12 Ιουλίου 2020

1ος χρόνος με κυβέρνηση της ΝΔ... (Μέρος 2ο και... πλουσιότερο)

Το χρονικό των πρώτων 12 «γαλάζιων» μηνών


Η «Εφ.Συν.» εστιάζει σε κάποια από τα πολιτικά γεγονότα που σημάδεψαν τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης της Ν.Δ. Η ανακοίνωση του κυβερνητικού σχήματος, οι πολιτικές επιλογές και οι στροφές, οι κυβερνητικές κρίσεις, τα εσωκομματικά ● Η κυβέρνηση έχει τώρα μπροστά της την οικονομική κρίση και την έξαρση των απολύσεων. Η πανδημία την απάλλαξε από την υπερφιλόδοξη προεκλογική υπόσχεση για 4% ανάπτυξη.

To κυβερνητικό σχήμα που ανακοινώθηκε την επομένη των εκλογών της 7ης Ιουλίου είχε τον μεγάλο αριθμό των 21 εξωκοινοβουλευτικών στελεχών, είχε μόλις πέντε γυναίκες και είχε και υπουργούς και υφυπουργούς που προέρχονταν από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ και που μαζί με τους γενικούς γραμματείς φτιάχνουν μια ολόκληρη... πράσινη συνιστώσα.

Από τη δομή της κυβέρνησης ασφαλώς ξεχωρίζει η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να εντάξει το πολύ σοβαρό ζήτημα του προσφυγικού αλλά και της αντεγκληματικής πολιτικής κάτω από τη σκέπη του σκληρού δόγματος του νόμου και της τάξης, δημιουργώντας ένα υπερυπουργείο Προστασίας του Πολίτη υπό τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Η μεταφορά εκεί της αρμοδιότητας για τις φυλακές είναι βέβαια πρωτοφανής και αντίθετη με τις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ για την κατάργηση του υπουργείου Μετανάστευσης χρειάστηκαν να περάσουν έξι μήνες προκειμένου ο πρωθυπουργός, αισθανόμενος και την πίεση της βάσης της Ν.Δ. για τους χειρισμούς του στο προσφυγικό, να παραδεχτεί το λάθος του και να αποφασίσει να το επανασυστήσει.

Η συνέχεια του χρονικού εδώ: https://www.efsyn.gr/politiki/251651_hroniko-ton-proton-12-galazion-minon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου