02 Φεβρουαρίου 2023

Απεργιακός πυρετός στην Ευρώπη

Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι διαδήλωσαν την Τρίτη 31 Ιανουαρίου στη Γαλλία, στο πλαίσιο της δεύτερης μεγάλης απεργιακής κινητοποίησης στη χώρα ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης Μακρόν για την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης αλλά και των απαιτούμενων ετών εργασίας για τη διασφάλιση πλήρους σύνταξης. Την ίδια ώρα, μικρότερες απεργίες πραγματοποιούνταν σε Ισπανία, Βέλγιο και Τουρκία, ενώ σήμερα τη σκυτάλη παίρνουν οι εργαζόμενοι στη Μεγάλη Βρετανία.

Μεγαλύτερη συμμετοχή από την προηγούμενη απεργιακή κινητοποίηση της 19ης Ιανουαρίου ανακοίνωσαν τα γαλλικά συνδικάτα για τη χθεσινή απεργία. Εργαζόμενοι στους σιδηρόδρομους και τις συγκοινωνίες, τους τομείς της ενέργειας και των διυλιστηρίων, αλλά και δημόσιοι υπάλληλοι συμμετείχαν σε περισσότερες από 260 διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη Γαλλία και ήρθαν αντιμέτωποι με περισσότερους από 11.000 αστυνομικούς.

Η κυβέρνηση, δια στόματος της πρωθυπουργού Ελίζαμπεθ Μπορν, επιμένει πως η «μεταρρύθμιση» του συνταξιοδοτικού είναι «αδιαπραγμάτευτη», παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την πλειοψηφία των πολιτών να αντιτίθεται στα μέτρα. Η αύξηση του ορίου ηλικίας από τα 62 στα 64 έτη, αλλά και η αύξηση των απαιτούμενων ετών εργασία στα 43, αναμένεται να αποφέρει στο γαλλικό συνταξιοδοτικό σύστημα μεταξύ 13 και 17 δισ. ευρώ ετησίως, την ίδια ώρα που ανακοινωθείσα πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αυξήσει τον προϋπολογισμό άμυνας της χώρας κατά 40% την περίοδο 2024-2030 — 413 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με τα 295 δισ. ευρώ της περιόδου 2019-2024, δείχνοντας ότι οι προτεραιότητες του γαλλικού κράτους αφορούν την ενίσχυση της στρατιωτικής του βιομηχανίας.

Βρετανία

Μισό εκατομμύριο εργαζόμενοι συμμετέχουν σήμερα στη μεγαλύτερη απεργία του Ηνωμένου Βασιλείου εδώ και μία γενιά, με τους εργαζόμενους στην εκπαίδευση να αποτελούν το μεγαλύτερο τμήμα των απεργών.

Οι εργαζόμενοι στη Μεγάλη Βρετανία βρίσκονται αντιμέτωποι με το υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού εδώ και τέσσερις δεκαετίες, ενώ μαζί με τους εκπαιδευτικούς απεργούν πανεπιστημιακοί, εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες και δημόσιοι υπάλληλοι.

Εκτός από τα αιτήματα για αυξήσεις μισθών και καλύτερες συνθήκες εργασίας, οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται και για τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης των συντηρητικών που περιορίζει το δικαίωμα στην απεργία σε μια σειρά από τομείς.

Την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να απεργήσουν ξανά εργαζόμενοι στον υγειονομικό τομέα (νοσηλευτικό προσωπικό, πληρώματα ασθενοφόρων, χειριστές κλήσεων εκτάκτου ανάγκης κ.α.), ενώ σε απεργιακές κινητοποιήσεις προσανατολίζονται και οι Βρετανοί πυροσβέστες.

Ελλάδα

Στη χώρα μας, την τιμή των όπλων διασώζουν προς το παρόν οι καλλιτέχνες, που πραγματοποιούν 48ωρη απεργία σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη, διαμαρτυρόμενοι για την υποβάθμιση των πτυχίων των καλλιτεχνικών σχολών στο επίπεδο των απολυτηρίων Λυκείου.

Οι συγκεντρώσεις των απεργών καλλιτεχνών θα γίνουν την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ υποστηρικτική στάση έχει τηρήσει η ΑΔΕΔΥ, που θα πραγματοποιήσει διευκολυντική τρίωρη στάση εργασίας την Πέμπτη από τις 11:00 έως τις 14:00, όπως και η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης που πραγματοποιεί τρίωρες στάσεις εργασίας τις ίδιες ώρες σήμερα και αύριο.

ΠΗΓΗ

-ΔΙΑΒΑΣΤΕ και τα σχετικά απεργιακά ρεπορτάζ: 

Αp photo

Στον δρόμο οι εργαζόμενοι στο Λονδίνο και πολλές πόλεις ανά τη Μεγάλη Βρετανία για να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις, στο πλαίσιο της σημερινής μεγάλης απεργίας, που εκτιμάται πως είναι η μεγαλύτερη εδώ και δέκα χρόνια και πως προσελκύει μισό εκατομμύριο κόσμο...

*****

AP Photo/Thibault Camus

Ξεπέρασε κατά πολύ την προηγούμενη μεγάλη πανεθνική απεργία κατά της απορρύθμισης του ασφαλιστικού η σημερινή, δεύτερη, απεργία στη Γαλλία...

*****

AP Photo/Christophe Ena


Σχεδόν κάθε πόλη και κωμόπολη είχε τη δική της συγκέντρωση κατά της αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού που τόσο επίμονα προωθεί η κυβέρνηση...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου