Οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών «ενοχλούν και πρέπει να πάψουν να ενοχλούν»
Όχι στην κατάργηση-υπονόμευση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών
Με το ψήφισμα αυτό καταδικάζουμε την κατάργηση των 10 πρώτων (καθώς θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι) Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΠΔΔ) του δικτύου Natura 2000 και της απορρόφησής τους στον ΥΟΦΥΠΕΚΑ. Πρόκειται για την λιγοστή, πολύτιμη ομορφιά της χώρας, τους Φορείς Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, Εθνικού Πάρκου Σχινιά, Δέλτα Έβρου, Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς, Βόρειας Πίνδου, Τζουμέρκων, Κορώνειας – Βόλβης, Κερκίνης και Θερμαϊκού Κόλπου.
Η κυβέρνηση της ΝΔ, λίγο πριν το τέλος του 2021, προχώρησε σε εφαρμογή του αντιπεριβαλλοντικού νόμου Χατζηδάκη (Ν. 4685/2020), καταργώντας την αυτοτέλεια των Φορέων Διαχείρισης και μεταφέροντας τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών σε ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, με διορισμένη διοίκηση και με έδρα την Αθήνα (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.). Ταυτόχρονα, η κατάργηση αυτή βάζει σε ομηρία και αγωνία για το μέλλον πάνω από τριακόσιους πενήντα (350) εργαζόμενους στους παραπάνω Φορείς Διαχείρισης. Στον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. συστήνονται 24 οργανικές Μονάδες Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΜΔΠΠ) (τώρα υπάρχουν 36 Φορείς Διαχείρισης), οι οποίες υπάγονται στις Διευθύνσεις Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (Τομέας Α και Τομέας Β). Ο ΟΦΥΠΕΚΑ εξέδωσε το οργανόγραμμα λειτουργίας του (ΚΥΑ ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/72683/2709/11.10.2021 (B΄ 4768), με πολύ περιορισμένες θέσεις για τις νέες Μονάδες Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (πρώην Φορείς Διαχείρισης) οι οποίες αντιστοιχούν φαινομενικά στους έως τώρα εργαζομένους, με πρωτοφανή προχειρότητα και βιασύνη. Σε ένα οργανόγραμμα λειτουργίας νεοσύστατου οργανισμού, δεν προβλέπεται καν η ενίσχυση των Μονάδων διαχείρισης με προσωπικό (δεν μιλάμε για προσλήψεις, δεν είναι καν στο σχεδιασμό η ενίσχυση των Φορέων, σε επίπεδο αρχικής οργάνωσης, ούτε έχει ξεκαθαριστεί ο τρόπος της εργασιακής σχέσης των υφιστάμενων υπαλλήλων από εδώ και στο εξής, εκτός από την αμφίβολη χρονικά και ουσιαστικά πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ.).
Η πράξη αυτή υπογραμμίζει την στόχευση της κυβέρνησης, λίγο μετά τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, να διαμορφώσει ένα πλαίσιο αντικοινωνικό, αντιπεριβαλλοντικό, αποξενωτικό για τις κοινωνικές ανάγκες, φιλικό μόνο στις ανάγκες του κεφαλαίου και των “επενδυτών”:
Εξασφαλίζει έτσι μεγαλύτερη διεύρυνση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, μεγαλύτερη απαλλαγή από περιβαλλοντικές υποχρεώσεις, αποξένωση από την τοπική κοινωνία και τελικά διευκόλυνση και ασυδοσία της επιχειρηματικής δραστηριότητας (και) στις προστατευόμενες περιοχές. Οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών καθώς μελετούσαν και γνώριζαν –όπως κανείς άλλος διοικητικός μηχανισμός- τις περιοχές ευθύνης τους, γνωμοδοτούσαν με επάρκεια στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης έργων εντός των προστατευόμενων περιοχών με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και τις ανά τόπο κοινωνικές ανάγκες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενης Περιοχής Θερμαϊκού Κόλπου τη στιγμή που καταργείται καταγγέλλει την παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας για την εγκατάσταση 2 φωτοβολταϊκών πάρκων στην περιοχή του. Όπως αναφέρει το πανελλαδικό σωματείο εργαζομένων των ΦΔΠΠ οι Φορείς «ενοχλούσαν και έπρεπε να πάψουν να ενοχλούν». Έτσι η ΝΔ θωρακίζει και άλλο το πλαίσιο περιβαλλοντικής αδειοδότησης με την κατάργηση των ΦΠΔΔ, σε εναρμόνιση με το κεφαλαίο και τις επιταγές της ΕΕ. Η σύγκρουση είναι μπροστά μας: εκεί που εμείς βλέπουμε τους εθνικούς δρυμούς και τα πάρκα σαν μοναδικής αξίας οικοσυστήματα, το τουριστικό, εξορυκτικό, ενεργειακό κεφάλαιο βλέπει περιττά περιβαλλοντικά βάρη και υποχρεώσεις, αλλά και νέες ευκαιρίες κέρδους.
Μια επιπλέον συνέπεια σχετίζεται με την επιβολή εισιτηρίου εισόδου στα εθνικά πάρκα και τους δρυμούς και την λειτουργία τους με επιχειρηματικά κριτήρια: Μια από τις πρώτες πράξεις του ΟΦΥΠΕΚΑ το καλοκαίρι του 21, ήταν να προτείνει την επιβολή εισιτηρίου εισόδου για τον Εθνικό Δρυμό του Ολύμπου και το θαλάσσιο πάρκο Αλοννήσου, γεγονός που δεν υλοποιήθηκε μετά από αντιδράσεις. Καταλαβαίνει κανείς ότι τα σχέδια αυτά με την κατάργηση των ΦΔΠΠ θα υλοποιηθούν καλύτερα από τον ΟΦΥΠΕΚΑ. Είναι σίγουρα πιο εύκολο να αποφασίζει κάποιος στην Αθήνα την περιβαλλοντική υποβάθμιση στον Έβρο, στην Κρήτη, στα Επτάνησα και στα Δωδεκάνησα. Επιπλέον διαφαίνεται ήδη μια καθαρή κατεύθυνση για το μέλλον των Προστατευόμενων Περιοχών αν δούμε τη χρηματοδότηση και τα Σχέδια Διαχείρισης αυτών. Τα Σχέδια Διαχείρισης των Περιοχών και η θεσμική κατοχύρωσή τους με την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων έχουν παγώσει εδώ και χρόνια. Την ίδια στιγμή οι σχεδιασμοί Χατζηδάκη προβλέπουν ευρωπαϊκούς πόρους και προγράμματα χρηματοδότησης των Προστατευόμενων Περιοχών και καλύτερο “management” αυτών, όπως λέει μέσω του ΟΦΥΠΕΚΑ. Το πιο σημαντικό είναι ότι οι Προστατευόμενες Περιοχές, οι Εθνικοί Δρυμοί και τα Πάρκα αποτελούν χώρους αναγκαίους για όσες και όσους εργάζονται και ζουν στις πόλεις έχοντας ανάγκη για επαφή με τη φύση. Γι αυτό το λόγο, επειδή καλύπτει διαρκείς ανάγκες, το επιστημονικό και λοιπό προσωπικό θα έπρεπε να είναι μόνιμο και σταθερό. Επιπλέον οι εργαζόμενοι με το έργο τους θα πρέπει να εκφράζουν ανεμπόδιστα τη δυνατότητα τοπικής συμμετοχικότητας και της μεγαλύτερης κοινωνικοποίησης των πολύτιμων αυτών χώρων, διασφαλίζοντας έτσι την διοικητική αυτοτέλεια της επαρχίας – βάζοντας ένα υποτυπώδες φρένο στην συγκέντρωση όλων των εξουσιών στην Αθήνα (ακόμη και στα περιβαλλοντικά θέματα). Για αυτό Απαιτούμε:
– Να μην περάσει η κατάργηση-υποβάθμιση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών. Να καταργηθεί ο περιβαλλοντοκτόνος νόμος 4685/2020 του Χατζηδάκη
– Τη μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στους φορείς διαχείρισης που πρέπει να αναλάβουν συνολικά τη διαχείριση και προστασία των περιοχών αυτών. Την επαρκή στελέχωση με επιστημονικό προσωπικό και προσωπικό επόπτευσης των περιοχών (πχ ειδικοί δασικής προστασίας) για την ορθή διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών, χωρίς εργολαβίες.
– Να μη θεσπιστούν νέα εισιτήρια σε προστατευόμενες περιοχές για την εμπορική εκμετάλλευσή τους, με πρόσχημα την προστασία τους. Απαιτούμε την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής εκμετάλλευσης σε βάρος εθνικών πάρκων και δρυμών.
– Την εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης όλων των μελετών, ειδικών περιβαλλοντικών μελετών και έργων που εξασφαλίζουν την προστασία των προστατευόμενων περιοχών
– Τη νομική προστασία των προστατευόμενων περιοχών, με την άμεση έκδοση Π.Δ για την προστασία τους. – Όχι στην διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών από ΝΠΙΔ και ΜΚΟ
ΜΑΧΟΜΕΝΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου