Δύσκολες ώρες, δύσκολες σταθμίσεις. Μόνη πυξίδα η ειρήνη. Θα αρκούσε μόνο η επίγνωση ότι η χώρα μας είναι καρυδότσουφλο σε τυφώνα, και μάλιστα στο μάτι του κυκλώνα για να το καταλαβαίνουμε.
Γράφει ο Κωστής Παπαϊωάννου
Μόνη πυξίδα η ειρήνη. Ακόμα και τώρα, καθώς μπαίνουμε βήμα βήμα στο ναρκοπέδιο της Ανατολικής Ουκρανίας.
Ποια είναι κάποια αυτονόητα; Δυνατό όχι στην επιβολή ενός μακρού Ρωσικού χειμώνα σε όλη την Ευρώπη. Καμιά συμπάθεια για την τόσο δημοφιλή στην Ελλάδα, δεξιά και αριστερά, νοσταλγία της Μεγάλης Ρωσίας. Καμιά συμπάθεια στον ηγέτη μιας μεγάλης βίαιης απολυταρχίας. Καμιά συμπάθεια για την αρκούδα που βρυχάται χρόνια τώρα στη Γεωργία, την Κριμαία, τη Λευκορωσία. Διαβάστε και τον Δημοσθένη Παπαδάτο, καλά τα λέει (σ.σ.: Το άρθρο του Δημοσθένη Παπαδάτου παρατίθεται στο τέλος μαζί με ένα σχόλιο από το artinews.gr).
Αλλά να είμαστε καθαροί. Αυτό είναι κούφιο και υποκριτικό χωρίς ταυτόχρονη απόρριψη των Δυτικών τυχοδιωκτισμών που εξίσου τροφοδοτούν τον νέο Ψυχρό Πόλεμο. Μεγαλώνουν διαρκώς τη σκακιέρα τους προς τα ανατολικά. Και πάντως, το ΝΑΤΟ κάνει εδώ και δεκαετίες σε μια σειρά από χώρες παρόμοια με αυτά που κάνει τώρα η Ρωσία. Άρα, σκέτος “αντιρωσικός αντιιμπεριαλισμός” δεν νοείται. Είναι πολύ φάλτσος.
Χωρίς να είμαι καθόλου ειδικός, κάθε άλλο, σαν να νιώθω πως το μεταψυχροπολεμικό οικοδόμημα ασφάλειας στην Ευρώπη δεν υπονομεύεται μόνο από τη μια πλευρά. Και οι δυο έχουν σπρώξει τον τοίχο να πέσει. Αλλά τούτη την ώρα ο Πούτιν είναι που ανάβει το φυτίλι.
Δύσκολες ώρες, δύσκολες σταθμίσεις. Μόνη πυξίδα η ειρήνη. Θα αρκούσε μόνο η επίγνωση ότι η χώρα μας είναι καρυδότσουφλο σε τυφώνα, και μάλιστα στο μάτι του κυκλώνα για να το καταλαβαίνουμε.
Πόσο λείπει μια συνεκτική ισχυρή Ευρωπαϊκή πίεση στην κατεύθυνση της ειρήνης. Και κυρίως, πόσο λείπει ένα δυνατό αντιπολεμικό κίνημα στην Ευρώπη και στη χώρα μας…
*****
[Φωτογραφία: Διάταξη των στρατευμάτων ΝΑΤΟ και Ρωσίας: το πεδίο της μάχης φαίνεται ότι ξεπερνά κατά πολύ την Ουκρανία] |
"Είναι αλήθεια ότι η πλανητική ηγεμονία των ΗΠΑ αμφισβητείται. H αμφισβήτηση της πλανητικής ηγεμονίας τους δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι ένας νέος ηγεμόνας(Κίνα και Ρωσία) νικά κατά μέτωπο και αντικαθιστά τον παλαιό, αλλά «μπορεί και να σημαίνει, πιο περιορισμένα, ότι μια ανερχόμενη περιφερειακή δύναμη συγκροτεί βαθμηδόν γύρω της έναν μείζονα χώρο και απαγορεύει στην πλανητική ηγεμονική Δύναμη να επεμβαίνει με οιονδήποτε τρόπο στον χώρο αυτό...» (Π. Κονδύλης: Θεωρία του Πολέμου, σελ. 369).
Τι συμβαίνει, λοιπόν, σήμερα; Η Ουάσινγκτον επιχειρεί να περιορίσει τον «μείζονα χώρο» τόσο της Κίνας όσο και της Ρωσίας. Αυτό σημαίνει ότι προετοιμάζεται ένας μεγάλος πόλεμος; Όχι. Αυτό σημαίνει ότι προετοιμάζονται πολλοί μικροί, ελεγχόμενοι (όσο μπορεί να λεχθεί αυτό) πόλεμοι. Για έναν τέτοιο πόλεμο μίλησε (του ξέφυγε) ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην Ουκρανία."
Για τη διασφάλιση του μείζονα χώρου πέριξ της Ρωσίας μίλησε από την πλευρά του ο Βλ. Πούτιν. Με άλλα λόγια, οι ΗΠΑ επιβάλλουν στη Ρωσία την πολιτική της "μέγκενης", αλλάζοντας όλα τα πολιτικά καθεστώτα που ήταν φιλικά σ' αυτή. Θυμίζουμε την υποστήριξη των Αμερικανών στους εθνικιστές και τους νεοναζί της Ουκρανίας σ' αυτό που οι δυτικοί αποκάλεσαν "εξέγερση" και ο Πούτιν "πραξικόπημα".
Συνεπώς έχουν δίκιο εκείνοι που λένε ότι πρόκειται για μία σύγκρουση γεωπολιτικών συμφερόντων σε ενδοκαπιταλιστικό επίπεδο...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου