28 Φεβρουαρίου 2022

4η μέρα του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία: Η μεγάλη μάχη του Κιέβου

Σημερινές (σ.σ. χθες 27/2/2022) πληροφορίες ανέφεραν ότι οι Ρώσοι γνωστοποιούσαν την έναρξη διαπραγματεύσεων με ουκρανική αντιπροσωπεία στην Λευκορωσία, χώρα την οποία όμως αρνήθηκαν στη συνέχεια οι Ουκρανοί.

Μετά την αποτυχία της ουκρανικής ηγεσίας για συνάντηση με τη ρωσική πλευρά για διαπραγματεύσεις σχετικά με εκεχειρία, οι Ρώσοι είπαν ότι τώρα θα συνεχίσουν την προέλαση, ενώ οι Ουκρανοί ότι έχει οργανωθεί αντίσταση και ελέγχουν  τα σημεία κλειδιά του Κιέβου. Στρατιωτικοί στόχοι στα περίχωρα σφυροκοπήθηκαν όλη τη νύχτα, ενώ ρωσικές επιχειρήσεις είναι σε εξέλιξη στα ανατολικά (Χάρκοβο) και νότια (από Κριμαία). Τελικά τα ξημερώματα ο ρωσικός στρατός εισέβαλε στο Χάρκοβο. Εκατοντάδες χιλιάδες εγκαταλείπουν την Ουκρανία και κατευθύνονται προς τα δυτικά σύνορα (Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία.) και νοτιοδυτικά (Ρουμανία, Μολδαβία). Κι ο πόλεμος τώρα μέσα στις πόλεις, με μάχες σε αστικό περιβάλλον.

Οι Ουκρανοί όπως φαίνεται αντιστέκονται στην ουκρανική πρωτεύουσα και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ξέρει πολύ καλά ότι αν δεν μπορέσει γρήγορα με χειρουργικές επεμβάσεις σε στρατηγικούς στόχους να ελέγξει το Κίεβο, συλλάβει και ανατρέψει τον Ζελένσκι, τότε τη σειρά θα πάρουν χερσαίες δυνάμεις. Κάτι το οποίο γνωρίζει ότι θα τις εγκλωβίσει μέσα σε ένα αστικό περιβάλλον, με προβλέψιμες τις μεγάλες απώλειες σε αμάχους. Μέσα στην πόλη είναι σίγουρο ότι θα βρεί την αντίσταση (πέραν των στρατιωτικών δυνάμεων που είναι επιφορτισμένες να υπερασπιστούν τα κυβερνητικά κτίρια και άλλα στρατηγικά σημεία) και το ισχυρό σώμα της Εθνοφρουράς αλλά και άλλες ομάδες με ακροδεξιό παρελθόν δράσης. Γι αυτό μπορεί να ισχύουν οι πληροφορίες χθες βράδυ ότι στο Κίεβο έχουν κατευθυνθεί χιλιάδες μαχητές από την Τσετσενία, όπου είχαν ισοπεδώσει το Γκρόζνι στον δεύτερο πόλεμο σε αυτήν την περιοχή του Καυκάσου.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι δεν κατάφερε να συνεννοηθεί με τους Ρώσους (υπό το άγρυπνο βλέμμα των αμερικανών συμβούλων που τον καθοδηγούν) για έναρξη διαπραγματεύσεων για εκεχειρία, ενώ διέψευδε ότι είχε φύγει από το Κίεβο και είχε φυγαδευτεί στο δυτικό Λβίβ. Δραματικά έλεγε ότι είναι έτοιμοι για διαπραγματεύσεις αλλά όχι για τελεσίγραφα, τονίζοντας ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί. Προηγουμένως ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είχε πει ότι οι Ουκρανοί εκτροχίασαν την εκεχειρία και ξεκίνησε εκ νέου η προώθηση των ρωσικών δυνάμεων.

Την ίδια ώρα κάποιες χώρες (Γερμανία) σπεύδουν τώρα να… στείλουν αμυντικό οπλισμό στην Ουκρανία, δείχνοντας (και) αυτό ότι δεν πίστευαν ότι ο Πούτιν θα επιχειρούσε ένα τέτοιας έκτασης πόλεμο, αιφνιδιάζοντάς τους. Και αφού πέρασε ένα τριήμερο προώθησης των ρωσικών δυνάμεων μέσα στην ουκρανική επικράτεια, οι Ευρωπαίοι ακολουθούν τους Αμερικανούς σε σκληρότερες κυρώσεις, που περιλαμβάνουν τον ίδιο τον Πούτιν και τα κυβερνητικά-στρατιωτικά στελέχη του, αλλά και το μπλοκάρισμα της Ρωσίας από το διατραπεζικό σύστημα συναλλαγών, κλιμακώνοντας τις κυρώσεις και τις επιπτώσεις που έχουν στη Ρωσία. Η απάντηση από τη ρωσική πλευρά ήρθε διά στόματος του επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και πρώην προέδρου και πρωθυπουργού Ντμίτρι Μενβέντεφ, ότι δηλαδή θα υπάρξουν αντίποινα σε όλες τις χώρες που θα επιβάλλουν κυρώσεις στη Ρωσία. Όπως άρχισε ήδη να κάνει απαγορεύοντας τις πτήσεις εταιρειών προερχομένων από χώρες τις ανατολικής Ευρώπης που έχουν συστρατευθεί στο αμερικανικό δόγμα της ΝΑΤΟϊκής προώθησης προς την Ρωσία.

Παράλληλα με τις συγκρούσεις στο πεδίο, σε εξέλιξη βρίσκεται ένας άλλος πόλεμος, αυτός των κυβερνοεπίθέσεων αμφοτέρων των πλευρών, με παράλυση των επικοινωνιών, των διοικήσεων, του ρεύματος, του διαδικτύου. Από κοντά και ο πόλεμος της προπαγάνδας, που στοχεύει τόσο τη κοινή γνώμη όσο και το ψυχολογικό του στρατού.

Και την ώρα που επιχειρήσεις διεξάγονται στα περίχωρα του Κίεβου, βομβαρδίζονται αποθήκες καυσίμων στο Βασιλκίβ, στόχοι και ο αγωγός στο Χάρκοβο, με τον κίνδυνο να ξεσπάσουν πλέον μάχες μέσα στις πόλεις, κατά εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες εγκαταλείπουν τη χώρα. Τελευταίες πληροφορίες λένε ότι μόνο από τα Πολωνικά σύνορα πέρασαν πάνω από 150.000 άνθρωποι, με ουρές χιλιομέτρων να έχουν σχηματιστεί, όπως και στα σύνορα με την Ρουμανία.

Πάντως, μία επιμήκυνση της διάρκειας όλης της στρατιωτικής επιχείρησης ανεβάζει και τα κόστη, αλλά περιπλέκει και την κατάσταση ακόμη περισσότερο. Καθόλου τυχαίο, για μία τέτοια προοπτική, χθες βράδυ βγήκε ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν και είπε ότι ο πόλεμος θα διαρκέσει και θα πρέπει να προετοιμαστούμε γι αυτό. Εδώ να σημειώσουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που μέσα στην Ευρώπη έχουμε στρατιωτικές επιχειρήσεις και βομβαρδισμούς, μετά τον Β΄ΠΠ, όπως λένε τώρα κάποιοι Δυτικοί. Θα ξέχασαν προφανώς την περίπτωση των αμερικανονατοϊκών βομβαρδισμών στην Γιουγκοσλαβία το 1999. Και όταν φεύγαμε για την κάλυψη εκείνου του πολέμου, δεν φανταζόμασταν ότι θα διαρκούσε τρείς μήνες, 78 μέρες. Κι όμως, μέσα στην Ευρώπη. Τότε όμως Αμερικανοί και Ευρωπαίοι είχαν απέναντί τους τον… Γιέλτσιν. Τότε η ευρωατλαντική συμμαχία απέσπασε από τη Γιουγκοσλαβία (Σερβία) το Κόσοβο. Ό,τι κάνει τώρα ο Πούτιν στην Ουκρανία. Πόσο κροκοδείλια τα δάκρυα…

Εδώ να σημειώσουμε ότι η όλη επιχείρηση Ουκρανία ενέχει τον κίνδυνο για την Ρωσία του Πούτιν να γυρίσει μπούμερανγκ, με μία ευρωατλαντική συμμαχία συσπειρωμένη και δυναμωμένη εξ αντανακλάσεως από το πλήγμα Πούτιν. Οπότε διπλή η επιτυχία των Αμερικανών, και η ΕΕ κοντά της και εξαρτώμενη, αλλά και η Ρωσία στριμωγμένη οικονομικά και διπλωματικά. Και πλέον στρώνει τον δρόμο για την απευθείας αντιπαράθεση των ΗΠΑ με την Κίνα. Ένα ρευστό γεωπολιτικό σκηνικό αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων, που εγκλωβίζει κοινωνίες και λαούς σέρνοντάς τους έως τα πεδία των μαχών και την ιμπεριαλιστική μέγγενη.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου