Ακης Σκέρτος: Οι γερμανικές αποζημιώσεις είναι μια υπόθεση που αφορά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο – Ξεχάστε τις!
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε ερώτηση για την μη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων: «Νομίζω ότι πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και όχι προς τα πίσω. Μιλάτε για μια υπόθεση η οποία αφορά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν την απαξιώνω ούτε την υποβαθμίζω, αλλά αυτή τη στιγμή η Ελλάδα και η Ευρώπη έχουν να αντιμετωπίσουν πολύ μείζονες, πολύ σημαντικές μείζονες προκλήσεις που έρχονται από το μέλλον…»
Απίστευτη αλλά και αποκαλυπτική δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Άκη Σκέρτσου, στο τέλος της χτεσινής του συνέντευξης στην τηλεοπτική εκπομπή του Σωτήρη Πολύζου της TRT «Κεντρική Ελλάδα Καλησπέρα», σε μια «μη αναμενόμενη ερώτηση» σχετικά με το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, είπε επί της ουσίας, ούτε λίγο ούτε πολύ ότι πρέπει να «ξεγράψουμε» το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων. «Πρέπει να κοιτάμε μπροστά και όχι πίσω» είπε ο κ. Σκέρτσος αξιολογώντας μάλιστα τη σημασία των γερμανικών αποζημιώσεων σε σχέση με …την κλιματική αλλαγή.
Την είδηση και το απόσπασμα της εκπομπής TRT «Κεντρική Ελλάδα Καλησπέρα», εντόπισε το militaire.gr.
Σωτήρης Πολύζος: Θα σας κάνω μια μη αναμενόμενη ερώτηση, επειδή πιστεύω ότι μπορείτε να ανταποκριθείτε, γι’ αυτό την κάνω. Κυκλοφόρησε ένα υπέροχο βιβλίο άλλου συναδέλφου, το «Γιαβόλ», είναι η έρευνα του Γιώργου Χαρδαλιά για τις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο, που υπολογίζεται σε 50 δισεκατομμύρια που τάχει προφανέστατα πολύ ανάγκη η ελληνική οικονομία. Επειδή λοιπόν συντόνιζα αυτή την εκδήλωση προχτές στη Λάρισα, λένε από το ακροατήριο να τη βάλουν τώρα οι δημοσιογράφοι στο ντιμπέιτ, αλλά ξέρουμε ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί, δεν υπάρχουν καν ελεύθερες ερωτήσεις και τα πεδία έχουν καθοριστεί. Ενώ διαχρονικά καμιά κυβέρνηση δεν έχει απεμπολήσει αυτό το δικαίωμα. Η Πολωνία ζητάει 1 τρισεκατομμύριο 300 δισεκατομμύρια από την Γερμανία και έχουν πολύ καλή συνεργασία ειδικά τώρα με το Ουκρανικό. Γιατί καμία κυβέρνηση δεν ήρθε σε συνεννόηση και με τις αντιπολιτεύσεις, να ’χουμε δηλαδή μια ομόφωνη απόφαση στο ελληνικό κοινοβούλιο και να πούμε ότι πάμε να το κάνουμε, να το διεκδικήσουμε. Το λέω και σε σχέση με την κουβέντα για την αυτοδυναμία που κάναμε μόλις.
ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Νομίζω ότι πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά, κύριε Πολύζο, και όχι προς τα πίσω. Μιλάτε για μια υπόθεση η οποία αφορά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν την απαξιώνω ούτε την υποβαθμίζω, αλλά αυτή τη στιγμή η Ελλάδα και η Ευρώπη έχουν να αντιμετωπίσουν πολύ μείζονες, πολύ σημαντικές μείζονες προκλήσεις που έρχονται από το μέλλον. Είναι η κλιματική κρίση, είναι η ψηφιακή επέλαση της τεχνικής νοημοσύνης, είναι προβλήματα που έχουν να κάνουν με την προσέλκυση καλών επενδύσεων στην Ευρώπη στο να μην χάσουμε την παραγωγική μας βάση. Νομίζω ότι αν αναλωνόμαστε σε ζητήματα τα οποία αφορούν το παρελθόν χάνουμε την μάχη για το μέλλον και πρέπει να αφιερώσουμε όλες μας τις δυνάμεις σε αυτή την προσπάθεια. Εμείς είμαστε μια κυβέρνηση που κοιτάμε προς τα μπρος και προφανώς χτίζουμε με πατριωτική ευθύνη, με υπεύθυνο πατριωτισμό μια πιο ισχυρή Ελλάδα.
–Καταλαβαίνω από την απάντησή σας ότι δεν πρέπει να περιμένουμε κάποια σχετική κίνηση…
ΠΗΓΗΓερμανικά «σκέρτσα»
Σύμφωνα με επιτροπή εμπειρογνωμόνων, το ύψος των απαιτήσεων ανέρχεται σε 290 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Bild το ανεβάζει μάλιστα ,σε 376 δισεκατομμύρια!
Τέσσερα χρόνια πριν, το ελληνικό κοινοβούλιο με συντριπτική πλειοψηφία ,αποφάσισε επισήμως να απαιτήσει αποζημιώσεις από τη Γερμανία για τις πολεμικές καταστροφές και τα εγκλήματα των Ναζί στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. «Η απαίτηση των αποζημιώσεων είναι ένα ιστορικό και ηθικό καθήκον για εμάς», δήλωσε ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο Κοινοβούλιο, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να συμψηφιστεί το θέμα με τη σοβαρή οικονομική κρίση των τελευταίων ετών και το χρέος της χώρας.
Αλλά και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην γερμανική SZ, τον περασμένο Δεκέμβριο, αναφερόμενος στις γερμανικές επανορθώσεις τόνισε: «Η υπόθεση δεν έχει διευθετηθεί μέχρι σήμερα. Από την πλευρά μας το θέμα εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι και είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε με καλή θέληση».
Σύμφωνα με επιτροπή εμπειρογνωμόνων, το ύψος των απαιτήσεων ανέρχεται σε 290 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Bild το ανεβάζει μάλιστα ,σε 376 δισεκατομμύρια!
Το Βερολίνο έσπευσε να απορρίψει για άλλη μία φορά το Ελληνικό αίτημα, απαντώντας σε κάθε ευκαιρία ότι «το θέμα έχει διευθετηθεί».
Η γερμανική κυβέρνηση στηρίζεται στη συνθήκη δύο-συν-τέσσερα που υπεγράφη το 1990 για την επανένωση της Γερμανίας, η οποία αναφέρει ότι «δεν προβλέπονται περαιτέρω αποζημιώσεις».
Και ξαφνικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ακης Σκέρτσος δηλώνει ουσιαστικά «παραίτηση» από τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι TRT. Ο κ. Σκέρτσος ισχυρίζεται ότι το θέμα «αφορά το παρελθόν». Τονίζει χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Νομίζω ότι πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και όχι προς τα πίσω. Μιλάτε για μια υπόθεση που αφορά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν την απαξιώνω, ούτε την υποβαθμίζω αλλά αυτή τη στιγμή η Ελλάδα και η Ευρώπη πολύ σημαντικές, μείζονες προκλήσεις, που έρχονται από το μέλλον…Νομίζω ότι αν αναλωνόμαστε σε ζητήματα τα οποία αφορούν το παρελθόν, χάνουμε τη μάχη για το μέλλον». Σήμερα υποχρεώθηκε να κάνει την ανάγκη φιλοτιμία και να αναδιπλωθεί.
Διαχρονικά ποτέ και καμία Ελληνική κυβέρνηση δεν έχει απεμπολίσει το δικαίωμα στη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων. Όπως και άλλες χώρες, όπως η Πολωνία που διεκδικεί δισεκατομμύρια από τη Γερμανία για τα δεινά που υπέστη η χώρα από τους Ναζί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το επανέλαβε πριν λίγες ημέρες και πάλι η Βαρσοβία, με ψήφισμα που ενέκρινε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Ματέους Μοραβιέτσκι.
Η γερμανική κυβέρνηση έχει απορρίψει επίσης επανειλημμένα τα αιτήματα της Πολωνίας για αποζημιώσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1953, υπό την πίεση της τότε Σοβιετικής Ένωσης, η κομμουνιστική κυβέρνηση της Πολωνίας απαρνήθηκε κάθε αξίωση για πολεμικές αποζημιώσεις. Τότε, η Μόσχα ήθελε να απαλλάξει τη ΛΔΓ από κάθε υποχρέωση.
Οι πολωνικές αρχές υποστηρίζουν σήμερα ότι η συμφωνία είναι άκυρη, επειδή η Πολωνία δεν ήταν τότε σε θέση να διαπραγματευτεί μια δίκαιη αποζημίωση.
Ο κ. Σκέρτσος είπε ότι «εμείς είμαστε μια κυβέρνηση που κοιτάμε προς τα μπρος και, προφανώς, χτίζουμε με πατριωτική ευθύνη – με υπεύθυνο πατριωτισμό – μια πιο ισχυρή Ελλάδα». Αυτό προφανώς δεν ισχύει για την Πολωνία…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου