"Λαϊκή Συσπείρωση Σύρου - Ερμούπολης": Ανακοίνωση για την έντονη ατμοσφαιρική ρύπανση των τελευταίων μερών
Στο πλαίσιο των ερωτήσεων προς τη Δημοτική Αρχή ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης απηύθυνε το παρακάτω ερώτημα:
Το προηγούμενο διάστημα, λόγω της έντασης των εργασιών στο ναυπηγείο, για μια ακόμη φορά, ένα σύννεφο αμμοβολής κάλυπτε την εγγύς του ναυπηγείου περιοχή, υποβοηθούμενο και από τις καιρικές συνθήκες, δημιουργώντας έντονη ανησυχία σε μεγάλη μερίδα κατοίκων. Yπήρχε πολύς κόσμος που μας έπιανε στο δρόμο και έλεγε πως κάτι πρέπει να γίνει, άνθρωποι οι οποίοι δεν είναι από αυτούς που ορισμένοι επιμένουν να χαρακτηρίζουν ως «εχθρούς του Νεωρίου».
Τη δεδομένη στιγμή, και με το παρόν ερώτημα δεν θίγουμε το ζήτημα των ελέγχων των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που δεν αποτελούν, τυπικά, αρμοδιότητα του Δήμου. Με δεδομένο όμως πως η κατάσταση αυτή επιβαρύνει το βιοτικό επίπεδο στον αστικό ιστό τόσο σε σχέση με τους αέριους ρύπους όσο και λόγω της ηχητικής όχλησης, αλλά και στη βάση της ευθύνης που έχει ο Δήμος για την εξασφάλιση της ασφάλειας και υγιεινής των δημοτών και των κατοίκων, ρωτήθηκε η Δημοτική Αρχή:
· Αν έχει λάβει γνώση της κατάστασης που επικρατεί όλο αυτό το διάστημα;
· Αν ναι, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ή έχει ήδη προβεί ώστε να μην επαναληφθεί αυτή η κατάσταση;
· Επ’ αφορμή της ανανέωσης των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας του ναυπηγείου (ΑΕΠΟ) και με δεδομένο πως πρόκειται για μια βαριά βιομηχανική μονάδα που λειτουργεί εντός του αστικού ιστού της Ερμούπολης, θα θέλαμε να γνωρίζουμε αν η νυν ή η προηγούμενη Δημοτική Αρχή προχώρησε σε κάποια παρέμβαση στην ανωτέρω διαδικασία, μέσω της υποβολής προτάσεων, ώστε να λειτουργήσει το ναυπηγείο με σεβασμό στην πόλη που το περιβάλει, τους κατοίκους της, αλλά και τους ίδιους τους εργαζόμενους του.
Στη συνέχεια και κατά τη συζήτηση που διεξήχθη στα εκτός ημερησίας θέματα οι εκλεγμένοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νικόλας Καΐλης και Παύλος Χρυσαφίδης, τοποθετήθηκαν πως καταρχήν στηρίζουν την πρόταση για δημιουργία επιτροπής, αναδεικνύοντας όμως ότι δεν έχουμε καμία αυταπάτη για τα όρια της, έτσι όπως προτάθηκε. Πολλώ δε μάλλον, που ως παράταξη έχουμε εκτιμήσει την αρνητική εμπειρία από τη λειτουργιά της διαπαραταξιακής επιτροπής που είχε συσταθεί το 2019 με πρωτοβουλία της Λαϊκής Συσπείρωσης, η οποία με ευθύνη της τότε δημοτικής αρχής και των υπόλοιπων παρατάξεων που συμμετείχαν δεν λειτούργησε, παρά τα στοιχεία που καταθέσαμε από την έρευνα του ΕΛΚΕΘΕ για την ύπαρξη βαρέων μετάλλων στον πυθμένα του λιμανιού.
Επιπλέον, τονίστηκε πως καμία επιτροπή δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντικαταστήσει ή να υποκαταστήσει τους αρμόδιους ελεγκτικούς φορείς, αλλά αντιθέτως θα πρέπει να ασκηθεί πίεση από το Δήμο και τους φορείς του κινήματος, ώστε αυτοί να λειτουργούν αποτελεσματικότερα σε σχέση με τον έλεγχο και την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων.
Η ίδια η καθημερινότητα επιβεβαίωσε την επικαιρότητα της πρότασης που είχε καταθέσει η Λαϊκή Συσπείρωση στην προηγούμενη συνεδρίαση κατά τη σύσταση των επιτροπών του Δημοτικού Συμβουλίου, για τη δημιουργία μόνιμης δημοτικής επιτροπής Περιβάλλοντος ή έστω τη μετατροπή της επιτροπής Υγείας, σε Υγείας και Περιβάλλοντος, πρόταση που απορρίφθηκε από τη Δημοτική Αρχή.
Για τη Λαϊκή Συσπείρωση το περιβάλλον είναι ένας πυλώνας του βιοτικού επιπέδου του λαού, μαζί με τα ζητήματα της πολιτικής και της οικονομίας, της δουλειάς με δικαιώματα και των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Σε αυτή τη βάση, είναι ζήτημα πρώτης σημασίας η πάλη για τη συνεχή εξασφάλιση υψηλού βιοτικού επιπέδου για όλους μας. Αυτό σημαίνει βελτίωση της καθημερινότητας για εμάς. Για αυτό δίνουμε τη μάχη τόσο μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και μέσα από τους φορείς του κινήματος. Αναδεικνύουμε το γεγονός ότι τα παραπάνω ζητήματα αφορούν πρώτα και κύρια τους ίδιους τους εργαζόμενους οι οποίοι μπορούν να διεκδικήσουν και να πετύχουν καλύτερη ποιότητα ζωής απέναντι σε πρακτικές, ακόμα και σε νόμους, που έχουν ως γνώμονα το κέρδος και βάζουν στη άκρη τις ζωές μας.
***
"ΣΥΡΟΣ εξ Αρχής": Kαθήκον
του Δήμου η ανάληψη πρωτοβουλίας για
τα ναυπηγεία
ΦΩΤΟ από την ανακοίνωση |
Το δημοτικό συμβούλιο συζήτησε χτες την πρόταση που κατέθεσε η παράταξή μας, να συσταθεί μια επιτροπή η οποία μέσα σε ένα μήνα θα εξετάσει, θα αξιολογήσει και θα προσέλθει με προτάσεις, για το θέμα που φαίνεται να απασχολεί περισσότερο το νησί.
Συγκεκριμένα, η πρόταση όπως κατατέθηκε:
«Το τελευταίο διάστημα οι κάτοικοι της Σύρου παρακολουθούν όλο και περισσότερα επεισόδια ατμοσφαιρικής, θαλάσσιας και ηχητικής ρύπανσης από τα ναυπηγεία. Εύλογα, ανησυχούν, διαμαρτύρονται και ζητούν έγκυρη ενημέρωση για πιθανούς κινδύνους.
Είναι σαφές ότι, με την αδυναμία άλλων δημόσιων φορέων να ενημερώσουν το κοινό και να παρέμβουν αποτελεσματικά, αποτελεί πλέον καθήκον του δήμου η ανάληψη μιας δραστικής πρωτοβουλίας για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Στο δήμο τους εξάλλου στρέφονταν πάντοτε οι πολίτες που ζητούσαν απαντήσεις. Και τώρα, όσοι επιδιώκουν να προστατεύσουν την εργασία, την υγεία και την ποιότητα ζωής των οικογενειών τους. Δεν πρέπει λοιπόν το κυρίαρχο όργανο του νησιού να χάσει την εμπιστοσύνη τους -αν και αυτή έχει ήδη κλονιστεί.
Προτείνουμε σήμερα να δημιουργηθεί τετραμελής επιτροπή υψηλού επιπέδου, αποτελούμενη από το δήμαρχο και τον επικεφαλής κάθε παράταξης της αντιπολίτευσης, η οποία θα πάρει σήμερα την ακόλουθη εντολή από το δημοτικό συμβούλιο: (α) σε διάστημα ενός μήνα, να διερευνήσει όλες τις πτυχές του ζητήματος, ερχόμενη σε επαφή με τα ναυπηγεία, με κάθε αρμόδια δημόσια υπηρεσία και κάθε ενδιαφερόμενο φορέα ή πολίτη. Παράλληλα, να εξετάσει όλες τις αναφορές ρύπανσης το τελευταίο διάστημα που θα τεθούν υπόψη της. Και (β) να αναζητήσει και να καταθέσει ολοκληρωμένες πρότασεις σε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, για την ταχύτατη βελτίωση της κατάστασης.
Με αυτή την αφορμή, υπενθυμίζουμε την πάγια θέση μας: Νεώριο ανοιχτό, που λειτουργεί σεβόμενο τη νομιμότητα σε κάθε τι, (περιβάλλον, υγεία, εργασία όλων ανεξαιρέτως των εργαζομένων στο νησί). Είμαστε σίγουροι ότι ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί με την κατάλληλη βούληση, γνώση, επενδύσεις. Αρκεί βέβαια να το επιθυμούν πράγματι όλες οι πλευρές».
Ενώ η συζήτηση που ακολούθησε ήταν πλατιά και ξεπέρασε σε διάρκεια τη μία ώρα, η πρόταση της παράταξης απορρίφθηκε. Δεν θα συσταθεί η επιτροπή, δεν θα γίνει η προτεινόμενη εργασία.
Πιστεύουμε ότι είναι μια χαμένη ευκαιρία. Όχι όμως μόνο για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον. Είναι επίσης χαμένη ευκαιρία για το ίδιο το δημοτικό συμβούλιο, να αποδείξει ότι αντιλαμβάνεται ποιος είναι ο ρόλος του ως ανώτατο αιρετό όργανο του νησιού: να πάρει σε μια κρίσιμη συγκυρία, αυτό το μεγάλο ζήτημα πάνω του. Και με νηφαλιότητα, οξυδέρκεια, γνώση, να εξετάσει όλες τις συνιστώσες, να ακούσει, να αποκτήσει πλήρη εικόνα, να δεσμεύσει, να δώσει απαντήσεις, να φέρει σταδιακά, βήμα βήμα, αποτέλεσμα. Και ως εκ τούτου, να ενώσει. Προς το συμφέρον επίσης των εργαζομένων των ναυπηγείων (όπως είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα αντιληφθούν απολύτως).
Την πρόταση της παράταξής μας υπερψήφισαν έξι στους 27 δημοτικούς συμβούλους: οι δύο σύμβουλοι της «Σύρος Εξ Αρχής», Νίκος Αλμπανόπουλος και Αγγελική Ψιλοπούλου. Οι Άρης Ρώτας και Κανδιώ Μαραγκού από την παράταξη «Με σχέδιο για τη Σύρο» και οι Νικόλας Καΐλης και Παύλος Χρυσαφίδης από τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
***
altersyros: Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, γεννιέται το ερώτημα αν η, πρόσφατα εκλεγμένη, πλειοψηφία των μελών του δημοτικού συμβουλίου Σύρου - Ερμούπολης θέλει, πράγματι, να προστατεύσει το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών στην Ερμούπολη. Ο κάθε πολίτης ας αναρωτηθεί και ας απαντήσει...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου