Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Εκδήλωση – συζήτηση «Το νησί της σιωπής – Δημόσια Υγεία, Περιβάλλον, Δημοκρατία»
Αμφιθέατρο Πανεπιστημίου Αιγαίου
Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024
Με εντυπωσιακή μαζικότητα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου η εκδήλωση – συζήτηση με τίτλο «Το νησί της σιωπής – Δημόσια Υγεία, Περιβάλλον, Δημοκρατία» (διάρκειας 4 ωρών!), με τη συμμετοχή δημοσιογράφων, νομικών, ιατρών, μηχανικών και ακτιβιστών από όλη τη χώρα, που συνδιοργάνωσαν το Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου (ΠΠΠΣ) και ο Φοιτητικός Σύλλογος του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων & Συστημάτων.
Τουλάχιστον 350 συντοπίτες μας γέμισαν ασφυκτικά το Αμφιθέατρο, αλλά και δύο ακόμα αίθουσες διδασκαλίες και αύλειους χώρους του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ενώ περισσότερα από 170 άτομα παρακολούθησαν την εκδήλωση διαδικτυακά.
Την πρώτη ενότητα, με τίτλο «Δημόσια Υγεία & Περιβάλλον», συντόνισε η δημοσιογράφος Σταυρούλα Πουλημένη (ρ/σ 105,5 Στο Κόκκινο & αlterthess.gr). Στόχος -και η ίδια- αγωγών SLAPP (Strategic Lawsuits Against Public Participation | Αγωγές Ενάντια στη Συμμετοχή στα Κοινά), αναφέρθηκε στη συστηματική υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας προς όφελος κερδοσκοπικών συμφερόντων σε όλη τη χώρα.
Στη συνέχεια, ο Μιχάλης Φραγκίσκος (Δρ. Μηχανικός ΕΜΠ – Μεταλλουργός Μηχανικός ΕΜΠ, με ειδίκευση στα βιομηχανικά απόβλητα) και ο Νίκος Ζαχαρόπουλος (Μηχανικός Μεταλλείων – Μεταλλουργός και μέλος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου) επισήμαναν μεθοδολογικές αστοχίες της μελέτης για τη ρύπανση του πυθμένα του λιμανιού της Ερμούπολης, που πραγματοποίησε το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) με χρηματοδότηση από την εν δυνάμει ελεγχόμενη ναυπηγική επιχείρηση ΟΝΕΧ(!) Ανέδειξαν τη σοβαρότητα των ευρημάτων τής μελέτης, συγκρίνοντας την κατάσταση του λιμανιού μας με άλλα επιβαρυμένα λιμάνια εντός και εκτός εθνικών συνόρων, επισημαίνοντας την πρωτιά του νησιού μας σε αρκετά από τα επικίνδυνα για τη φύση και τον άνθρωπο στοιχεία (βαρέα μέταλλα, καρκινογόνους πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες κλπ).
Ο Ιορδάνης Παπαδόπουλος (παιδίατρος, επιμελητής Α’ στο ΓΝ Σύρου, μέλος ΔΣ Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων) παρουσίασε τις επιπτώσεις της θαλάσσιας και ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη δημόσια υγεία, με έμφαση στην επικινδυνότητα των στοιχείων που εντοπίζει η μελέτη του ΕΛΚΕΘΕ, ιδιαίτερα για αναπνευστικά προβλήματα και καρκινογενέσεις.