Σε χθεσινή του ανακοίνωση, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι ο πληθυσμός της Γάζας «πεθαίνει από την πείνα» εξαιτίας των περιορισμών που επιβάλλονται στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα.
Τα καταγγελτικά σχόλια του ΠΟΥ μέσω υψηλόβαθμου αξιωματούχου του έρχονται εν όψει νέων χτυπημάτων των ισραηλινών δυνάμεων στη βόρεια και νότια Γάζα, ενώ ταυτόχρονα ο ΟΗΕ προειδοποίησε για πιθανή «κατάρρευση του ανθρωπιστικού συστήματος».
Η κατάρρευση του ανθρωπιστικού συστήματος έρχεται ως συνέπεια της ανακοίνωσης σημαντικών δωρητριών χωρών, οι οποίες ανακοίνωσαν την αναστολή της οικονομικής βοήθειάς τους προς την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), λόγω φερόμενης εμπλοκής μελών της στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ.
«Είναι ένας πληθυσμός που πεθαίνει από πείνα. Είναι ένας πληθυσμός που ωθείται στο χείλος του γκρεμού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του προγράμματος διαχείρισης επειγουσών υγειονομικών καταστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Μάικλ Ράιαν, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη. «Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα υφίστανται μαζική καταστροφή […]. Εάν ρωτάτε εάν η καταστροφή μπορεί να επιδεινωθεί, ναι, απολύτως», πρόσθεσε, συμπληρώνοντας πως ο κίνδυνος πείνας στην παλαιστινιακή επικράτεια ήταν ήδη υψηλός και σε άνοδο, με τον χώρο για ανθρωπιστική παρέμβαση να συμπιέζεται όλο και περισσότερο.
«Ο αριθμός των θερμίδων που καταναλώνουν οι κάτοικοι της Γάζας λιγόστεψε συστηματικά και η ποιότητα της διατροφής μειώθηκε. Και αν συνδυάσετε την έλλειψη τροφής με τον υπερπληθυσμό όπως και με το κρύο και την έλλειψη στέγης, έχετε τις τέλειες συνθήκες για να υπάρξει μαζική επιδημία στα παιδιά», δήλωσε ο αξιωματούχος.
«Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 100.000 κάτοικοι της Γάζας είναι ή νεκροί ή τραυματίες ή φέρονται ως αγνοούμενοι ή φέρονται ως νεκροί», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Όλα αυτά καθώς αρκετές δωρήτριες χώρες, εκ των οποίων οι ΗΠΑ, ανέστειλαν τη χρηματοδότησή τους προς την UNRWA. Σύμφωνα με τον Τέντρος, αυτό θα έχει «καταστροφικές συνέπειες για τον πληθυσμό στη Γάζα».
Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ στη Χάγη εξέφρασε «βαθύτατη ανησυχία» για τις συνεχιζόμενες απώλειες ανθρώπινων ζωών στη Γάζα, προτείνοντας συνολικά εννέα μέτρα, μεταξύ των οποίων το Ισραήλ οφείλει να διασφαλίσει ότι ο στρατός του δεν διαπράττει γενοκτονία, αλλά και να λάβει μέτρα για να εξασφαλίσει την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Δεν ξεχνάμε και την ανατριχιαστική δήλωση του συντονιστή έκτακτης βοήθειας του ΟΗΕ, Μάρτιν Γκρίφιθς, σύμφωνα με τον οποίο «η Γάζα έχει γίνει ένας τόπος θανάτου και απελπισίας».
Για τη στατιστική, μολονότι οι αριθμοί δεν μπορούν να επαληθευτούν από ανεξάρτητες πηγές, 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στη Γάζα και ο θύλακας έχει καταστεί «μη κατοικήσιμος».
Δεν υπάρχει άλλη στιγμή στην ιστορία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου ένας ολόκληρος πληθυσμός έχει περιέλθει σε ακραία πείνα και εξαθλίωση με τέτοια ταχύτητα. Και δεν υπήρξε ίσως άλλη στιγμή στο πολύ πρόσφατο παρελθόν, όπου η διεθνής υποχρέωση να σταματήσει αυτό είναι πιο σαφής από ποτέ. Δεν είναι πόλεμος. Είναι γενοκτονία. Είναι συστηματικός αφανισμός.
***
ΠΟΥ – Γάζα: «Είναι ένας πληθυσμός που πεθαίνει από πείνα, ωθείται στο χείλος του γκρεμού»
«Αν συνδυάσετε την έλλειψη τροφής με τον υπερπληθυσμό όπως και με το κρύο και την έλλειψη στέγης, έχετε τις συνθήκες να υπάρξει μαζική επιδημία στα παιδιά»
δήλωσε ο διευθυντής του προγράμματος διαχείρισης επειγουσών υγειονομικών καταστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Μάικλ Ράιαν, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.
«Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα υφίστανται μαζική καταστροφή. Εάν ρωτάτε εάν η καταστροφή μπορεί να επιδεινωθεί, ναι, απολύτως» πρόσθεσε.
Η ανθρωπιστική βοήθεια μπαίνει με το σταγονόμετρο στο παλαιστινιακό έδαφος.
«Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 100.000 κάτοικοι της Γάζας είναι ή νεκροί ή τραυματίες ή φέρονται ως αγνοούμενοι ή φέρονται ως νεκροί» δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Ο κίνδυνος της πείνας είναι υψηλός και εντείνεται καθημερινά», δήλωσε.
Αρκετές δωρήτριες χώρες, εκ των οποίων οι ΗΠΑ, ανέστειλαν τη χρηματοδότησή τους προς την Unrwa.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου