11 Μαΐου 2021

Κίναρος (ΑΠΕ): "Θα το παλέψουμε και θα το κερδίσουμε"


 

Κίναρος... Ενα από τα δεκάδες νησιά του Αιγαιου... Στη μέση του Πελάγους. Οι πλέον αδαείς το έμαθαν χάρη στην παρουσία της κυρά - Ρηνιώς... Οι έχοντες γνώση, κατανοούν την γεωστρατηγική σημασία του νησιού που στέκεται ανάμεσα στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα... Τον τελευταίο χρόνο βρέθηκε στο προσκήνιο λόγω της παρουσίας του νησιού (μαζί με άλλα δεκατρία νησιά στο Νότιο Αιγαίο) σε ένα πρόγραμμα εγκατάστασης Αιολικών Σταθμών... Το σχέδιο εγκατάστασης τριών Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) συνολικής ισχύος 486 MW, από 106 μεγάλες ανεμογεννήτριες (ύψους 150 έως 198,5 μέτρων) περιλαμβάνει τα νησιά  Κουνούποι, Σύρνα, Πλακίδια, Μεσονήσι, Μεγάλο Σοφράνο, Παχειά Ανάφης, Μακρά, Λιάδι, Κίναρος, Λέβιθα, Οφιδούσσα, Κανδελιούσσα, Περγούσσα, Παχειά Νισύρου, που ανήκουν στους Δήμους Νισύρου, Αστυπάλαιας, Λέρου και Ανάφης.

Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια θα μεταφέρεται με υποθαλάσσιο καλώδιο μήκους 245 χιλιομέτρων από τα Λέβιθα στο Δασκαλειό Αττικής (άλλο υποθαλάσσιο καλώδιο μήκους 311 χλμ. θα συνδέει τα 14 νησιά) και στη συνέχεια με υπόγειο καλώδιο θα διοχετεύεται στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή 71,8 χιλιομέτρων οδικού δικτύου, 14 λιμένων στις νησίδες, κτιρίων και άλλων υποδομών υποστήριξης. Φορέας υλοποίησης είναι η εταιρεία «Κυκλαδικά Μελτέμια Α.Ε.», που ανήκει στον όμιλο Eunice Energy Group.  

Το σχέδιο έχει προκαλέσει αντίδραση από περιβαλλοντικές οργανώσεις και επιστημονικούς φορείς, ενώ έχει απορριφθεί στη διαδικασία της διαβούλευσης από τους δύο αρμόδιους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών τόσο των Κυκλάδων όσο και των Δωδεκανήσων. Οσοι αντιδρούν, υπογραμμίζουν τη μοναδικότητα της συγκεκριμένης υπόθεσης. Οι 14 επιλεγμένες νησίδες αναφέρονται στην επιστημονική κοινότητα ως τα «Γκαλαπάγκος της Μεσογείου», καθώς είναι μεταξύ των τελευταίων καταφυγίων της άγριας ζωής, (σχεδόν) ανεπηρέαστα από την παρουσία του ανθρώπου, ένα μοναδικό φαινόμενο «Κιβωτού» βιοποικιλότητας στη σύγχρονη εποχή.

Σήμερα, έρχεται η Ελευθερία Ψυχογιού -  Δημοτικός Σύμβουλος Αμοργού με ευαισθησία στα θέματα περιβάλλοντος - να καταθέσει την άποψή της σχετικά με την πρόθεση εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα μικρά νησιά του Νοτίου Αιγαίου και μεταφέρει την σκέψη και πρόθεση της κυρά - Ρηνιώς για τη "μάχη" που έρχεται... Κι όπως λέει με χαμόγελο η κάτοικος του πανέμορφου αυτού νησιού "θα το παλέψουμε και θα το κερδίσουμε"...  

Αναλυτικά, η τοποθέτησή της 

"Φέτος που δεν βρέχει, η Κίναρος ανθίζει με τον ιδρώτα και την περηφάνεια της Ρηνιώς. Εκείνη κι ο γιος της στο νησί σήμερα, ένας τίμιος τεράστιος κόσμος! Δυο άνθρωποι σ΄ ένα νησί κι η δροσιά της λεβεντιάς τους σε άνυδρους καιρούς σκορπίζει ελπίδα σ' όλα τα νησιά μας. "Θα το παλέψουμε και ΘΑ ΤΟ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ!" μου πε στο τηλέφωνο για τις ανεμογεννήτριες, με απίστευτη βεβαιότητα.

Ένοιωσα την Ανάσταση στην φωνή της, την λύτρωση! Παρτίδα μας κι Ανάσταση είναι η ψυχή της κυρά Ειρήνης., ένας μοναδικός κόσμος που απλώνεται στο πέλαγος για ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ! Της είπα ότι έρχεται για ρεπορτάζ η Deutsche Welle στην Αμοργό, αλλά δεν τους παίρνει ο χρόνος για να ρθουν και Κίναρο αν και θα το θέλα πολύ!

Η κυρά Ειρήνη ξέρει ότι δεν την ξεχνάμε. Ξέρει ότι είναι μέσα στην καρδιά μας. Ξέρει ότι δεν είναι μόνη της. Ξέρει ότι η δύναμη της, γίνεται υποχρέωση για όλους μας.. Εμάς η θάλασσα μας ενώνει. Δεν την κάναμε οικόπεδα. Δεν την χωρίσαμε σε κομμάτια. Την βλέπουμε πάντα ολόκληρη. Η θάλασσα μας δίδαξε την απεραντοσύνη. Της επιδείξαμε τον σεβασμό που της πρέπει και μας τον επιστρέφει με κάθε αντιμάμπαλο με τις πιο σπουδαίες ευχές κι ελπίδες.

Ο ιδρώτας των νησιωτών ενάντια στις ΑΠΕ, έχει φουρτούνες,, δύσκολους κάβους και ανάποδους καιρούς. Δεν ξέρω πώς το σκεφτήκανε ότι μπορούν να πουλήσουν και τον αέρα μας. Είμαι απολύτως βέβαιη ότι αυτός ο αέρας θα τους πάρει και θα τους σηκώσει, διότι σ' αυτόν τον αέρα είναι κι η ψυχή όλων όσοι έζησαν και ζουν. Στα νησιά υπάρχει ως παράδοση και κληρονομιά το μέτρο κι η ισορροπία με τη φύση.

Την οικολογία την βρίσκεις στις ξερολιθιές που συγκρατούν συμπονετικά το χώμα, στην μνήμη της γιαγιάς που νεροστουκάλιζε για να μη πάει ούτε μια σταγόνα νερού χαμένη, στους πάνινους εργατικούς ντορβάδες που μοιράζανε το κολατσιό του μεροκάματου. Στο ντορβά της γιαγιά μου φυλάμε ακόμη το ψωμί στο σπίτι μας και το κρατά ολόφρεσκο έτσι όπως καμία πλαστική σακούλα δεν θα μπορούσε. Έτσι η γιαγιά μου γίνεται δασκάλα για την κόρη μου κι όλα τα δισέγγονα της. Κανένα πρόγραμμα κατά της πλαστικής σακούλας δεν θα είχε το ίδιο αποτύπωμα για την γενιά τους. Οι παππούδες κι οι λαλάδες μας προστάτεψαν την φύση από ανάγκη.

Αυτή την ανάγκη πρέπει να ξαναδούμε και να την κάνουμε δική μας στο παρόν και στον μέλλον μας. Κέντρισα πέτρα την πέτρα με πολύ κόπο τις ξερολιθιές. Σε κάθε πέτρα βρίσκεις ακόμη τον ιδρώτα τους, την τέχνη και την τεχνική μιας μαστοριάς ψυχής, αλήθειας, αιώνιας ζωής κι Ανάστασης. Με την πίστη τους έκτισαν το μοναστήρι της Παναγίας ΕΚΕΙ, στο βράχο να προσκυνούν πιστοί κι άπιστοι στην πίστη τους με δέος. Πέτρα την πέτρα ένωσαν την γη με τον ουρανό και προσκυνάμε ΟΛΟΙ. Οποιοσδήποτε άλλος δρόμος, νεοτερισμός ή ευκολία είναι ΙΒΡΥΣ!

Κάθε Ανάσταση θέλει ένα Σταυρό για να σηκώσεις. Θέλει να αγαπήσεις κάθε δέντρο, κάθε πέτρα και να μην ξεπουλήσεις ούτε σπιθαμή. Θέλει πάνω από όλα να νιώθεις την ανάσα σου μέσα από τον αέρα που σου άφησαν όλοι οι προηγούμενοι που αν και έχουν φύγει , ο ιδρώτας τους εξακολουθεί να κρατά συμπονετικά το χώμα και την ζωή και υπάρχουν διακριτικά νικώντας όλους τους θανάτους. Λίγο να τους αφουγκραστείς θα κατανοήσεις σε δευτερόλεπτα ότι η πιο περισπούδαστη μελέτη περί οικολογία είναι αυτοί.

Εκείνοι που ακόμη και τους τοίχους των σπιτιών τους μοιραζόντουσαν και κανένας δεν ήταν ολότελα δικός τους, ήταν και του διπλανού., Ήξεραν όμως πώς να χωρέσει το όνειρο σε κάμαρη δυο πήχες κι ήταν απολύτως ευχαριστημένοι με αυτό, που ίσως και να μην καταλαβαίνεις.

Αν το καταλάβεις , θα καταλάβεις κι αυτό που είπε η Ρηνιώ :"ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ!" γιατί άλλος δρόμος δεν υπάρχει. 

Φέτος που δεν βρέχει, η Κίναρος ανθίζει με τον ιδρώτα και την περηφάνεια της Ρηνιώς. Εκείνη κι ο γιος της στο νησί...

Δημοσιεύτηκε από Ελευθερία Ψυχογιου στις Δευτέρα, 3 Μαΐου 2021
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου