01 Φεβρουαρίου 2024

Προπαγάνδα κατά των φοιτητικών αγώνων και δημοσιογραφικές... υπηρεσίες (ΕΙΚΟΝΕΣ)

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ


Αποκάλυψη: Η fake αγανακτισμένη φοιτήτρια που καταγγέλλει τους κουκουλοφόρους καταληψίες. ● Ένα κραυγαλέο παράδειγμα για τη δημιουργία εντυπώσεων

 
 
Πώς ένα κατασκευασμένο μέιλ αναπαράγεται επί ημέρες από σάιτ και εφημερίδες περί «τρομοκρατίας στις συνελεύσεις».

Τις τελευταίες μέρες κορυφώνεται μια συστηματική προσπάθεια συκοφάντησης των φοιτητικών αγώνων ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ, ενώ η κυβέρνηση κλιμακώνει την αντιπαράθεσή της με τους φοιτητές αρχικά στέλνοντας τα ΜΑΤ στις σχολές και στη συνέχεια με απειλές για πειθαρχικές διώξεις σε καταληψίες και πρυτανικές αρχές. Παρά τις αποφάσεις δεκάδων σχολών ανά τη χώρα ύστερα από μαζικές γενικές συνελεύσεις, τις οποίες συνήθως χάνει η ΔΑΠ, αρκετά ΜΜΕ διαμεσολαβούν μια κατασκευασμένη εικόνα ανομίας μέσα στα Πανεπιστήμια (όπως και σε κάθε ανάλογη φοιτητική διεκδίκηση) υπερμεγεθύνοντας μεμονωμένα εκφυλιστικά φαινόμενα, ενίοτε όμως κατασκευάζοντας ειδήσεις και συνειδήσεις. Το παράδειγμα που αποκαλύπτουμε σήμερα είναι χαρακτηριστικό.

Στις 25 Ιανουαρίου 2024 η «Καθημερινή» δημοσιεύει μια επιστολή φοιτήτριας της Νομικής Σχολής κατά των καταλήψεων με τίτλο «Δεν είναι δυνατόν να παίρνουν 10 άτομα απόφαση για τις ζωές 2.000». Η φοιτήτρια, που δεν κατονομάζεται αλλά «τα στοιχεία της είναι στη διάθεση της «Κ»», κατά δήλωσή της είναι τεταρτοετής και αναφέρει πως κατά τη γενική συνέλευση, όταν ήρθε η ώρα της ψηφοφορίας, είδε κουκουλοφόρους που ήταν εκεί για να εκφοβίσουν και να μη συμμετάσχουν στη διαδικασία όσοι διαφωνούσαν με τις καταλήψεις.

Την επόμενη μέρα η «Καθημερινή» σε ρεπορτάζ της («Πανεπιστήμια: Σενάρια για αστυνομία και τηλεξετάσεις. Αγανάκτηση πανεπιστημιακών και φοιτητών για την «τρομοκρατία στις συνελεύσεις»», Απόστολος Λακασάς) επικαλείται και πάλι την ίδια επιστολή της φοιτήτριας της Νομικής. Ομως αυτή τη φορά η φοιτήτρια γίνεται... φοιτητής και η Νομική «βαφτίζεται» Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ. Τι έλεγε ο «φοιτητής» αυτή τη φορά: «Μια χούφτα απαράδεκτων φοιτητών και λοιπών παρατρεχάμενων των κομμάτων, καταστρατηγώντας το καταστατικό, έχουν καταλάβει τη σχολή κι έχουν επιτρέψει σε ανθρώπους με κράνη, οπλισμένους με ρόπαλα και μαχαίρια, να εισβάλουν στη σχολή. Εμείς, οι άοπλοι κι ανυπεράσπιστοι φοιτητές θα επιβάλουμε την τάξη; Ποιος θα προστατεύσει τα φοιτητικά μας δικαιώματα, το δικαίωμά μας στην εκπαίδευση; Ποιος θα προστατεύσει τις ζωές μας που απειλούνται απροκάλυπτα;»


Ας ξεπεράσουμε αρχικά το γεγονός πως η φοιτήτρια έγινε φοιτητής σε άλλο τμήμα και πως το περιεχόμενο των δύο ανώνυμων επιστολών δεν είναι ακριβώς ταυτόσημο. Τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου και πάλι στην «Καθημερινή» (ίδιος συντάκτης, πολύ έμπειρος στο αντικείμενό του) δημοσιεύεται ρεπορτάζ με τίτλο: «Κραυγές από τα «μη ανοιχτά» ΑΕΙ», όπου χρησιμοποιείται εκ νέου η ίδια ανώνυμη καταγγελία. Ο συντάκτης έχει καταλήξει πως πρόκειται για φοιτητή και πως τα γεγονότα είναι πραγματικά: «Κλίμα αυθαιρεσίας και τρόµου βιώνουν τα κεντρικά πανεπιστήµια της χώρας» ξεκινά το θέμα και συνεχίζει λέγοντας πως όσοι διαφωνούν «προπηλακίζονται, υβρίζονται ή αντιμετωπίζουν κουκουλοφόρους με ρόπαλα και κράνη που τους τρομοκρατούν. Συνέβη την περασμένη εβδομάδα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Μια χούφτα απαράδεκτων φοιτητών έχει επιτρέψει σε ανθρώπους με κράνη, οπλισμένους με ρόπαλα και μαχαίρια, να εισβάλουν στη σχολή. Εμείς, οι ανυπεράσπιστοι φοιτητές, θα επιβάλουμε την τάξη;» παρατηρεί φοιτητής που βίωσε τον τρόμο στη γενική συνέλευση του τμήματός του, Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης ΕΚΠΑ» γράφει το νέο δημοσίευμα.

Η πραγματικότητα βέβαια είναι εντελώς διαφορετική, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα η «Εφ.Συν.». Στις 24 Ιανουαρίου 2024, πριν δηλαδή από τα δημοσιεύματα, αποστέλλεται ένα email από μια φοιτήτρια του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ προς τον κοσμήτορα της σχολής και προς τους καθηγητές. Η... «φοιτήτρια» ονομάζεται Βασιλεία Βίτου και αναφέρει: «Αξιότιμοι κ. Κοσμήτορα και καθηγητές, θεωρείτε ότι είναι δίκαιο να τιμωρούνται οι επιμελείς φοιτητές με τη μεταφορά των μαθημάτων στην εξεταστική Σεπτεμβρίου; Μια χούφτα απαράδεκτων φοιτητών έχει επιτρέψει σε ανθρώπους με κράνη, οπλισμένους με ρόπαλα και μαχαίρια, να εισβάλουν στη σχολή. Εμείς, οι ανυπεράσπιστοι φοιτητές, θα επιβάλουμε την τάξη; Ποιος θα προστατέψει τα φοιτητικά μας δικαιώματα, το δικαίωμά μας στην εκπαίδευση;». Πρόκειται ακριβώς για το ίδιο κείμενο που επικαλείται τρις η «Καθημερινή». Μόνο που δεν υπάρχει καμία τέτοια φοιτήτρια σε αυτό το Τμήμα!

Τα επαναλαμβανόμενα άρθρα του Απόστολου Λακασά στην «Καθημερινή», όπου αναπαράχθηκε ξανά και ξανά το ίδιο κείμενο, ανύπαρκτου φοιτητή-τριας

Αναζητώντας μέσα από το μητρώο φοιτητών και φοιτητριών του συγκεκριμένου τμήματος προκύπτει ότι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο όνομα. Επικοινωνήσαμε με καθηγητές του Τμήματος, οι οποίοι επιβεβαίωσαν κατηγορηματικά ότι δεν υφίσταται καμιά φοιτήτρια με το συγκεκριμένο όνομα. Η «Εφ.Συν.» έστειλε 4 φορές από δύο διαφορετικές διευθύνσεις email στον αποστολέα της συγκεκριμένης επιστολής ζητώντας να επικοινωνήσει μαζί μας, χωρίς να πάρουμε καμία απάντηση (μέχρι χθες το βράδυ στις 23:15). Το εντυπωσιακό δεν είναι πως δεν υπάρχει καν φοιτήτρια με το συγκεκριμένο όνομα, αλλά δεν υπάρχει -κατά πάσα πιθανότητα- ούτε φυσικό πρόσωπο στη χώρα με αυτό το ονοματεπώνυμο! Καθηγητές του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης ΕΚΠΑ, με τους οποίους συνομιλήσαμε, χαρακτήρισαν το περιστατικό ντροπιαστικό.

Φυσικά δεν πρόκειται για μεμονωμένη αστοχία ενός μέσου.

Πάνος Λαζαράτος: «Στο ΣτΕ το νομοσχέδιο»

Την εκτίμησή του πως το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ θα οδηγηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας έκανε ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου, Πάνος Λαζαράτος, σε άρθρο του (dikastiko.gr), στο οποίο απαντά με νομικά επιχειρήματα στους συνταγματολόγους Ευάγγελο Βενιζέλο και Βασίλειο Σκουρή. Κατά την επιστημονική του άποψη, το Σύνταγμα δεν δίνει καμία δυνατότητα (ερμηνευτική) για την ίδρυση πανεπιστημίων από ιδιώτες. «Η ΑΝΩΤΑΤΗ εκπαίδευση παρέχεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ιδρύματα που αποτελούν ΝΠΔΔ (άρ. 16 παρ. 5). Η σύσταση ΑΝΩΤΑΤΩΝ σχολών από ιδιώτες ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ (άρ. 16 παρ. 8.) Οι λέξεις “αποκλειστικά” και “απαγορεύεται” καθιστούν τη “σύμφωνη με το ενωσιακό” δίκαιο ερμηνεία μεθοδολογικώς αδύνατη» υπογραμμίζει ο κ. Λαζαράτος. Παράλληλα ο καθηγητής αναφέρει πως η υπόθεση προφανώς θα φτάσει στο ΣτΕ το οποίο «δεν μπορεί να ερμηνεύσει φιλικά το άρθρο 16 προς το δίκαιο της Ε.Ε., ακόμη και αν θεωρήσουμε ότι όντως το άρθρο 16 αντιτίθεται προς αυτό (πράγμα για το οποίο επίσης εκφράζω επιφυλάξεις). Θεωρώ (σχεδόν) αδύνατον το ΣτΕ να ονοματίσει διορθωτική ερμηνεία, σύμφωνη ή φιλική, αφού έχει πλήρη επίγνωση των γραμματικών ορίων της σύμφωνης προς το δίκαιο της Ε.Ε. ερμηνείας. Μπορεί μόνο να κηρύξει το άρθρο 16 ανεφάρμοστο και αντιτιθέμενο προς το δίκαιο της Ε.Ε. Ελπίζω πως δεν θα το πράξει για πληθώρα νομικών και πολιτικών λόγων στους οποίους θα επανέλθω».

Νέοι «γαλάζιοι» κομπάρσοι

Την περασμένη Παρασκευή, για παράδειγμα, ο δημοσιογράφος του MEGA Ιορδάνης Χασαπόπουλος σε ένα -υποτίθεται- «αποκαλυπτικό ρεπορτάζ» είπε κατηγορηματικά: «Μέσα σε γενικές συνελεύσεις έχουν μπει κουκουλοφόροι, εξωπανεπιστημιακοί, τινάζουν στον αέρα όλες τις συνελεύσεις, σπάνε στο ξύλο ανθρώπους οι οποίοι έχουν μια διαφορετική άποψη και έτσι παίρνει μορφή χιονοστιβάδας το θέμα των καταλήψεων». Για να επιβεβαιώσει τα λεγόμενά του ο παρουσιαστής εμφάνισε δύο γνωστά στελέχη της κυβερνητικής ΔΑΠ σε Ιατρική και Νομική ως απλούς φοιτητές για να καταθέσουν την εμπειρία τους! Η μαρτυρία τους έχει σχεδόν την ίδια αξία με αυτήν της ανύπαρκτης Βασιλείας Βίτου.

Στα τέλη Δεκεμβρίου σε αποθεωτικό ρεπορτάζ στο δελτίο της ΕΡΤ για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια εμφανίστηκαν ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ., και δύο «τυχαίοι» φοιτητές: ο Βασίλης, φοιτητής Ιατρικής στη Σόφια, και ο Αλέξανδρος, φοιτητής Νομικής στην Κύπρο. Αμφότεροι είπαν ότι, αν λειτουργούσαν τα ιδιωτικά ιδρύματα στη χώρα μας, δεν θα είχαν εγκαταλείψει την Ελλάδα. Οπως αποκαλύφθηκε όμως από χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, επρόκειτο για ΟΝΝΕΔίτες. Ο ένας βρέθηκε στο συνέδριο της Ν.Δ. και φωτογραφήθηκε μαζί με τον Βορίδη και τον Σαμαρά, ο άλλος φωτογραφήθηκε σε νεοδημοκρατική εκδήλωση μαζί με τον Σκρέκα και άλλα «γαλάζια» στελέχη. Η προπαγάνδα ενάντια στους φοιτητικούς αγώνες και η δημοσιογραφία στα καλύτερά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου