31 Ιουλίου 2020

Σύρος, Κυριακή 2 Αυγούστου 2020: Συναυλία Παραδοσιακής Μουσικής στα Χρούσσα από τη ΣΕΚΕΡ, ώρα 21.00

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

ΧΡΟΥΣΣΑ 2 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2020, ΏΡΑ 21:00

ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΚΕΡ.

Παρακάτω θα διαβάσετε μια περυσινή παρουσίαση της ΣΕΚΕΡ Παρέα:

Σεκέρ είναι ο γλυκός, ο ζαχαρωτός.
Σεκέρ Παρέα είναι μια γλυκιά παρέα
που ξεκίνησε να παίζει μουσική το Μάιο του 2018 στη Θεσσαλονίκη.

Ταυτότητα

Η «Σεκέρ Παρέα», είναι ένα μουσικό σχήμα που αποτελείτε από έξι νέους μουσικούς, οι οποίοι καταπιάνονται με την μελέτη και την ερμηνεία της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και όχι μόνο. Αφορμή για να γνωριστούν αυτοί οι έξι καλλιτέχνες στάθηκε τόσο η ανάγκη για μουσική συνύπαρξη και συνεργασία, όσο και η αγάπη που έχουν όλοι τους για την ελληνική παραδοσιακή μουσική. Όλα τα μέλη του συγκροτήματος σπουδάζουν ή σπούδασαν την μουσική σε ακαδημαϊκό επίπεδο και λόγο διαφορετικών τους καταβολών, η ποικιλία στο ρεπερτόριό τους είναι μεγάλη. Τα όργανα που περιλαμβάνει το σχήμα είναι κανονάκι. λαούτο, βιολί, κλαρίνο, ούτι και κρουστά.

Η μουσική τους πορεία, παρόλο που η ίδρυση του συγκροτήματος έγινε πριν από περίπου ένα χρόνο, είναι αρκετά αξιέπαινη, μιας και σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα κατάφεραν να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις, φιλανθρωπικά δείπνα, μουσικές συναυλίες και δρώμενα υψηλού βεληνεκούς, όπως επίσης και σε αποστολές στο εξωτερικό για την ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού.

Τέλος, η «Σεκέρ Παρέα» έπειτα από ένα χρόνο ζωής, συνεχίζει το ταξίδι εξερεύνησης τόσο στην ελληνική όσο και σε γειτονικές παραδοσιακές μουσικές · βλέπει το μέλλον με προσμονή και αισιοδοξία, αισθήματα που πηγάζουν από το νεαρό της ηλικίας τους, που δεν κρύβουν όμως μέσα τους επιπολαιότητα αλλά αγάπη για αυτό που κάνουν, την μουσική.

Το ρεπερτόριο

Αποτελείται κατά βάση από τραγούδια της Μικράς Ασίας, της Κωνσταντινούπολης, της Θράκης, της Οθωμανικής κλασικής μουσικής και της μουσικής των Καφέ Αμάν. Το ρεπερτόριο, βέβαια, που μπορεί να καλύψει είναι πολύ ευρύτερο, καθώς οι μουσικοί της Σεκέρ Παρέας προέρχονται από πολλές διαφορετικές περιοχές και μουσικές παραδόσεις του ελληνικού χώρου.

Οι μουσικοί

Η Σεκέρ Παρέα είναι εξαμελής ορχήστρα αποτελούμενη από τους:

Μαρία Καραματσούκη Κανονάκι
Βασίλης Νένες Ούτι και φωνή
Ακριβός Ζερβός Κλαρίνο
Γιώργος Χατζηγεωργίου Βιολί και φωνή
Γιώργος Θεοδωρίδης Λαούτο
Νεκτάριος Κυρτσούδης Κρουστά και φωνή

Οι μουσικοί είναι φοιτητές και απόφοιτοι του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχουν μακρόχρονη μαθητεία και εμπειρία στα μουσικό αντικείμενο που υπηρετούν, πλάι σε μεγάλους δασκάλους και ερμηνευτές.

Ο ήχος της ορχήστρας είναι γεμάτος και πολυδιάστατος. Οι ενορχηστρώσεις, που γίνονται μέσα από τη συνεργασία και την αλληλεπίδραση των μουσικών στις πρόβες είναι πρωτότυπες και προκαλούν έκπληξη. Η εξερεύνηση των παικτικών και ηχητικών δυνατοτήτων του κάθε οργάνου οδηγεί πολλές φορές σε απροσδόκητα μουσικά αποτελέσματα.

Εμφανίσεις

Η  Σεκέρ  Παρέα, στους  λίγους  μήνες  της  ύπαρξής  της  έχει  συμμετάσχει  σε  μεγάλο  α- ριθμό μουσικών και μουσικοχορευτικών εκδηλώσεων σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης. Σημαντική στιγμή της δράσης της ήταν η συμμετοχή στην παράσταση «Σμυρνέικο Μινόρε»  με  τη  Γλυκερία,  την  Πίτσα  Παπαδοπούλου  και  την  Αρετή  Κετιμέ,  που  διοργάνωσε  η Ομοσπονδία  Προσφυγικών  Σωματείων  Ελλάδος  στο  Θέατρο  Δάσους  στη  Θεσσαλονίκη,  το Σεπτέμβριο του 2018. Η Σεκέρ Παρέα άνοιξε την παράσταση με ένα ορχηστρικό κομμάτι και τραγούδια  που  τραγούδησε  120-μελής  χορωδία  της  Ομοσπονδίας  σε  διεύθυνση  Ιωάννη Τσάμη, αποσπώντας ενθουσιώδεις κριτικές.

Η Σεκέρ Παρέα έχει ήδη συμμετάσχει σε εκδηλώσεις στο Grand Hotel Palace (Θεσσαλονίκη) πλάι στη Γλυκερία, στον κινηματογράφο Ολύμπιον (Θεσσαλονίκη) στη Σμύρνη σε σύμπραξη με μεγάλη ομάδα χορευτών και χορωδών από τη Θεσσαλονίκη, στο αντιρατσιστικό φεστιβάλ (Ιούνιος 2019) και σε πλήθος άλλων παραστάσεων.

Τον Σεπτέμβριο 2019 η ορχήστρα θα εμφανιστεί στο ΚΠΙΣΝ σε συναυλία αφιέρωμα για τη Δόμνα Σαμίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου