόνιος νομομαθής εγκέφαλος εμπνεύστηκε αυτή τη θεσμική παρωδία; Μήπως κάποιος ακούσιος χορηγός επικοινωνίας του Κασιδιάρη; Και ποιος αμφιβάλλει ότι θα καταπέσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου; Ας τροποποιηθεί έστω αυτή την τελευταία στιγμή η κρίσιμη ρύθμιση, υπάρχουν εναλλακτικές!"

*Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου