ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI |
Θέλει εργαζόμενους κλακαδόρους
«Ηρθε ο βουλευτής στο χωριό, βόλτες από εκεί κι από εδώ» - ένας στίχος παλιός όσο και η κομματική νοοτροπία που κυριαρχεί στα κυβερνητικά καμώματα των προεκλογικών ημερών έρχεται αυθόρμητα στο μυαλό διαβάζοντας κάποιος την πρό(σ)κληση προς τους εργαζομένους του ΕΟΤ να γίνουν κομπάρσοι σε υπουργική προεκλογική φιέστα.
Σήμερα λοιπόν ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας αναμένεται σε εκδήλωση για την παρουσίαση των πεπραγμένων του τουρισμού την τελευταία 4ετία. Ολα καλά ώς εδώ - τα παρατράγουδα που προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των εργαζομένων ξεκινούν από μόλις 5 λεξούλες, που αποκαλύπτουν ωστόσο την καθεστωτική νοοτροπία. Η πρόσκληση προς τους εργαζομένους, που υπογράφεται από τον γενικό γραμματέα του ΕΟΤ Δημήτρη Φραγκάκη, κλείνει με τη φράση «η παρουσία σας κρίνεται απαραίτητη». Το σωματείο των εργαζομένων αντέδρασε ακαριαία.
«Απαξίωση»
«Ο κ. Κικίλιας είναι ο μόνος υπουργός στην ιστορία του Οργανισμού που δεν ήρθε ούτε καν εθιμοτυπικά να χαιρετήσει το προσωπικό του όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του. Η απαξίωση για το προσωπικό και τα προβλήματά του, που είναι και προβλήματα του Οργανισμού, επιβεβαιώθηκε, αφού δύο φορές κατά τη διάρκεια της θητείας του ο σύλλογός μας ζήτησε να τον δει -κάτι που πάντα συμβαίνει με τον εκάστοτε επιβλέποντα υπουργό- αλλά ο ίδιος δεν θέλησε», σημειώνει στην ανακοίνωσή του το Δ.Σ. του Συλλόγου Υπαλλήλων ΕΟΤ κατόπιν έκτακτης συνεδρίασης όπου αποφάσισε να μην παρευρεθεί στην προεκλογική φιέστα.
Γιατί όμως ο κ. Κικίλιας επέλεξε να αγνοήσει τους εργαζομένους τόσο επιδεικτικά; Τι είναι αυτά που ήθελαν να του πουν κι έβρισκαν θύρες κλειστές; Επικοινωνήσαμε με τον σύλλογο και μιλήσαμε με τον πρόεδρό του, Γιάννη Βρεττό. Οπως θα δείτε, η εικόνα πίσω από τις βαρύγδουπες κυβερνητικές δηλώσεις είναι ζοφερή για τη «βαριά βιομηχανία» του τόπου μας.
Οπως εξηγεί ο κ. Βρεττός, ο Οργανισμός είναι σήμερα τραγικά υποστελεχωμένος: προεδρικό διάταγμα προβλέπει 314 οργανικές θέσεις, ενώ σήμερα στον ΕΟΤ εργάζονται μόλις 206 υπάλληλοι, δημιουργώντας ερωτήματα για την εύρυθμη λειτουργία αλλά και για την ίδια τη συνέχειά του. Μπορεί ο πρωθυπουργός να ευαγγελίζεται πως «όλοι πρέπει να έχουν μέρισμα επιτυχίας από την ανάπτυξη του τουριστικού μας προϊόντος», αλλά ακόμα και οι εργαζόμενοι, που κάνουν τη διαφημιστική καμπάνια της Ελλάδας στο εσωτερικό και το εξωτερικό, συμβάλλοντας με τις δυνάμεις τους στο «τουριστικό θαύμα», δεν έχουν δει ούτε ευρώ από αυτό το περίφημο μέρισμα: από το 2012 έχουν απολέσει 30-35% των μισθών τους κι έχουν χάσει δώρα κι επιδόματα.
Ομως τα αιτήματά τους δεν έχουν να κάνουν μονάχα με την επαγγελματική συνθήκη εντός της οποίας λειτουργούν: ζητούν με επιχειρήματα την ενίσχυση του Οργανισμού με νέες αρμοδιότητες καθώς και όλες οι περιφερειακές υπηρεσίες να επιστρέψουν στον Οργανισμό, ώστε να υπάρξει καλύτερος και αποτελεσματικότερος συντονισμός - όπως ήταν από την ίδρυση του ΕΟΤ μέχρι και το 2014.
Οπως οι εργαζόμενοι σε άλλους κλάδους, έτσι και ο σύλλογος εκείνων του ΕΟΤ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ασφάλεια όλων μας. «Ζητάμε τη δημιουργία Σώματος Επιθεωρητών στον Οργανισμό για την τήρηση της νομιμότητας στην τουριστική αγορά της χώρας. Αυτή τη στιγμή δεν υφίστανται έλεγχοι στην τουριστική αγορά», μας λέει ο κ. Βρεττός και μας αφήνει ενεούς.
«Στον ΕΟΤ υπάρχουν ανενεργοί πιστοποιημένοι επιθεωρητές που κατέχουν άριστα τη γνώση του τουριστικού αντικειμένου και έχουν εξειδικευτεί για αυτό το αντικείμενο. Η αρμοδιότητα αυτή δόθηκε εν μιά νυκτί στο υπουργείο, το οποίο ελλείψει προσωπικού μεταβίβασε την αρμοδιότητα στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, το οποίο έφτιαξε ιδιωτικές ομάδες πιστοποίησης οι οποίες κάνουν τον πρωτοβάθμιο έλεγχο.
»Τον δευτεροβάθμιο έλεγχο έχουν αναλάβει οι περιφερειακές υπηρεσίες, οι οποίες ωστόσο έχουν ελάχιστο αριθμό υπαλλήλων για να αντεπεξέλθουν σε αυτούς τους ελέγχους, με αποτέλεσμα ουσιαστικά να έχουν ατονήσει και να μην υπάρχει δευτεροβάθμιος έλεγχος από το κράτος για το τι συμβαίνει στη χώρα. Το κράτος οφείλει να ελέγχει την ασφάλεια, τη νομιμότητα του καταλύματος ως προς την πυρασφάλεια, το αποχετευτικό, ως προς τα επισιτιστικά τμήματα, τις κολυμβητικές δεξαμενές.
»Αυτά σήμερα δεν γίνονται - ελέγχεται ένας πολύ ελάχιστος αριθμός τουριστικών επιχειρήσεων, κι αυτό μπορεί να έχει συνέπειες στο ίδιο το τουριστικό προϊόν, ενώ μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή το οτιδήποτε σε ένα ξενοδοχείο ή μια τουριστική επιχείρηση».
Η περιουσία
Τέλος, οι εργαζόμενοι ζητούν να δημιουργηθεί μια διεύθυνση για την προστασία της περιουσίας του ΕΟΤ, η διαχείριση της οποίας έχει περιέλθει στην ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου). «Στις απαλλοτριωμένες εκτάσεις υπάρχει κίνδυνος», αναφέρει ο κ. Βρεττός.
«Αυτή η διεύθυνση θα συγκεντρώσει όλο το υλικό (κτηματολόγιο ακίνητης περιουσίας, πράξεις κτήσης) και θα παρακολουθεί την εξέλιξη της περιουσίας, τα αναπτυξιακά και τα επενδυτικά προγράμματα στις εκτάσεις ιδιοκτησίας του ΕΟΤ καθώς και σε θέματα ιαματικών φυσικών πόρων. Σε περιπτώσεις άρσης απαλλοτριώσεων η συγκεκριμένη διεύθυνση θα είναι σε θέση να υπολογίζει με ακρίβεια και προς όφελος του ΕΟΤ και εν τέλει του ελληνικού Δημοσίου τις οικονομικές κ.λπ. συνέπειες της άρσης, εφαρμόζοντας τις σχετικές δικαστικές αποφάσεις».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου