05 Φεβρουαρίου 2024

Κυβέρνηση: Εμπαίζουν τους αγρότες, προκαλούν τους φοιτητές

Μητσοτάκης - Μαρινάκης Φωτογραφία Αρχείου Eurokinissi


Εβδομάδα διεκδικήσεων και αποφάσεων στα δύο μεγάλα μέτωπα • Στο δρόμο οι φοιτητές, στα μπλόκα οι αγρότες • Εκτός ελέγχου ο Μητσοτάκης με fake news, αυταρχισμό και… αόρατο αγροτικό μέτωπο.

Κλιμάκωση δράσεων και στα δύο μεγάλα μέτωπα αναμένεται την εβδομάδα που ξεκινάει, με το φοιτητικό κίνημα να προετοιμάζεται για το μεγάλο συλλαλητήριο της Πέμπτης, ενώ οι αγρότες επιστρέφουν στα μπλόκα και την Τρίτη θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις για τη συνέχιση του αγώνα τους.

Συνελεύσεις και συλλαλητήρια

Το φοιτητικό κίνημα παραμένει σε αναβρασμό εν μέσω κυβερνητικών απειλών, αλλά και ακραία αντισυνταγματικών πρακτικών προκειμένου να επιβληθεί η ψηφιακή εξεταστική και να παρακάμψει η κυβέρνηση τον μεγάλο αγώνα που δίδεται σε πανεπιστήμια και καταλήψεις.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι προετοιμάζονται για το μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Πέμπτης, όμως μέχρι τότε θα υπάρξει μπαράζ συνελεύσεων και διαβουλεύσεων προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα στη μάχη κατά της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Ο δρόμος, ωστόσο, δεν θα μείνει «άδειος» μέχρι την Πέμπτη, καθώς, αύριο, Δευτέρα φοιτητικοί σύλλογοι έχουν καλέσει για συγκέντρωση στα Προπύλαια στις 7 το απόγευμα. Ανάλογες δράσεις αναμένονται και σε άλλες πόλεις, ενώ οι κινητοποιήσεις έχουν τη στήριξη εργατικών σωματείων, συλλόγων και συλλογικοτήτων.

Το κάλεσμα του συντονιστικού των φοιτητών

Σε αναβρασμό και οι εκπαιδευτικοί, απεργία από την ΠΟΣΔΕΠ

Στη νέα, πέμπτη, εβδομάδα κινητοποιήσεων οι φοιτητές βρίσκουν στο πλευρό τους και το εκπαιδευτικό και διδακτικό προσωπικό, καθώς οι κυβερνητικές απειλές για διώξεις και για επιβολή των εξετάσεων κατά παραβίαση του αυτοδιοίκητου δημιουργούν συνθήκες έκρηξης στον κλάδο.

Η ΠΟΣΔΕΠ με απόφασή της προκήρυξε 24ωρη απεργία για τις 8 Φλεβάρη, αλλά και στάσεις εργασίας για όλη την εβδομάδα, διαμαρτυρόμενη για τις συνθήκες κατάργησης του αυτοδιοίκητου των ΑΕΙ.

Η ανακοίνωση

Το 16ο Συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ υποστηρίζει σθεναρά την ακαδημαϊκή ελευθερία και το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ, τα οποία ευθέως υπονομεύονται από τις εισαγγελικές διώξεις και τις εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας.

Η εκπαιδευτική διαδικασία και η διεξαγωγή εξετάσεων αποτελεί αποκλειστική ευθύνη των λειτουργών της Ανώτατης Δημόσιας Εκπαίδευσης οι οποίοι οφείλουν να προασπίσουν την αξιοπιστία και την ακεραιότητά τους.

Ταυτόχρονα υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα των φοιτητικών συλλόγων να αγωνίζονται δημοκρατικά για την διασφάλιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου και του μέλλοντός τους.

Η ΠΟΣΔΕΠ προκηρύσσει 24ωρη απεργία για την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου, ενώ για όσα Τμήματα και συναδέλφους βρίσκονται υπό πίεση λόγω “υποχρέωσης” εφαρμογής εξ αποστάσεως ηλεκτρονικής εξεταστικής, στηρίζει την ανυπακοή τους εφόσον κρίνουν ότι διακυβεύεται το αδιάβλητο της εξέτασης, και παράλληλα προκηρύσσει επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας για όλη την εβδομάδα, από αύριο Δευτέρα 5/2 έως την Παρασκευή 9/2.

Την Τρίτη τα σπουδαία στο αγροτικό

Στο άλλο μέτωπο, αυτό που «δεν βλέπει», όπως ισχυρίστηκε στη σημερινή προκλητική ανάρτησή του ο πρωθυπουργός, τα βλέμματα στρέφονται στην πανελλαδική συνδιάσκεψη της Τρίτης στη Νίκαια. Εκεί θα ληφθούν αποφάσεις για την περαιτέρω κλιμάκωση των δράσεών τους, στον απόηχο των εξαγγελιών Μητσοτάκη.

Οι αγρότες επιστρέφουν σταδιακά στα μπλόκα, με λέξεις όπως «κοροϊδία» και «ψίχουλα» να κυριαρχούν στις συζητήσεις μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις. Η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων θεωρείται, πλέον, μονόδρομος καθώς οι εξαγγελίες Μητσοτάκη είναι ξεκάθαρο πως δεν ικανοποιούν το αγροτικό κίνημα.

Μετά από ένα έντονο τετραήμερο στην Agrotica, σε μια από τις μεγαλύτερες αγροτικές διαμαρτυρίες των τελευταίων ετών, οι αγρότες αναμένεται να επιστρέψουν αύριο Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη με στόχο την πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας έξω από το υφυπουργείο Μακεδονίας Θράκης.

Σήμερα το απόγευμα ένα κομβόι με περίπου 100 τρακτέρ κατευθύνθηκε προς τον κόμβο Σαρωνικού, με τους αγρότες των Σερρών να δηλώνουν ότι θα παραμείνουν πάνω στην Εγνατία Οδό. Η ομάδα των αγροτών έφτασε στα διόδια Στρυμονικού συνοδεία αστυνομίας και στη συνέχεια παρέταξαν τα τρακτέρ τους στον κόμβο που βρίσκεται σε απόσταση 1 χλμ. 

Νωρίτερα ελαιοπαραγωγοί, σιτοπαραγωγοί και κτηνοτρόφοι έκλεισαν την εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Νέων Μουδανιών, στον κόμβο Μουδανιών, ενώ σε συμβολικό αποκλεισμό της παλαιάς Εθνικής Αντιρρίου -Ιωαννίνων, στον κόμβο της Ερμίτσας, προχώρησαν αγρότες και κτηνοτρόφοι της Αιτωλοακαρνανίας.

Ανάρτηση χωρίς ντροπή

Ενώ η κυβέρνηση εξακολουθεί να εμπαίζει ολόκληρο τον κλάδο με στελέχη να δηλώνουν από τη μια πλευρά ότι «έχουν εξαντληθεί όλες οι δυνατότητες» και άλλα να τείνουν χείρα διαλόγου και συνεννόησης, ο πρωθυπουργός θέλησε σήμερα, Κυριακή, να το... τερματίσει και στην καθιερωμένη του μακροσκελή ανάρτηση κατάφερε να εκνευρίσει και να προκαλέσει τόσο τους αγρότες όσο και τους φοιτητές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ανερυθρίαστα ότι για την κυβέρνηση «δεν υπάρχει αγροτικό μέτωπο» και πως το «μόνο μέτωπο που έχει η κυβέρνηση είναι με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα παραγωγής. Τους ακούμε, τους σεβόμαστε και λαμβάνουμε συνεχώς μέτρα στήριξής τους, αναγνωρίζοντας την αγωνία τους για το αύριο λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής από την ενεργειακή/κλιματική κρίση, αλλά και λόγω των ισχυρών γεωπολιτικών κλυδωνισμών που επηρεάζουν καταλυτικά τον αγροτικό τομέα και τα συστήματα παραγωγής τροφίμων συνολικότερα».

Εκεί όπου έδωσε πραγματικά ρέστα, όμως, ήταν στην αναφορά του για τους φοιτητές και το ζήτημα των ιδιωτικών πανεπιστημίων, όπου, εμμέσως πλην σαφώς εξέφρασε την επιδίωξή του να πραγματοποιηθεί πάση θυσία εξεταστική με ψηφιακά μέσα, ακόμη κι αν θεωρείται διαβλητή.

Προσπαθώντας να πιέσει τους εκπαιδευτικούς των ΑΕΙ υποστήριξε πως «έχουν υποχρέωση και ευθύνη να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα των ψηφιακών εξετάσεων, ώστε να εγγυηθούν και να προστατεύσουν το δικαίωμα των φοιτητών να μην χαθεί η εξεταστική του Φεβρουαρίου. Ακούω μια κριτική περί του "αδιάβλητου" των τηλέ-εξετάσεων, όμως ας είμαστε ειλικρινείς, πρώτοι οι ίδιοι οι καθηγητές γνωρίζουν ότι αντικειμενικά δεν υπάρχει κανένα σύστημα εξετάσεων που να είναι πλήρως αδιάβλητο» ανέφερε αγνοώντας επιδεικτικά την εμπειρία της πανδημίας.

Μάλιστα, συμπλήρωσε πως «υπάρχουν τρόποι να γίνουν έγκυρες εξετάσεις και στην εποχή του chat gpt αρκεί να υπάρχει θέληση. Επομένως εκλαμβάνω αυτά τα επιχειρήματα ως προφάσεις κάποιων -ελπίζω λίγων- καθηγητών που δεν σκέφτονται ως ακαδημαϊκοί δάσκαλοι που αγωνιούν για το συμφέρον των φοιτητών τους. Και να σκεφτούν και κάτι ακόμη: υπάρχουν φοιτητές που περιμένουν με αγωνία να ολοκληρώσουν τις σπουδές τώρα τον Φεβρουάριο γιατί έχουν ήδη άλλες ανειλημμένες υποχρεώσεις. Είναι αδιανόητο κάποιες μειοψηφίες να στερούν την πρόοδο αυτών των φοιτητών και να βρίσκουν μάλιστα υποστήριξη και από καθηγητές, όταν υπάρχει η εναλλακτική των ψηφιακών εξετάσεων που δοκιμάστηκε και στην πανδημία».

Και προσπαθώντας να κάνει το μαύρο - άσπρο σημείωσε πως στόχος της κυβέρνησης και του ίδιου προσωπικά είναι η είναι η «στήριξη του δημόσιου Πανεπιστημίου που παρά τις δυσκολίες, πιστεύω ότι σήμερα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι ήταν πριν από τέσσερα χρόνια. Επιτρέψτε μου να αναφέρω ένα μόνο στοιχείο – το ύψος της χρηματοδότησης».

Τέλος, υποστήριξε πως «η οικονομική στήριξη είναι δεδομένη, όμως και οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να προχωρούν. Γι’ αυτό και το νομοσχέδιο για την ενίσχυση του δημόσιου Πανεπιστημίου και την ίδρυση μη κρατικών-μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων θα ψηφιστεί πριν το τέλος Φεβρουαρίου, ώστε να πάψει η Ελλάδα να αποτελεί μια αναχρονιστική εξαίρεση, όχι μόνο στην ΕΕ, αλλά παγκοσμίως».

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου