03 Φεβρουαρίου 2024

Δικηγόροι καταδικάζουν την ποινικοποίηση των φοιτητικών κινητοποιήσεων και πανεπιστημιακοί κατά των εξ αποστάσεως εξετάσεων

  • Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά καταδικάζει ομόφωνα την «ποινικοποίηση των φοιτητικών κινητοποιήσεων»
Με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ, ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά εκφράζει την καταδίκη του για την προσπάθεια ποινικοποίησης των φοιτητικών κινητοποιήσεων με αφορμή την εισαγγελική παρέμβαση για τις καταλήψεις στα Πανεπιστήμια. Σύμφωνα με τον ΔΣΠ, «τυχόν τέλεση αξιόποινων πράξεων», θα πρέπει να αξιολογείται κατά περίπτωση «και όχι σαν μία γενικευμένη αμφισβήτηση της νομιμότητας των φοιτητικών κινητοποιήσεων».
Aris Oikonomou / SOOC
 
Το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, κατά τη συνεδρίασή του της 01/02/2024, και με αφορμή την εισαγγελική παρέμβαση για τις καταλήψεις στα Πανεπιστήμια:
  • Θεωρεί αυτονόητο ότι αποτελεί αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα κάθε πολίτη η διεκδίκηση των δικαιωμάτων του μέσα στο υφιστάμενο συνταγματικό και νομοθετικό πλαίσιο. Είναι δε προφανές ότι στο ανωτέρω πλαίσιο εμπίπτει και το φοιτητικό κίνημα και οι διεκδικήσεις του. Και είναι γνωστοί στην πρόσφατη και απώτερη ιστορία της χώρας μας οι δυναμικοί αγώνες των φοιτητών για τα δικαιώματά τους, αλλά και ευρύτερα οι αγώνες τους για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία.
  • Δηλώνει ότι δεν είναι επιτρεπτό, ούτε νομικά ούτε ηθικά, να ποινικοποιούνται συλλήβδην οι κινητοποιήσεις των φοιτητών και να καταστέλλονται με χρήση βίας. Η Εισαγγελία, ως ανεξάρτητη αρχή, έχει σύμφωνα με το νόμο ως αποστολή την τήρηση της νομιμότητας, την προστασία του πολίτη και τη διαφύλαξη των κανόνων της δημόσιας τάξης και των συνταγματικών δικαιωμάτων, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνεται και το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι. Τυχόν τέλεση αξιόποινων πράξεων, η οποία προφανώς και δεν πρέπει να τυγχάνει ασυλίας, θα πρέπει να αξιολογείται μόνο ως συμπεριφορά καταγγελλόμενη και ερευνώμενη κατά περίπτωση και όχι σαν μία γενικευμένη αμφισβήτηση της νομιμότητας των φοιτητικών κινητοποιήσεων.
ΠΗΓΗ
  • Καθηγητές Θετικών Επιστημών ΕΚΠΑ: «Αδυνατούμε να κατανοήσουμε με ποια λογική οι εξ αποστάσεως εξετάσεις θα είναι αδιάβλητες και αποτελεσματικές»

Aris Oikonomou / SOOC

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Πανεπιστήμιο αυτοδιοίκητο ή εξαναγκαζόμενο;

Η άποψη του ΔΣ του Συλλόγου Διδασκόντων Θετικών Επιστημών για το κυοφορούμενο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια έχει εκφραστεί ήδη στην ανακοίνωση του Συλλόγου από 28/12/2023. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η παραβίαση του Συντάγματος, όπως αυτή που επιχειρείται για το άρθρο 16, οδηγεί σε επικίνδυνες ατραπούς, καθώς δημιουργεί προηγούμενο για την παραβίαση οποιοιδήποτε άλλου άρθρου του Συντάγματος. Εκτός αν η παραβίαση του Συντάγματος δεν συνιστά «ανομία», και μάλιστα βαρύτατη. Επιπλέον, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια όχι μόνο δεν θα λύσουν κανένα από τα προβλήματα της ανώτατης εκπαίδευσης (υποστελέχωση, υποχρηματοδότηση, έλλειψη φοιτητικής μέριμνας), αλλά θα οδηγήσουν στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση εκ των έσω των δημόσιων ΑΕΙ, στην κατάργηση του δωρεάν χαρακτήρα τους και στη μετατροπή τους σε παροχείς εκπαιδευτικών υπηρεσιών χωρίς επιστημονικά εχέγγυα και με μειωμένα επαγγελματικά δικαιώματα.

Οι κυβερνητικοί χειρισμοί των διαρροών και της επικοινωνιακής εκστρατείας άνευ νομοσχεδίου προκάλεσαν από την αρχή μεγάλη αναστάτωση στην πανεπιστημιακή κοινότητα, αναστάτωση που ήρθαν να επιτείνουν στον μέγιστο βαθμό η προσπάθεια ποινικοποίησης της πανεπιστημιακής ζωής, οι αδόκιμες παρεμβάσεις κυβερνητικών στελεχών, καθώς και η προσπάθεια καταστρατήγησης, για πολλοστή φορά, του πανεπιστημιακού αυτοδιοίκητου με εγκυκλίους που υποδεικνύουν τον τρόπο διεξαγωγής της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Ως πανεπιστημιακοί δάσκαλοι βρισκόμαστε στο πλευρό όσων υπερασπίζονται το Δημόσιο Πανεπιστήμιο και διεκδικούμε να διασφαλιστεί και να ενισχυθεί ο Δωρεάν και Δημοκρατικός χαρακτήρας του που του επέτρεψε να προάγει την έρευνα και τη διδασκαλία. Δεν μπορούμε απλά να κρίνουμε τις αντιδράσεις αφήνοντας στο απυρόβλητο τις αιτίες που τις προκαλούν.

Ως ακαδημαϊκοί αδυνατούμε να κατανοήσουμε πως είναι δυνατόν να επιβληθεί ο τρόπος διενέργειας των εξετάσεων με υπουργικές εγκυκλίους. Οι εξετάσεις αποτελούν τμήμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, πρέπει να διασφαλίζεται η δυνατότητα συμμετοχής σε αυτές σε όσους το δικαιούνται και, σύμφωνα με τον νόμο, αποσκοπούν στην πιστοποίηση της απόκτησης των αναγκαίων γνώσεων από τους φοιτητές/τριες. Οι διδάσκοντες/ουσες έχουν την ευθύνη για την αρτιότητα της εξέτασης που διενεργούν και το υπηρεσιακό καθήκον αυτή να διεξάγεται με μεθόδους που θα προστατεύουν το αδιάβλητο της διαδικασίας. Γνωρίζουμε πολύ καλά ποια είναι τα διαθέσιμα ηλεκτρονικά μέσα και δεν θα ωφελήσει καμία σχετική ανακοίνωση ή απόφαση. Οι εξετάσεις πρέπει να είναι αδιάβλητες, όχι απλά να βαφτίζονται ως τέτοιες. Επίσης αδυνατούμε να κατανοήσουμε με ποια λογική οι εξ αποστάσεως εξετάσεις θα είναι αδιάβλητες και αποτελεσματικές για το ΕΚΠΑ ενώ το αντίθετο ισχύει , π.χ., για το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την ακαδημαϊκή ελευθερία και την προαγωγή της επιστήμης και δεν θα απαξιώσουμε την δουλειά μας ακολουθώντας αμφίβολες πρακτικές τηλε-εξέτασης και τηλε-εκπαίδευσης, που δεν λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες του κάθε μαθήματος ξεχωριστά.

Καλούμε τα διοικητικά όργανα των πανεπιστημίων και την πανεπιστημιακή κοινότητα να τιμήσουν το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων και το κύρος της ακαδημαϊκής ιδιότητας».

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου