20 Ιουλίου 2020

" Αναδρομικές απάτες, παγίωση περικοπών στις συντάξεις " - Του Τάσου Σταυρόπουλου*

 

Μόνο τυχαία δεν οδηγηθήκαμε στην εξαπάτηση των συνταξιούχων: Όταν το ΣτΕ τον Ιούνη του 2015 αποφάσισε ότι οι περικοπές των συντάξεων με τους νόμους 4051/2012 και 4093/2012 και η κατάργηση των δώρων από 1/1,2013 ήταν αντισυνταγματικές, η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «εποίει την νήσσαν» επί 4 χρόνια.

Όχι μόνο δεν υλοποίησε την απόφαση του ΣτΕ, αλλά ψήφισε το νόμο Κατρούγκαλου με σκοπό όχι μόνο να μειώσει επί πλέον τις συντάξεις, αλλά και να θωρακίσει συνταγματικά τις μνημονιακές περικοπές των νόμων Βρούτση.

Με νεότερη απόφαση, το ΣτΕ (Οκτώβριος 2019) έκρινε συνταγματικό το νόμο Κατρούγκαλου και συνταγματικά νόμιμες τις περικοπές από 13/5/2016 (από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου). Έμενε ένα κενό 11 μηνών που δεν έπιανε ο νόμος Κατρούγκαλου από τον Ιούνη του 2015. Ανέλαβε ο Βρούτσης να το ξεκαθαρίσει με προσφυγή στο ΣτΕ, στα πλαίσια της πιλοτικής δίκης. Η νέα (πιλοτική) απόφαση του ΣτΕ στην καλύτερη περίπτωση θα αποφάσιζε αναδρομικά 11 μηνών. Γι’ αυτά τα ψίχουλα μιλάνε όλοι, ΜΜΕ, μεγαλοδικηγόροι, για να ξεχάσουν οι συνταξιούχοι ότι οι μνημονιακές περικοπές παγιώθηκαν με τη βούλα της «ανεξάρτητης» δικαιοσύνης, ότι τα αναδρομικά 80 μηνών τα άρπαξαν ΕΕ και ΔΝΤ.

*Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών (ΠΕΣΕΚ)
ΠΗΓΗ: ΠΡΙΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου