23 Ιουλίου 2020

Τορίνο: “Ευχαριστούμε Κούβα”

H Mόλε Αντονελιάνα, έμβλημα του Τορίνο, φωτίστηκε προς τιμήν των Κουβανών γιατρών που επέστρεψαν στην πατρίδα τους μετά από μήνες προσφοράς κατά της πανδημίας στην ιταλική πόλη.

Με έναν ιδιαίτερα συγκινητικό και τιμητικό τρόπο αποχαιρετά το Τορίνο τη μπριγάδα των Κουβανών γιατρών Henry Reeve, που επέστρεψε στο νησί μετά από μήνες προσφοράς σε ένα από τα επίκεντρα της πανδημίας στην Ιταλία. Χθες το βράδυ (σ.σ.: 21/7/2020) κατά της δέκα, το κτίριο Μόλε Αντονελιάνα, έμβλημα της πρωτεύουσας του Πιεμόντε, φωτίστηκε στα χρώματα της κουβανικής σημαίας, κάτω από τη λεζάντα “Ευχαριστούμε Κούβα”, ενώ δίπλα στη σημαία εμφανίστηκαν σε σχήμα καρδιάς δυο χέρια ενωμένα ως ένδειξη φιλίας των δύο λαών.

Το κτίριο αυτό ξεκίνησε να χτίζεται το 1863, αρχικά ως συναγωγή και στη συνέχεια πέρασε από πολλές περιπέτειες, μέχρι που το 2000 μετατράπηκε σε Μουσείο Κινηματογράφου. Είναι ένα από τα ψηλότερα κτίρια της Ιταλίας και της Ευρώπης και φωτίζεται πολύ σπάνια, σε ειδικές εορταστικές περιστάσεις. Μάλιστα είναι η πρώτη φορά που αυτός ο φωτισμός γίνεται προς τιμήν μιας ξένης χώρας.

Στο μεταξύ, για τα μέλη της μπριγάδας που επέστρεψαν, 20 γιατροί και 18 νοσηλευτές, ξεκίνησε από χθες η περίοδος της καραντίνας, προκειμένου να βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχουν κρούσματα ανάμεσά τους και κίνδυνος μετάδοσης στο νησί, όπου τα κρούσματα τις τελευταίες μέρες τείνουν προς το μηδέν, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη εγχώρια μετάδοση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του κουβανικού υπουργείου υγείας, τα μέλη της μπριγάδας στο Τορίνο πραγματοποίησαν 5100 ιατρικές παρεμβάσεις, 29.000 νοσηλευτικές υπηρεσίες και θεράπευσαν πάνω από 170 ασθενείς με μία μόλις απώλεια.

Η τεράστια προσφορά των Κουβανών γιατρών, κατά της πανδημίας και άλλων ασθενειών συνεχίζεται αμείωτη με 39 αποστολές σε 33 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο.

ΠΗΓΗ: katiousa

Σημείωση του altersyros:

Σχετικά με την ιστορία της ταξιαρχίας, Henry Reeve, των Κουβανών γιατρών, μπορείτε να διαβάσετε στο ρεπορτάζ του Αντώνη Ρηγόπουλου, Λευκές ταξιαρχίες: To ελληνικό αίτημα για Νόμπελ Ειρήνης στους κουβανούς γιατρούς

Επιπλέον, παραθέτουμε παρακάτω (από alfavita), το κείμενο της Διεθνούς Καμπάνιας:

"Να δοθεί το Νόμπελ Ειρήνης 2020 στους γιατρούς της Κούβας, ως αναγνώριση της διεθνούς συμβολής στην αντιμετώπιση του COVID-19"

"Προς την Επιτροπή Νόμπελ Ειρήνης:

Εν μέσω αυτής της παγκόσμιας πανδημίας άνευ προηγουμένου στη σύγχρονη ιστορία, υπάρχει μια ομάδα από μια μικρή χώρα που έχει δώσει ελπίδα και έμπνευση σε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο:
οι κουβανοί γιατροί και νοσοκόμες που αποτελούν μέρος της Διεθνούς Ιατρικής Ταξιαρχίας Henry Reeve που εργάζεται τώρα σε 21 χώρες για την καταπολέμηση του Covid-19.

Αναγνωρίζοντας την υπέροχη αλληλεγγύη και την ανιδιοτέλεια τους, σώζοντας χιλιάδες ζωές θέτοντας τη ζωή τους σε κίνδυνο, σας καλούμε να τους απονείμετε το φετινό Νόμπελ Ειρήνης.

Η Ταξιαρχία Henry Reeve είναι μόνο ένα μέρος του κουβανικού ιατρικού συστήματος, που συντονίζεται από το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας της Κούβας, το οποίο έχει στείλει περισσότερο προσωπικό υγείας να εργάζεται στο εξωτερικό από ολόκληρο τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Ονομάστηκε έτσι από έναν στρατιώτη γεννημένο στις ΗΠΑ που αγωνίστηκε για επτά χρόνια στον απελευθερωτικό στρατό της Κούβας εναντίον των Ισπανών στον πόλεμο της ανεξαρτησίας. Δημιουργήθηκε από τον πρώην ηγέτη της Κούβας Φιδέλ Κάστρο το 2005, όταν οι ΗΠΑ απέρριψαν την προσφορά να στείλουν 1.500 κουβανούς γιατρούς για παροχή βοήθειας μετά τον τυφώνα Κατρίνα.

Η Ταξιαρχία βρισκόταν πάντα στην πρώτη γραμμή παρέχοντας ανακούφιση από καταστροφές.

Πριν από το COVID-19, οι 7.400 εθελοντικοί εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης της Ταξιαρχίας είχαν θεραπεύσει περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια άτομα σε 21 χώρες που πλήττονται από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές και επιδημίες στον κόσμο.

Περίπου 80.000 ζωές έχουν σωθεί ως άμεσο αποτέλεσμα της πρώτης γραμμής επείγουσας ιατρικής θεραπείας της Ταξιαρχίας σε ασθενείς σε αυτές τις χώρες. Μία από τις πιο ηρωικές πράξεις τους ήταν το 2014-2015, όταν η Ταξιαρχία έστειλε πάνω από 400 γιατρούς, νοσοκόμες και άλλους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας στη Δυτική Αφρική για να αντιμετωπίσει την επικίνδυνη πανδημία του Έμπολα, εργαζόμενος σε περιοχές όπου οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και ακόμη και οι βασικές υποδομές όπως οι δρόμοι και οι επικοινωνίες τα συστήματα ήταν ελάχιστα. Αυτή η ομάδα αποτέλεσε τη μεγαλύτερη ιατρική επέμβαση στο έδαφος στη Σιέρα Λεόνε, τη Γουινέα και τη Λιβερία.

Τώρα η Ταξιαρχία εργάζεται παγκοσμίως για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Ο κόσμος συγκινήθηκε τόσο πολύ όταν είδε τους Κουβανούς να πηγαίνουν στο πιο μολυσμένο μέρος της Ιταλίας, τη Λομβαρδία, για να βοηθήσουν να σώσουν ζωές.

Από την 1η Μαΐου, πάνω από 1.450 κουβανοί ιατροί καταπολεμούν το COVID-19 σε 21 χώρες:
Αγκόλα, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Μπαρμπάντος, Μπελίζ, Πράσινο Ακρωτήριο, Αγ. Δομίνικος, Γρανάδα, Αϊτή, Ονδούρα, Ιταλία (Λομβαρδία και Πιεμόντε), Τζαμάικα, Νικαράγουα, Πριγκιπάτο της Ανδόρας, Κατάρ, Άγιος Χριστόφορος και Νέβις, Σαν Βιτσέντ και Γρεναδίνες, Σάντα Λουσία, Νότια Αφρική, Σουρινάμ, Τόγκο και Βενεζουέλα.

Παρόλο που γνωρίζουμε ότι έχει περάσει η περίοδος υποβολής υποψηφιότητας, ζητάμε από την Επιτροπή Νόμπελ να κάνει μια εξαίρεση, δεδομένης της εξαιρετικής ανταπόκρισης της Διεθνούς Ιατρικης Ταξιαρχιας Henry Reeve προς την παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που προκλήθηκε από τον κοροναϊό.

Το παράδειγμά τους για ανιδιοτέλεια, θάρρος και αλληλεγγύη στη μέση της πανδημίας είναι απαράμιλλη και αξίζει το πιο διάσημο βραβείο ειρήνης στον κόσμο.

Με εκτίμηση,

η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΛΗΣΗ
για το ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΟΜΠΕΛ
που υπογράφει και η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
Νόμπελ στους γιατρούς της ΚΟΥΒΑΣ

Nobel Prize for the Doctors of Cuba"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου