11 Ιουλίου 2020

Επείγουσα έκκληση για τη ζωή του κρατούμενου Θανάση Κυριαζή, υπότροφου φοιτητή στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, που βάζει μπροστά το σώμα του για το δικαίωμα στην εκπαίδευση - Άλλη μια περίπτωση που η Εξουσία δείχνει το ανάλγητο πρόσωπό της.

Την περίπτωση αυτή, ζωής ή θανάτου, το πιο πιθανό, δε θα τη βρείτε αναρτημένη σε κάποιο τοπικό ΜΜΕ, παρά μόνο σε κάποια ελάχιστα σάϊτ πανελλαδικής εμβέλειας.
Από το 2016 ο Θανάσης Κυριαζής σπουδάζει, με υποτροφία που κέρδισε, στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών του ΕΑΠ (Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο) και βρίσκεται ήδη στο 4ο έτος.

Αρχικά κρατείτο στις φυλακές της Λάρισας, από όπου είχε συνεχή επιτυχή παρακολούθηση των μαθημάτων, με την ενεργή υποστήριξη των καθηγητών και του εκεί διευθυντή του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας, παρότι και από εκεί δεν είχε την δυνατότητα πλήρους πρόσβασης στις πρόνοιες του νόμου για τους σπουδαστές και ειδικά στο θέμα της διά ζώσης συνεργασίας με τους καθηγητές του πανεπιστημίου με την χρήση ηλεκτρονικών μέσων επιτήρησης, το γνωστό «βραχιολάκι».

Όταν επιδίωξε να διεκδικήσει τα δικαιώματά του προχωρώντας σε απεργία πείνας, αυτό δεν άρεσε στην διοίκηση της φυλακής και μόλις σταμάτησε «με έδιωξαν με μεταγωγή. Μου είπε ο διευθυντής προσωπικά “τώρα Θανάση θα σε στείλω σε άλλη φυλακή και θα σου κάνουν τη ζωή δύσκολη”», σημείωσε μιλώντας στον ρ/σ «στο Κόκκινο».

«Στη Λάρισα ήμουν κρατούμενος τέσσερα χρόνια, η Κοινωνική Υπηρεσία δεν με κάλεσε ουδέποτε να με ρωτήσει πώς λέγομαι, τι κάνω και πώς ζω εκεί μέσα. Και αυτή η κυρία έπαιρνε μέρος και ψήφιζε στο Συμβούλιο της φυλακής αν θα μου δοθεί εκπαιδευτική άδεια. Και έκανα αναφορά, πώς αποφασίζει για μένα, πώς έχει άποψη την στιγμή που δεν με γνωρίζει; Δεν ξέρει τον χαρακτήρα μου, την προσωπικότητά μου;» αναρωτήθηκε.

Ακολούθησε έτσι πριν ενάμιση χρόνο η μεταγωγή στην Πάτρα όπου, όπως είπε, αντιμετωπίζει από την πρώτη στιγμή δυσμενή μεταχείριση, με φαινόμενα που έχει καταγγείλει. Οι συνθήκες είναι πολύ χειρότερες, το κατάστημα κράτησης της Πάτρας είναι κέντρο απεξάρτησης τοξικομανών, σημειώνει. «Δεν έχω καμία θέση εγώ, θα έπρεπε να έχω άλλη μεταχείριση, να έχω μεταχθεί στον Κορυδαλλό για λόγους σπουδών, όπως είχα ζητήσει και στο παρελθόν», όπως επανέλαβε.

Πάντως, ανέφερε ότι με την αλλαγή ηγεσίας στην Πάτρα «υπάρχει ένα θετικό κλίμα, μόλις άλλαξε η διοίκηση με κάλεσαν, με ενημέρωσαν ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν. Αλλά δεν είναι στο χέρι τους, είναι θέμα της ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής».

  • Στη συνέχεια, παραθέτουμε και την πρόσφατη καταγγελία ( http://www.tokeli.gr/2020/07/blog-post_9.html ) της ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ:

ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ: ΑΠΟ ΤΟ ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΕΡΓΟ ΠΕΙΝΑΣ ΘΑΝΑΣΗ ΚΥΡΙΑΖΗ


Μάθαινε, άνθρωπε στη φυλακή!
…………………………………………….
Πεινασμένε άρπαξε το βιβλίο: είν’ ένα όπλο.

Μπέρτολτ Μπρεχτ - Εγκώμιο στη μάθηση


Αθήνα, 9 Ιουλίου 2020

Ο κρατούμενος φοιτητής απεργός πείνας Θανάσης Κυριαζής μετήχθη σήμερα Πέμπτη 9 Ιουλίου από το Ψυχιατρείο Φυλακών Κορυδαλλού και πάλι στις φυλακές Αγίου Στεφάνου Πάτρας καθώς η γνωμάτευση του ψυχιάτρου ο οποίος τον εξέτασε αναφέρει ότι «δεν χρήζει ψυχιατρικής θεραπείας»!!!

Όπως  είναι φυσικό, μετά από τη γνωμάτευση του ψυχιάτρου, προκύπτουν εύλογα ερωτήματα για το σκεπτικό αυτής της μεταγωγής και τις ευθύνες των αρμοδίων:
1  
         1) Ποιος αποφάσισε και με ποιο σκεπτικό τη μεταγωγή του κρατούμενου απεργού πείνας στο Ψυχιατρείο των Φυλακών Κορυδαλλού;
   
         2) Ποιος γιατρός έβαλε την υπογραφή του γι’ αυτήν τη μεταγωγή και γιατί; (Αν φυσικά έχει υπογράψει γιατρός…)
       
        3) Γιατί ο κρατούμενος απεργός πείνας στοχοποιήθηκε,  με αποτέλεσμα την αφόρητη ταλαιπωρία του (λέγε με καψόνι), όταν η κατάσταση της υγείας του είναι σε οριακό σημείο;
          4) Ποια η ευθύνη της διεύθυνσης και του Συμβουλίου της Φυλακής σε όλο αυτό το σκηνικό;
\
Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων καταδικάζει για μία ακόμα φορά αυτή την απαράδεκτα νοσηρή τιμωρητική τακτική των ιθυνόντων απέναντι στους κρατούμενους που διεκδικούν τα δικαιώματά τους και περιμένει απαντήσεις στα παραπάνω εύλογα ερωτήματα.

Καλεί  τη διεύθυνση της Φυλακής να σταματήσει να ασκεί τα καθήκοντά της καταχρηστικά και αντ’ αυτού να επιδείξει μεγαλύτερη ευαισθησία απέναντι στον απεργό πείνας και τα προβλήματά του.

Καλεί τη ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε το αίτημα του Θανάση Κυριαζή να ικανοποιηθεί και να του δοθεί εκπαιδευτική άδεια με βραχιολάκι, διαφορετικά θα βρεθεί υπόλογη για τη ζωή του.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

Υ.Γ. του altersyros:  Ας ελπίσουμε ότι δε θα θρηνήσουμε τον πρώτο νεκρό απεργό πείνας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου