04 Ιανουαρίου 2021

Διεθνής Αμνηστία: Ο Ασάνζ απέφυγε την έκδοση στις ΗΠΑ, αλλά η υπόθεσή του δημιουργεί τρομερό προηγούμενο

«Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι ο Julian Assange δεν θα σταλεί στις ΗΠΑ και ότι το δικαστήριο αναγνώρισε ότι, λόγω των ανησυχιών για την υγεία του, θα βρισκόταν σε κίνδυνο κακομεταχείρισης στο σύστημα φυλακών των ΗΠΑ. Ωστόσο, οι κατηγορίες αυτές εναντίον του δεν θα έπρεπε να έχουν γίνει εξαρχής. Οι κατηγορίες ήταν πολιτικά καθοδηγούμενες και η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα έπρεπε ποτέ να έχει βοηθήσει πρόθυμα τις ΗΠΑ στην αδιάκοπη επιδίωξή τους εναντίον του Assange» σχολιάζει η Διεθνής Αμνηστία για την πολύ σημαντική απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου να μην εκδώσει τον ιδρυτή του Wikileaks στις ΗΠΑ, λόγω φόβων για την ψυχική του υγεία.

«Το γεγονός ότι η απόφαση είναι ορθή και σώζει τον Ασάνζ από την διαδικασία έκδοσης, δεν σημαίνει ότι απαλλάσσει το Ηνωμένο Βασίλειο από την εμπλοκή του σε αυτήν τη διαδικασία, στην οποία κρύβονται πολιτικά κίνητρα, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, δικάζοντας με αυτόν τον τρόπο και την ελευθερία έκφρασης και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης. Η υπόθεση αυτή δημιουργεί ένα τρομερό προηγούμενο, με τις ΗΠΑ να είναι υπεύθυνες και την βρετανική κυβέρνηση να είναι συνένοχη» σχολιάζει επίσης ο Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη, Nils Muižnieks,

Με την δικαστή να αποδέχεται ουσιαστικά όλες τις κατηγορίες που του είχαν αποδοθεί, παρόλα αυτά να βασίζει την απόφαση της σε λόγους υγείας αποφασίστηκε ο Τζούλιαν Ασάνζ να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ. Έως τώρα δεν είναι ξεκάθαρο αν θα απελευθερωθεί, αν θα οριστεί κάποιο ποσό – εγγύηση για την αποφυλάκισή του ή αν θα κρατηθεί λόγω έφεσης των ΗΠΑ, ωστόσο πρόκειται για μια μεγάλη νίκη.

Είναι μια μεγάλη μέρα για αυτόν τον ηρωικό άνθρωπο και δημοσιογράφο, παρά την αποδοχή των κατηγοριών, έστω κι αν θα τον αφήσουν ως ένοχο, επισημαίνει η ανταποκρίτρια TPP, Λάμπρινή Θωμά.

Το The Press Project είναι το μόνο ελληνικό μέσο που έχει διαπιστευτεί και παρακολουθεί τη δίκη. Παρακολουθήστε τη live ανταπόκριση μέσα από την αίθουσα – στο twitter του ThePressProject. Θα ακολουθήσει εκτενές ρεπορτάζ.

Εάν είχε εκδοθεί στις ΗΠΑ, ο Ασάνζ μπορούσε να έρθει αντιμέτωπος με 18 κατηγορίες, 17 από αυτές βάσει του νόμου περί κατασκοπείας και η άλλη μία βάσει του νόμου περί απάτης και κατάχρησης υπολογιστών. Θα αντιμετώπιζε επίσης πραγματικό κίνδυνο σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λόγω των συνθηκών κράτησης, ενδεχόμενων δηλαδή βασανιστηρίων ή άλλης μορφής κακομεταχείρισης, συμπεριλαμβανομένης της παρατεταμένης απομόνωσης. Ο Ασάνζ είναι ο πρώτος εκδότης που αντιμετώπισε κατηγορίες βάσει του νόμου περί κατασκοπείας. 

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου