19 Ιανουαρίου 2021

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΤΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ


Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ δρώντας για άλλη μια φορά αιφνιδιαστικά και σε πλήρη αντιδιαστολή με την εκπαιδευτική κοινότητα, συνεχίζει να μας εκπλήσσει(;) δυσάρεστα.!

Συγκεκριμένα, με την υπ' αριθμ.Φ7/3625/Δ1 απόφασή της τροποποιεί την ώρα αποχώρησης των μαθητών/τριών που φοιτούν στο Βασικό Υποχρεωτικό Πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου από τις 13:00 στις 13:10.

Πρόκειται προφανώς για άλλη μια απόφαση παρόμοιας ... λογικής με αυτήν της αύξησης του αριθμού μαθητών ανά τμήμα, εν μέσω πανδημίας, αφού με αυτόν τον τρόπο το ΥΠΑΙΘ, επικαλούμενο μια σειρά νομοθετημάτων, συμπεριλαμβανομένων κι αυτών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, το ίδιο ουσιαστικά νομοθετεί μέτρα συνωστισμού!

  • Γιατί πώς αλλιώς να εκληφθεί η παραπάνω απόφαση, όταν όχι μόνο δε δίνει κάποια ουσιαστική λύση, αλλά δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση;

  • Γιατί πώς μπορεί να ευσταθεί ο ισχυρισμός ότι μειώνεται ο συνωστισμός, όταν οι δυο αλληλένδετες βαθμίδες (συστεγαζόμενα νηπιαγωγεία και δημοτικά) με αυτή την απόφαση σχολάνε περίπου την ίδια ώρα;

  • Γιατί πώς μειώνεται ο συνωστισμός, όταν ο γονιός-κηδεμόνας που πριν αποχωρούσε με το νήπιο στις 13:00 (αφού δεν έχει παιδί σε συστεγαζόμενο Δημοτικό) τώρα πρέπει να συνωστισθεί με τους γονείς-κηδεμόνες και τους μαθητές/τριες του Δημοτικού;

  • Πώς ακόμη αποφεύγεται ο συνωστισμός και η άσκοπη μετακίνηση, όταν για δύο παιδιά που βρίσκονται σε διαφορετικά συγκροτήματα χρειάζονται δυο συνοδοί, αφού τώρα η ώρα αποχώρησής τους είναι σχεδόν η ίδια;

Άλλωστε, οι Σύλλογοι διδασκόντων δεν εκλήθησαν απ' το ΥΠΑΙΘ στις 07/01 με συνεδριάσεις τους να αποφασίσουν τρόπους αποφυγής του συνωστισμού, έχοντας την ευχέρεια αλλαγής της ώρας προσέλευσης και αποχώρησης; Προς τι, λοιπόν, αυτή η απόφαση;

Μήπως τελικά η αύξηση του ήδη επιβαρυμένου ωραρίου (36,6 διδακτικές ώρες ) των νηπιαγωγών, είναι και η αρχή του συνολικότερου σχεδίου αύξησης του εργασιακού χρόνου των εκπαιδευτικών;

Ας μην ξεχνάμε τις προθέσεις που εκφράζονται στην έκθεση Πισσαρίδη που αναφέρεται στον σχετικά χαμηλό αριθμό ωρών διδασκαλίας των Ελλήνων εκπαιδευτικών σε σύγκριση με τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους και τις προτροπές για «σύγκλιση του διδακτικού και εργασιακού ωραρίου των εκπαιδευτικών.

Αξίζει σε αυτό το σημείο να τονιστεί ότι οι νηπιαγωγοί εργάζονται σήμερα τις περισσότερες ώρες στην εκπαίδευση. Δεν έχουν κενά ή διαλείμματα, είναι διαρκώς επιφορτισμένες/οι με την επίβλεψη των παιδιών και, λόγω των ιδιαίτερων εργασιακών συνθηκών στα νηπιαγωγεία, βιώνουν περισσότερο τις ανυπέρβλητες δυσκολίες εφαρμογής των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Επανειλημμένα το εκπαιδευτικό κίνημα έχει ζητήσει να εκδοθεί υπουργική απόφαση που θα καθορίζεται το διδακτικό ωράριο των νηπιαγωγών σύμφωνα με αυτό που ισχύει για τους εκπαιδευτικούς στην υπόλοιπη πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Σε αυτήν την κατεύθυνση:

- Απαιτούμε τη μείωση ωραρίου όλων των νηπιαγωγών, όπως αυτό ισχύει για τα 4θέσια και άνω νηπιαγωγεία! Να εξασφαλιστεί η λειτουργία των νηπιαγωγείων με προσλήψεις επιπλέον νηπιαγωγών!

Καλούμε τη ΔΟΕ να απαιτήσει την απόσυρση της εγκυκλίου και να καλύψει συνδικαλιστικά τους συλλόγους διδασκόντων των Νηπιαγωγείων να μην την εφαρμόσουν.

Σε κάθε περίπτωση οι σύλλογοι διδασκόντων ήδη από την έναρξη της σχολικής χρονιάς έχουν αποφασίσει και διαμορφώσει τον τρόπο προσέλευσης και αποχώρησης των παιδιών με γνώμονα:

  • Το ωράριο λειτουργίας των νηπιαγωγείων

  • Το διδακτικό ωράριο των νηπιαγωγών

  • Τις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε σχολικής μονάδας (συστεγαζόμενα νηπιαγωγεία, μη συστεγαζόμενα νηπιαγωγεία, αριθμό εισόδων, αριθμό τμημάτων, μεταφορά μαθητών με λεωφορεία-ταξί, απόσταση από όμορα δημοτικά κ.α)

  • Την αποχώρηση των παιδιών σε συνδυασμό με τη διαδοχική αποχώρηση των όμορων δημοτικών και τη δημιουργία συνθηκών για την αποφυγή του συνωστισμού γονέων κηδεμόνων έξω από τις σχολικές μονάδες.

Την ανακοίνωση συνυπογράφουν οι ακόλουθοι Α/θμιοι εκπαιδευτικοί Σύλλογοι Κυκλάδων:

  • Άνδρου , Κέας , Κύθνου και Σερίφου «Θεόφιλος Καΐρης»

  • Νάξου, Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων

  • Πάρου –Αντιπάρου «Π. Καλλιέρος»

  • Σύρου – Τήνου – Μυκόνου

*Θα ακολουθήσει και αποστολή σχέδιο πρακτικού για τους Συλλόγους Διδασκόντων των Νηπιαγωγείων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου