23 Φεβρουαρίου 2022

Η «εγχείρηση» πέτυχε, 25.000 ασθενείς απεβίωσαν - 24ωρη πανυγειονομική απεργία σήμερα 23/2


Του Μπάμπη Συριόπουλου

▸ Η κυβέρνηση «χαλαρώνει» για την αγορά, με 80-90 νεκρούς κάθε μέρα

Την Τετάρτη 16 Φλεβάρη έσπασε το φράγμα των 25.000 νεκρών από την πανδημία, ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε περίπου 80 κάθε μέρα (88 νεκροί και 18.100 κρούσματα στις 21.2).  Την ίδια μέρα η κυβέρνηση, δια στόματος του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, έκανε «αποδεκτή» την εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων (η οποία εισηγήθηκε «κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης») για την άρση της απαγόρευσης της όρθιας διασκέδασης, την έναρξη πραγματοποίησης των σχολικών εκδρομών, την αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα στο 50% και την εφαρμογή της τηλεργασίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στο 20%. Η κυβέρνηση αιτείται και κατόπιν κάνει δεκτά τα ίδια της τα αιτήματα, αυτοδιαμεσολαβούμενη από την «Επιτροπή», πάντα στην κατεύθυνση να γεμίζουν τα γήπεδα, τα ορθάδικα και γενικώς να επανέλθει πάση θυσία η κανονικότητα της αγοράς. Ο υπουργός Υγείας σε συνέντευξή του στον Σκάι παραδέχθηκε ότι «δεν υπάρχει τέλος της πανδημίας», σημειώνοντας ωστόσο ότι η λογική όλων των χωρών στην ΕΕ είναι ότι οι περιορισμοί θα πρέπει να αρθούν έως τα μέσα με τέλη Μαρτίου, ανάλογα με την πίεση στα συστήματα υγείας. Οι κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ, μαζί και η κυβέρνηση της ΝΔ προκρίνουν την επιστροφή στην κερδοφορία.

Τη σοβαρότητα της κατάστασης φανερώνουν και τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την αύξηση της θνησιμότητας στην Ελλάδας το 2021 σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Οι θάνατοι στην Ελλάδα το 2021 (4/1/2021-2/1/2022) ανήλθαν σε 143.586, ενώ το 2020 είχαν ανέλθει σε 130.288, σημειώνοντας αύξηση 10,21%. Επιπλέον, το 2021 σημειώθηκε αύξηση κατά 20.633 θανάτους (16,78%) σε σχέση με τον μέσο όρο των ετών της εξαετίας 2015-2020 (122.953 θάνατοι). Αυτά τα στοιχεία δείχνουν τη σκληρή πραγματικότητα της πανδημίας (15.962 θάνατοι από covid-19 με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ το 2021), τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και τις βαρύτατες κυβερνητικές ευθύνες, κόντρα στις ποικίλες θεωρίες συνομωσίας.

Ο ιδιωτικός τομέας υγείας απόδειξε την απροθυμία του να συμβάλλει στη μάχη κατά της πανδημίας (λόγω μειωμένου κέρδους) με το 95% των 15.000 κλινών του covid free (σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ). Η κυβέρνηση που το επέτρεψε αυτό ετοιμάζει το «νέο ΕΣΥ» με «συνέργειες και με τον ιδιωτικό τομέα, στην ΠΦΥ, στα Νοσοκομεία, στον ΕΟΠΥΥ» (δηλώσεις Θ. Πλεύρη στην ΕΡΤ), με «συγχωνεύσεις τμημάτων-κλινικών-νοσοκομείων, του δημόσιου νοσοκομείου-επιχείρηση, κατά τα πρότυπα του νοσοκομείου Σαντορίνης, των ΣΔΙΤ και των DRGs, των αυξημένων πληρωμών των ασθενών, της γιγάντωσης των ελαστικών εργασιακών σχέσεων» (ανακοίνωση ΟΕΝΓΕ). Τα DRGs («διαγνωστικά ομοιογενών ομάδων») που νομοθετήθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι «εργαλείο μέτρησης του κόστους, συγκριτικής αξιολόγησης και ελέγχου της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας των νοσοκομείων» (σύμφωνα με τον τότε υπουργό Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθό), μετατρέποντας τα δημόσια νοσοκομεία σε επιχειρήσεις με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

❞ Κλιμάκωση των αγώνων με απεργία στις 23 Φλεβάρη! Η μάχη για ενίσχυση του ΕΣΥ είναι πιο αναγκαία από ποτέ

Η ΟΕΝΓΕ και η ΠΟΕΔΗΝ έχουν κηρύξει απεργία για τις 23 Φλεβάρη με προσυγκέντρωση για την Αθήνα στην πλ. Μαβίλη στις 8.30 π.μ. και πορεία στο υπουργείο Υγείας. Η ΟΕΝΓΕ διεκδικεί, μεταξύ άλλων, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, επίδομα ανθυγιεινής εργασίας και άμεση ένταξη στα ΒΑΕ, γενναία αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για το δημόσιο σύστημα υγείας και επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας χωρίς όρους και προϋποθέσεις. 

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου