23 Ιανουαρίου 2021

Η ΕΛΑΣ «προστατεύει»… δέρνοντας τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ (χρονικό) - Του Γιώργου Τσαντίκου

17/11/10: Επίθεση από εποχούμενο αστυνομικό στον φωτορεπόρτερ Α. Μεσσήνη

15/6/11: Επίθεση της αστυνομίας στον δημοσιογράφο Μ. Κυπραίο, ο οποίος χάνει την ακοή του

28-29/6/11: Επίθεση των ΜΑΤ στους δημοσιογράφους Γ. Αυγερόπουλο και Δ. Τρίμη

5/10/11: Ματατζής χτυπάει στο κεφάλι τον φωτορεπόρτερ Μ. Τζάμαρο

29/6/11: Επίθεση με κλομπ στον φωτορεπόρτερ Θ. Σταυράκη

4/4/12: Αστυνομικοί ξυλοφορτώνουν τη δημοσιογράφο Ρ. Μανιού

5/4/12: Ματατζής χτυπάει άγρια στο κεφάλι τον φωτορεπόρτερ Μ. Λώλο

16/6/15: επτά μήνες με αναστολή σε ματατζή που χτύπησε στις 15/10/11 τη φωτορεπόρτερ Τ. Μπόλαρη

2/17: Το υπουργείο ΠροΠο ισχυρίζεται ότι «δεν αποδεικνύεται» η απώλεια ακοής του Μ. Κυπραίου από τη δράση της αστυνομίας και επικαλείται χουντικούς νόμους

17/11/19: Επίθεση ΜΑΤ στον δημοσιογράφο Μ. Αραβαντινό

17/11/20: Προσαγωγή φωτορεπόρτερ στα Γιάννενα

6/12/20: ΜΑΤατζήδες σπρώχνουν με τις ασπίδες φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφους στα Εξάρχεια

Αυτές, είναι μόνο μερικές από τις επιθέσεις της αστυνομίας σε βάρος εργαζόμενων στον Τύπο.

Είναι μερικοί από τους λόγους που η ανακοίνωση Χρυσοχοΐδη για «οριοθετημένο χώρο για δημοσιογράφους» και ορισμό αξιωματικού ως «συνδέσμου επικοινωνίας» καθόλη τη διάρκεια της συγκέντρωσης, είναι εξοργιστικά υποκριτική. Οι εργαζόμενοι στον Τύπο κινδυνεύουν κυρίως από τις δυνάμεις καταστολής και έχουν πέσει θύματά τους πλείστες όσες φορές.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό, δεν είναι καν το κύριο χαρακτηριστικό της πρότασης η υποκρισία. Είναι μια ευθεία επίθεση της εξουσίας στην ελεύθερη ενημέρωση και στη δημοσιογραφική δουλειά και «κλείνει το μάτι» σε όσους συνεχίζουν να την κάνουν και να εκθέτουν τις βιαιότητες της ΕΛΑΣ. Με αυτό τον τρόπο, το υπουργείο ΠροΠο αναζητάει συνεργασία εναντίον του «κοινού εσωτερικού εχθρού», των εργαζόμενων, των κινημάτων και κάθε κινητοποίησης, συνεχίζοντας «με άλλα μέσα» την πολιτική χειραγώγησης των ΜΜΕ.

Εντυπωσιακή είναι επίσης η, αργά το βράδυ της Πέμπτης, «διευκρίνιση» του υπουργού. Είπε δηλαδή ότι οι δημοσιογράφοι θα είναι ελεύθεροι να πάνε όπου θέλουν, στις πορείες, αλλά μόνο στον… παιδικό σταθμό της ΕΛΑΣ θα εγγυάται την ασφάλειά τους, μια διευκρίνιση που μοιάζει περισσότερο με απειλή.

Το «σχέδιο διαχείρισης συναθροίσεων» της ΕΛΑΣ είναι απαράδεκτο και απροκάλυπτα αντιδημοκρατικό. Πρέπει να αποτραπεί και να ανατραπεί.

 
Σχετικό είναι και το ακόλουθο σχόλιο του Μάριου Λώλου:
 
Ο τ. πρόεδρος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας, Μάριος Λώλος, αναφέρει σε ανάρτησή του με αφορμή το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Δημόσιων Συναθροίσεων που παρουσίασε την Πέμπτη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης:

99% των επιθέσεων που έχουμε υποστεί ως φωτορεπόρτερ είναι από όργανα της ΕΛ.ΑΣ και όχι από διαδηλωτές. Αυτές οι επιθέσεις είναι όλες ατιμώρητες εκτός από μία. Εάν θέλει λοιπόν ο Χρυσοχοΐδης να μας προστατεύσει κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων καλά θα κάνει να βάλει στα όργανά του διακριτικά, ώστε το λιγότερο να ξέρουμε ποιος μας επιτίθεται.

Κατά τα άλλα κανένας υπουργός Προ.Πο. δεν μπορεί να μας υποδείξει πώς θα κάνουμε τη δουλειά μας και από πού. Αυτά είναι λυμένα χρόνια. μέσα στις δημοκρατίες. Έλεγχος της εικόνας σημαίνει κατάλυση της Ελευθερίας του Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου