01 Φεβρουαρίου 2022

Η υπόθεση του δημοσιογράφου Μανώλη Κυπραίου στην Επιτροπή του ΟΗΕ κατά των Βασανιστηρίων

Αναφορά της Διεθνούς Αμνηστίας για τα περιστατικά αστυνομικής βίας σε βάρος του Μανώλη Κυπραίου και του Γιάννη Καυκά


Η Διεθνής Αμνηστία υπέβαλε Αναφορά στην Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών κατά των Βασανιστηρίων, για τον Απρίλη και τον Μάη 2022, σχετικά με περιστατικά αστυνομικής βίας που σημειώθηκαν στη χώρα μας. Σύμφωνα με την Διεθνής Αμνηστία, «τέτοιου είδους αστυνομικές παραβάσεις που έχουν συχνά καταγραφεί» στην Ελλάδα «δεν είναι απλώς «μεμονωμένα περιστατικά». Σε αυτό το πλαίσιο καλεί τις ελληνικές αρχές να σταματήσουν να χαρακτηρίζουν τις παράνομες χρήσης βίας, ως «μεμονωμένες».

Η Διεθνής Αμνηστία εστίασε ιδιαίτερα στα περιστατικά αστυνομικής βίας σε βάρος του δημοσιογράφου Μανώλη Κυπραίου και του διαδηλωτή Γιάννη Καυκά. Και οι δύο είχαν τραυματιστεί το 2011 από αστυνομικούς.

Την 11η Ιουνίου 2011, ο δημοσιογράφος Μανώλης Κυπραίος δέχθηκε επίθεση από δυνάμεις των ΜΑΤ ενώ βρίσκονταν μέσα σε στοά, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων. Οι άνδρες των ΜΑΤ έκαναν χρήση χειροβομβίδας κάτι το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την πλήρη κώφωση του δημοσιογράφου και από τα δύο αυτιά.

Ο Γιάννης Καυκάς είχε τραυματιστεί πολύ σοβαρά στο κεφάλι από αστυνομικούς κατά τη διάρκεια μεγάλης διαδήλωσης στο κέντρο της Αθήνας στις 11 Μαΐου 2011.  Είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο «σε προθανάτια κατάσταση» κατά το πρώτο ιατρικό ανακοινωθέν καθώς είχε χτυπηθεί στο κεφάλι με πυροσβεστήρα από άνδρα των ΜΑΤ κατά την επίθεση των τελευταίων σε ένα μπλοκ διαδηλωτών.

Ειδική αναφορά γίνεται στη δικαίωση δικαστικά του Μ. Κυπραίου τον Μάιο του 2020, όταν το κράτος κρίθηκε υπεύθυνο για τον τραυματισμό του. Το πρωτοβάθμιο διοικητικό δικαστήριο με την υπ. Αριθμό 8144/2020 απόφασή του δικαίωσε τον δημοσιογράφο κρίνοντας απολύτως υπεύθυνα για την απώλεια της ακοής του τα ΜΑΤ, αφού έκρινε ότι αφενός στην περιοχή επικρατούσε ηρεμία που δεν δικαιολογεί τη χρήση χειροβομβίδας, αφετέρου η ρίψη χειροβομβίδας σε κλειστό χώρο συνιστά μη νόμιμη ενέργεια.

Το ελληνικό Δημόσιο δια του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη άσκησε έφεση κατά της απόφασης  η οποία δικαίωνε πλήρως τον Μανώλη Κυπραίο, με το επιχείρημα ότι ο δημοσιογράφος έχει πια ξεπεράσει την κατά 90% αναπηρία που του άφησαν οι αστυνομικοί, αλλά και με τον ισχυρισμό ότι δε δύναται οικονομικά να τον αποζημιώσει.

Ο Μανώλης Κυπραίος, αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter:

“Πρώτη φορά για την Ελλάδα, ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΩΝ, μπαίνουν ως σημαντικά θέματα προς συζήτηση, η υπόθεσή μου με ασχολούμενα θέματα: την πειθαρχική συγκάλυψη, της άρνησης απονομής ποινικής δικαιοσύνης κ της ελευθερίας του Τύπου”.


Η Διεθνής Αμνηστία στην αναφορά της προς την Επιτροπή του ΟΗΕ, επικαλείται εκθέσεις του Συνήγορου του Πολίτη, που εντοπίζει σειρά από ελλείψεις στην διεξαγωγή των πειθαρχικών ερευνών. Οι ελλείψεις αυτές περιλαμβάνουν:

  • παραλείψεις στη διερεύνηση αναφερόμενων περιστατικών της αστυνομικής αυθαιρεσίας
  • μη αναζήτηση ή μη έγκαιρη εξέταση μαρτύρων
  • ανεπαρκής αξιολόγηση των ιατρικών πορίσματα
  • στοχοποίηση του προσώπου που καταγγέλλει ένα περιστατικό με τα ποινικά αδικήματα της απείθειας και της απειθαρχίας. αντίσταση
  • και καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των ερευνών .

«Στο 41 % των ερευνών που παρακολουθήθηκαν, ο Συνήγορος του Πολίτη, ζήτησε πιο ενδελεχή διερεύνηση των καταγγελιών από τις αρμόδιες πειθαρχικές αρχές» σημειώνοντας ότι αυτό θα πρέπει να κάνει τις αρχές να σκεφτούν τη βελτίωση της ποιότητας των εσωτερικών πειθαρχικών διαδικασιών.

Η Διεθνής Αμνηστία «θα ήθελε να επιστήσει την προσοχή της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών κατά των Βασανιστηρίων, στις περιπτώσεις αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας που κατέληξαν σε σοβαρές τραυματισμούς διαδηλωτών, όπου «οι ποινικές και πειθαρχικές έρευνες που διεξήχθησαν απέτυχαν να διασφαλίσουν τη δικαιοσύνη».

Η Αναφορά της Διεθνούς Αμνηστίας στα αγγλικά (για τις πιο πάνω υποθέσεις σελ. 14 – 15)

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου