Οι αλλαγές του Ποινικού Κώδικα απάλλαξαν 35 κατηγορούμενους στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (upd)
Οι παραπάνω, μαζί με 26 ακόμα κατηγορούμενους άκουσαν το δικαστήριο να τους απαλλάσσει από τις κατηγορίες απιστίας και ξεπλύματος, καθώς με βάση τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα του περασμένου Νοεμβρίου, που απαιτεί έγκληση του παθόντα για την κατηγορία της απιστίας σε βάρος τραπεζικού ιδρύματος (νόμος 4619/2019 άρθρο 405), η δίωξη κηρύσσεται απαράδεκτη αφού η εκκαθαρίστρια εταιρία (PQH) δεν κατέθεσε σχετική δήλωση. Έτσι έπαυσε την ποινική δίωξη των κατηγορουμένων.
Σύμφωνα με την πλειοψηφία του δικαστηρίου, ο Ειδικός Εκκαθαριστής είχε περιθώριο μέχρι την 18 Μαρτίου 2020 να δηλώσει την πρόθεση του για την συνέχιση της ποινικής δίωξης -που είχε ασκηθεί αυτεπάγγελτα- και ότι εφόσον δεν το έπραξε, οι κατηγορούμενοι πρέπει να απαλλαγούν. Η παραπάνω εξέλιξη είναι απότοκη των μεθοδεύσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη και των «πράξεων αθωωτικού περιεχομένου» που επιστράτευσε εν μέσω πανδημίας, όταν εξαίρεσε την αναστολή του χρόνου προθεσμίας παραγραφής νόμιμων και δικονομικών προθεσμιών για τα μεγάλα τραπεζικά σκάνδαλα και συναφή αδικήματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.
Αξίζει να σημειωθεί πως η πρόεδρος μειοψήφησε, και υποστήριζε πως η παράσταση Πολιτικής Αγωγής ισοδυναμεί με δήλωση συνέχισης της δίωξης.
Σημειώνεται πως η πρόταση της εισαγγελέως Μαρία Σουκαρά-Κατσικάρδη, απέδιδε στους κατηγορούμενους σειρά κακουργηματικών πράξεων, με ορισμένα να επισύρουν ισόβια κάθειρξη και το Δικαστικό Συμβούλιο την έκανε δεκτή με το βούλευμα που εξέδωσε. Η εισαγγελέας, στην πρότασή της ανέφερε συγκεκριμένα: «Στην κατηγορία των «Μη Μεταβιβαζόμενων Στοιχείων», υπήχθη μια σειρά από δανειακές συμβάσεις, τις οποίες το νέο Τ.Τ. αναγκάσθηκε να καταγγείλει την 3-10-2011, καθόσον τα δάνεια αυτά δεν εξυπηρετούνταν και οι δανειολήπτες δεν τηρούσαν τους όρους των συμβάσεων. Πρέπει δε να τονιστεί, ότι η ανωτέρω μεταβίβαση, χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο, ιδρύθηκε με το Ν. 3864/2010, με σκοπό την στήριξη του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος».
Η δίκη θα συνεχιστεί στις 15 Σεπτεμβρίου όσον αφορά το αδίκημα της απάτης και όσους εκ των κατηγορουμένων δικάζονται και για αυτό. Η δικογραφία αφορά δανειοδοτήσεις στις οποίες είχε προβεί το ΤΤ την περίοδο 2008 έως και το 2010 και οι οποίες φέρεται να ζημίωσαν την τράπεζα καθώς τα αρμόδια στελέχη της δεν είχαν μεριμνήσει ώστε να εξασφαλίζονται οι απαιτήσεις της.
Οι κατηγορούμενοι καλούνταν με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών να λογοδοτήσουν για βαριές κατηγορίες που αφορούσαν τα αδικήματα της απιστίας και της απάτης σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του ν. 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, με τη μόνη πλέον κατηγορία να αφορά την απάτη. Στο βούλευμα των εφετών περιγραφόταν ο τρόπος με τον οποίο εκατομμύρια ευρώ τα οποία δίδονταν ως επιχειρηματικά δάνεια, κατέληξαν μέσω πολύπλοκων μηχανισμών σε προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς ή χάθηκαν τα ίχνη τους.
UPD: Στην αρχική δημοσίευση εκ παραδρομής δεν αναφέρθηκε η αρχική αλλαγή του Ποινικού Κώδικα το περσινό Ιούνιο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όταν και αποφασίστηκε πως για την ποινική δίωξη για απιστία, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, τοκογλυφία και άλλες τέτοιου είδους απάτες, όταν αυτές στρέφονται κατά πιστωτικού ή χρηματοδοτικού ιδρύματος ή επιχειρήσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα, απαιτείται έγκληση της εκάστοτε επιχείρησης. Συνεπώς, η τροποποίηση του ακαταδίωκτου της Νέας Δημοκρατίας διαδέχτηκε την αρχική τροποποίηση πρόβλεψης για έγκληση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, με αποτέλεσμα την απαλλαγή των 35 κατηγορούμενων για τις κατηγορίες ξεπλύματος και απιστίας.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ από thepressproject
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου