Ή προς γνώσιν των χρηστών των έξυπνων κινητών Apple 12, 13 και 14.
Φαίνεται απίστευτη και είναι ανατριχιαστική η διαπίστωση ότι ακόμη και σήμερα (2023) υπάρχουν 50 εκατομμύρια ανθρώπινοι σκλάβοι - όμως είναι απόλυτα τεκμηριωμένη (1). Αλλά ας πάρουμε μια περισσότερο εξειδικευμένη περίπτωση (2). Η εταιρεία Foxconn συναρμολογεί τα τελευταία μοντέλα έξυπνων κινητών (smartphones) της Apple, τα iPhone 12, 13 και 14, στην ειδική οικονομική ζώνη Chennai στην πολιτεία Tamil Nadu της Νότιας Ινδίας, όπου υπάρχουν και πολυάριθμες ινδικές εταιρείες ηλεκτρονικών, εφοδιάζοντας δυτικές εταιρείες αυτοκινήτων, όπως η BMW και η Ford, αλλά και ψηφιακές εταιρείες, όπως η Nokia, η Dell, η Hewlett Packard, η Microsoft και η Apple. Η Foxconn αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία της Ταϊβάν, που ιδρύθηκε εκεί επί δικτατορίας το 1974 (επί Τσανγκ Κάι Σεκ). Αυτά τα «έξυπνα κινητά» που παράγονται στη «μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο» (όπως χαρακτηρίζουν την Ινδία οι κυβερνήσεις της Δύσης) κοστίζουν, το καθένα, από 1.500 μέχρι 2.099 δολάρια ΗΠΑ. Το ιδιαίτερα χαμηλόμισθο (88 σεντ του ευρώ την ώρα) εργατικό δυναμικό της ταϊβανέζικης Foxconn αποτελείται από νεαρές γυναίκες που δουλεύουν οχτώ ώρες τη μέρα, για έξι μέρες τη βδομάδα, σε τρεις οκτάωρες βάρδιες συνεχώς. Τα δήθεν συμβόλαιά τους μπορούν να καταργηθούν οποτεδήποτε, πράγμα που αποτελεί στάνταρ πρακτική της Foxconn.
Οι εργάτριες κοιμούνται σε κουκέτες ανά δέκα σε κάθε «υπνοδωμάτιο», και όταν είναι περισσότερες τότε κοιμούνται στο πάτωμα. Οι εταιρείες «σεκιούριτι» αναλαμβάνουν τη φύλαξη των «υπνοδωματίων». Από τον μισθό τους κατακρατείται από τη Foxconn μέχρι το 50% για το κατάλυμα, τη διατροφή, ένα ελάχιστο ποσό για κοινωνική ασφάλιση και τα πανάκριβα μεταφορικά, μια που τα καταλύματα απέχουν από το εργοστάσιο έως 60 χιλιόμετρα, έτσι που να χρειάζονται -κάθε μέρα- δύο ώρες για να πάνε στο εργοστάσιο και δύο ώρες για να επιστρέψουν. Το φαγητό που τους δίνεται είναι άθλιο, προκαλώντας στομαχικά προβλήματα. Η Apple και οι συναφείς με αυτήν εταιρείες, ύστερα από λίγα χρόνια εντατικής εκμετάλλευσης των νεαρών γυναικών, μπορούν να τις αντικαταστήσουν με νέες, «φρέσκες» εργάτριες, συνεχίζοντας αενάως την εκμετάλλευσή τους.
Η Κίνα έχει περιορίσει κατά πολύ αυτές τις πρακτικές για τα υποκαταστήματα της Foxconn στην επικράτειά της, αυξάνοντας τους μισθούς, τα εργατικά δικαιώματά τους, καθώς και τα δικαιώματα για διαμαρτυρία. Και προφανέστατα, η Apple, η Microsoft καθώς και άλλες τέτοιες εταιρείες διαμαρτυρήθηκαν (τι κάνει η παραγωγή υπεραξίας) σφόδρα στο Πεκίνο, χωρίς κανένα αποτέλεσμα.
Το διαδίκτυο είναι γεμάτο από τέτοιες πληροφορίες, για όποιον/όποια θέλει να ψάξει.
Προσωπικό υστερόγραφο: Πριν από χρόνια, είχα δώσει ως θέμα τις εργασιακές συνθήκες στη Foxconn στη διπλωματική εργασία μιας μεταπτυχιακής φοιτήτριας στο Τμήμα ΕΜΜΕ του ΕΚΠΑ. Η παρουσίαση ήταν ιδιαίτερα αναλυτική και εκτεταμένη (οι παρευρισκόμενοι δεν πίστευαν αυτά που άκουγαν, ωστόσο αυτά που ελέχθησαν ήταν απολύτως τεκμηριωμένα), ενώ η εργασία αυτή βαθμολογήθηκε με άριστα.
*Ομότιμος καθηγητής Τμήματος ΕΜΜΕ Πανεπιστημίου Αθηνών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου