Θνησιγενής αποδείχτηκε και η τελευταία μεσολαβητική προσπάθεια των ΗΠΑ για νέα ανακωχή και ανταλλαγή αιχμαλώτων στη Γάζα, καθώς ο αιμοσταγής Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν, απέρριψε ως «παρανοϊκές» τις τελικές προτάσεις της Χαμάς και ορκίστηκε δημόσια πως θα συνεχίσει τον πόλεμο «μέχρι την απολυτή νίκη».
«Το να παραδοθούμε στις παρανοϊκές απαιτήσεις της Χαμάς που μόλις ακούσαμε, όχι μόνο δεν πρόκειται να οδηγήσει στην απελευθέρωσή των ομήρων, αλλά απλά θα ανοίξει τον δρόμο για μια νέα σφαγή. [...] Οδεύουμε προς μια απόλυτη νίκη και για να ολοκληρωθεί η επιχείρησή μας χρειάζονται μήνες, όχι χρόνια. Δεν υπάρχει άλλη λύση!» υποστήριξε ο πολεμοκάπηλος Νετανιάχου, συμπληρώνοντας πως «μόνο το Ισραήλ μπορεί να εξασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια» στη Γάζα και πως αποκλείεται οποιαδήποτε συμφωνία θα επιτρέψει στη Χαμάς να διατηρήσει ακόμη και μερικό έλεγχο στη Λωρίδα. Ταυτόχρονα επιτέθηκε ακόμα μία φορά στον ΟΗΕ και την αρμόδια υπηρεσία για την Παλαιστίνη, την UNRWA, ζητώντας ουσιαστικά τη διάλυση και αντικατάστασή της από άλλο φορέα.
Ξανά χωριστά
Αξίζει δε να σημειωθεί πως ο Νετανιάχου απέφυγε και πάλι να κάνει κοινές δηλώσεις με τον Μπλίνκεν, που έδωσε χωριστή συνέντευξη αρκετές ώρες αργότερα στην οποία παραδέχτηκε την παροιμιώδη πλέον ανικανότητά του, λέγοντας πως... «πρέπει ακόμη να γίνει πολλή δουλειά» για να υπάρξει συμφωνία! Ο Μπλίνκεν πρόσθεσε ότι «υπάρχει ακόμα πιθανότητα για συμφωνία», παρά το ότι «είναι προφανές πως κάποιοι όροι της Χαμάς δεν είναι συζητήσιμοι», και τέλος θυμήθηκε να πει ότι ο αριθμός των νεκρών αμάχων στη Γάζα είναι «υπερβολικά υψηλός». Οσο για τον προϊστάμενό του, τον δικαίως αποκαλούμενο και... Genocide Joe, Μπάιντεν, δήλωσε χτες πως οι απαιτήσεις της Χαμάς «είναι όντως κάπως υπερβολικές», αλλά «οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν» –προφανώς παράλληλα με την εθνοκάθαρση και τις μαζικές δολοφονίες στη Γάζα, ιδίως αν οι αποχαλινωμένοι Ισραηλινοί εισβάλουν όντως και στο ύστατο καταφύγιο 1,3 εκατομμύριων αμάχων, τη Ράφα.
Ποια είναι όμως η τόσο... «παρανοϊκή» και «υπερβολική» αντιπρόταση της Χαμάς στο σχέδιο 40ήμερης εκεχειρίας που είχαν συνδιαμορφώσει στο Παρίσι οι αρχηγοί της CIA και της Μοσάντ καθώς και αξιωματούχοι από το Κατάρ και την Αίγυπτο και το οποίο ως γνωστόν προέβλεπε τη σταδιακή απελευθέρωση 200 ώς 300 Παλαιστίνιων κρατουμένων και 35 με 40 Ισραηλινών ομήρων; Η παλαιστινιακή οργάνωση, που παραμένει προφανώς αξιόμαχη και ισχυρή μετά από τέσσερις μήνες απάνθρωπων βομβαρδισμών, πρότεινε ουσιαστικά την κλιμακωτή επέκταση του αρχικού σχεδίου κατάπαυσης του πυρός για ένα διάστημα ώς και 18 εβδομάδων ή 4,5 μηνών που θα οδηγήσει σταδιακά στον τερματισμό του πολέμου με την απελευθέρωση όλων των ομήρων, την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων, τον πολλαπλασιασμό της ανθρωπιστικής βοήθειας για τους αμάχους και την έναρξη της ανοικοδόμησης της Γάζας.
Πιο συγκεκριμένα η Χαμάς προτείνει σε πρώτη φάση να απελευθερωθούν όλες οι Ισραηλινές γυναίκες-στρατιωτίνες, οι άντρες κάτω των 19 ετών, οι ηλικιωμένοι και οι άρρωστοι με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστίνιων γυναικών και παιδιών από τις ισραηλινές φυλακές. Στη δεύτερη φάση θα απελευθερωθούν όσοι άντρες έχουν απομείνει, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ώς και 1.500 Παλαιστίνιων κρατουμένων, εκ των οποίων το ένα τρίτο θέλει να το επιλέξει από μια λίστα μαχητών, ακτιβιστών και πολιτικών που έχουν καταδικαστεί σε ισόβια από το Ισραήλ. Και στη τρίτη φάση θα επιστραφούν στο Ισραήλ οι σωροί των δεκάδων ομήρων που έχουν ήδη σκοτωθεί: εννοείται δε ότι η Χαμάς ζητά την άμεση αύξηση της ροής τροφίμων και άλλων ειδών βοήθειας στον πληθυσμό της Γάζας και πως η ηγεσία της εκτιμά ότι έως ότου ολοκληρωθεί η τρίτη φάση θα έχει καταλήξει σε συμφωνία με το Ισραήλ για τον οριστικό τερματισμό του πολέμου.
Φυσικά μια τέτοια προοπτική μακροπρόθεσμης ειρήνευσης αποτελεί εφιάλτη για το σιωνιστικό καθεστώς του Τελ Αβίβ. Γίνεται πλέον φανερό, ακόμα και στους πιο διαπρύσιους υποστηρικτές του Ισραήλ στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, πως ο Νετανιάχου και οι επιτελείς του δεν έχουν καμία πρόθεση να τερματίσουν την ανθρωποσφαγή και απλά προσποιούνται πως διαπραγματεύονται, ώστε να κερδίσουν χρόνο για να ολοκληρώσουν τη γενοκτονία του λαού της Γάζας. Ταυτόχρονα η εξτρεμιστική κυβέρνηση χρειάζεται την παράταση και ει δυνατόν τη διεύρυνση του πολέμου και σε άλλα μέτωπα, προκειμένου να παραμείνει γαντζωμένη στη εξουσία αφού τυχόν ειρήνευση θα οδηγήσει νομοτελειακά όχι μόνο στο πολιτικό τέλος του αιματοβαμμένου «βασιλιά Μπίμπι», αλλά πιθανότατα και σε δικαστικές διώξεις εναντίον του ίδιου και των επιτελών του τόσο για τα παλαιότερα σκάνδαλα όσο και για τη σκανδαλώδη αποτυχία του να προβλέψει την «αιφνιδιαστική» επιδρομή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου παρά τις πολυάριθμες προειδοποιήσεις που αποδεδειγμένα πλέον είχε λάβει.
Στριμωγμένος
Να σημειωθεί εδώ πως ο Νετανιάχου βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση μετά και τη χτεσινή επίσημη ομολογία του ισραηλινού στρατού πως με τις «επιχειρήσεις του» -και με τις γιγαντιαίες αμερικανικής κατασκευής bunker-buster βόμβες του- έχει ουσιαστικά σκοτώσει τουλάχιστον 31 Ισραηλινούς ομήρους. Συγκεκριμένα ο στρατός ενημέρωσε τις οικογένειες 31 ομήρων ότι οι συγγενείς τους είναι νεκροί, χωρίς να λέει πώς κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα ή πώς πέθαναν όλοι αυτοί οι άνθρωποι: το μόνο σίγουρο είναι πως δεν τους σκότωσε η Χαμάς, αφού αποτελούν το μοναδικό διαπραγματευτικό χαρτί της. Να θυμίσουμε μάλιστα ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο στρατός παραδέχτηκε πως πράγματι πλημμύρισε με θαλασσινό νερό υπόγειες σήραγγες της αντίστασης, χωρίς προφανώς να γνωρίζει -ή σωστότερα αδιαφορώντας- για το αν μέσα σ’ αυτές κρατούνταν όμηροι.
Να τονίσουμε ακόμα πως αν και το Τελ Αβίβ υποστηρίζει δημόσια πως 136 όμηροι εξακολουθούσαν να βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς μετά την απελευθέρωση των 110 ομήρων στο πλαίσιο της εκεχειρίας του περασμένου Νοεμβρίου, δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρει πως οι Ισραηλινοί μυστικά παραδέχονται πως ο αριθμός των νεκρών συμπατριωτών τους αιχμαλώτων ξεπερνά τους 50, γεγονός που σημαίνει ότι οι ζωντανοί είναι το πολύ 86 άτομα.
***
-ΣΧΕΤΙΚΟ επίσης:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου