16 Ιουλίου 2020

Δύο παραδείγματα όπου οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας «εξαφανίζονται» από ΜΜΕ

Ας δούμε τα δύο αυτά χαρακτηριστικά παραδείγματα: Το πρώτο είναι λίγο παλιότερο, πριν από ένα μήνα περίπου, και μάλιστα σε ένα από τα τουριστικά Κυκλαδονήσια μας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Κυρ. Μητσοτάκη στη Σαντορίνη, στις 13/6/2020, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώθηκε από το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού, με κεντρικό σύνθημα: «Να μην πληρώσει ξανά ο λαός» και με βασικό αίτημα τη διασφάλιση του εισοδήματος των εργαζομένων στον κλάδο από την κυβέρνηση και την εργοδοσία. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν εκπαιδευτικοί, οι οποίοι και με τα δικά τους συνθήματα ενάντια στον αντιεκπαιδευτικό νόμο διαδήλωσαν μαζί με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν και αυτοαπασχολούμενοι του νησιού που βρίσκονται «στον αέρα», χωρίς καμία ουσιαστική μέριμνα και απαιτούν να παγώσουν τα χρέη και οι υποχρεώσεις τους για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Τέλος στη συγκέντρωση συμμετείχαν και υγειονομικοί, εργαζόμενοι του νοσοκομείου που απαίτησαν να δοθούν λεφτά για την Υγεία και να γίνουν μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία.

Περισσότερα για αυτή τη διαμαρτυρία μπορείτε να διαβάσετε εδώ: Με κινητοποιήσεις «υποδέχτηκαν» τον Κ. Μητσοτάκη σωματεία και φορείς (ΦΩΤΟ).

Με μια απλή αναζήτηση θα δείτε ότι η διαμαρτυρία "εξαφανίστηκε" από τα περισσότερα τοπικά ΜΜΕ, καθώς και από μεγάλα ΜΜΕ, από αυτά που μοιράστηκαν τη μερίδα του λέοντος των 20 εκατ. Πέτσα.

Ας πάμε, τώρα, και σε ένα πιο πρόσφατο παράδειγμα, λίγο μακρύτερα όμως, στο άλλο άκρο της χώρας, τον Ερημίτη της Κέρκυρας:

Διαβάζουμε: "Μεγάλη προβολή έλαβε η επίσκεψη το περασμένο Σάββατο 11 Ιουλίου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κέρκυρα και τα εγκαίνια, συνοδεία υπουργών, περιφερειακών παραγόντων και κομματικών στελεχών, της «επένδυσης» Kassiopi Project της NCH Capital, που στοχεύει στη δημιουργία ενός all-inclusive θερέτρου στην πλούσιας βιοιποικιλότητας περιοχή του Ερημίτη.

Τα ΜΜΕ που πανηγύρισαν μαζί με την κυβέρνηση για την επένδυση, απέφυγαν να δώσουν έστω και την ελάχιστη προσοχή στις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής, φορέων και σωματείων, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την οικολογική καταστροφή που, όπως καταγγέλλουν, πρόκειται να συντελεσθεί, και το ξεπούλημα της έκτασης περίπου 500 στρεμμάτων στην περιοχή του Ερημίτη, με τη συμβολή τριών διαδοχικών κυβερνήσεων και των «μνημονιακών υποχρεώσεων» της χώρας.

Στην πραγματικότητα, στις 11 Ιουλίου έγιναν δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για την «επένδυση» στον Ερημίτη: στην πρώτη που έγινε το πρωί στην πόλη της Κέρκυρας, όπως έγραψαν οι τοπικές εφημερίδες, έλαβαν μέρος πάνω από 2000 άτομα και συμμετείχαν διάφορα σωματεία και άλλοι φορείς. Η δεύτερη έγινε το απόγευμα στις Σινιές, 30 χλμ. από την πόλη της Κέρκυρας και 3 χλμ. από τον Ερημίτη, με την υπολογιζόμενη συμμετοχή περίπου 800 ατόμων. Η αστυνομία σταμάτησε τους ειρηνικούς διαδηλωτές πολύ πριν καταφέρουν να φτάσουν στο τρίστρατο που ήταν 500 μέτρα από το σημείο που έγινε η εκδήλωση παρουσία του Πρωθυπουργού, με αποτέλεσμα να μην φανούν οι αντιδράσεις στις κάμερες που πρόβαλλαν τα εγκαίνια.".

Τη συνέχεια του πολύ καλού και αναλυτικού ρεπορτάζ για την υπόθεση του Ερημίτη της Κέρκυρας, μπορείτε να τη δείτε εδώ: Οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Κέρκυρα που «εξαφάνισαν» τα ΜΜΕ.

Και πάλι η διαμαρτυρία «θάφτηκε» από την πλειονότητα των ΜΜΕ, με την εξαίρεση κάποιων τοπικών.

Για περισσότερες πληροφορίες, για την υπόθεση του Ερημίτη, επισκεφτείτε τον ιστότοπο της εκστρατείας Save Erimitis.

Ενημερώνουμε, επίσης, ότι για το θέμα του Ερημίτη υπάρχει διαδικτυακό ψήφισμα συγκέντρωσης υπογραφών στη διεύθυνση: https://secure.avaaz.org/community_petitions/en/government_of_greece_save_erimitis_voithiste_mas_na_sosoyme_ton_erimiti_apo_tin_katastrofi/?fwuVYqb&fbogname=Erimitis&utm_source=sharetools&utm_medium=facebook&utm_campaign=petition-1072096-save_erimitis_voithiste_mas_na_sosoyme_ton_erimiti_apo_tin_katastrofi&utm_term=wuVYqb%2Ben


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου