EPA/VALDA KALNINA |
Με σημερινό δημοσίευμα της El Pais συνεχίζεται η διεθνής κατακραυγή κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης Ν.Δ. με φόντο το σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων πολιτικών, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών, ακόμη και υψηλόβαθμων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, με το κακόβουλο λογισμικό Predator. Είναι ακόμη ένα ρεπορτάζ που υιοθετεί τις σημαντικές αποκαλύψεις σειράς ελληνικών μέσων και «τσαλακώνει» περαιτέρω την εικόνα του «άριστου» που έχει προσπαθήσει τόσα χρόνια να εγκαθιδρύσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αφορμή για το δημοσίευμα της El Pais με τίτλο «Η κατασκοπεία δημοσιογράφων, πολιτικών και στρατιωτικών πολιορκεί την κυβέρνηση της Ελλάδας» ήταν η άτακτη φυγή του πρωθυπουργού από την Ολομέλεια, όταν τον στρίμωξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με ευθείς ερωτήσεις σχετικά με την παρακολούθηση του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη και του αρχηγού του ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου. Έπειτα από ένα σύντομο παραλήρημα και σε εμφανή σύγχυση από το αδιέξοδο στο οποίο φαίνεται να είχε περιέλθει ο κ. Μητσοτάκης κήρυξε μόνος του το τέλος της συζήτησης.
«Το σκάνδαλο υποκλοπών βάζει στα σχοινιά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος αρνείται την εμπλοκή του στο σκάνδαλο υποκλοπών» αναφέρεται στο δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας και αναδεικνύει το γεγονός ότι «ο Μητσοτάκης φεύγει από συζήτηση στη Βουλή όταν ο αριστερός Τσίπρας τον ρωτά αν οι μυστικές υπηρεσίες κατασκόπευαν τον αρχηγό του Στρατού».
Το δημοσίευμα της El Pais δείχνει ότι τα ρεπορτάζ εφημερίδων και δημοσιογραφικών ομάδων όπως η «Εφημερίδα των Συντακτών», το «Documento», οι «Reporters United» το «ΒΗΜΑ» και τα «ΝΕΑ» που έχουν φέρει στο φως σημαντικές αποδείξεις και τεκμήρια για την ενοχή του πρωθυπουργού και του στενού του κύκλου στην υπόθεση των παράνομων παρακολουθήσεων έχουν διεθνή ακτινοβολία, αρκετά μακριά από τα ελληνικά σύνορα, όσο και αν η κυβέρνηση επιμένει να μιλάει για συκοφάντες δημοσιογράφους στην Ελλάδα.
«Κάθε βδομάδα εμφανίζονται στον Τύπο άρθρα σχετικά με καινούριες παράνομες τηλεφωνικές παρακολουθήσεις. Πρώτα κυκλοφόρησαν τα ονόματα των δημοσιογράφων, ύστερα εμφανίστηκαν διάφοροι επιχειρηματίες και πολιτικοί. Και την εβδομάδα που πέρασε η αριστερή εφημερίδα Documentο έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα αξιωματικών, που φέρονται να παρακολουθήθηκαν», αναφέρει χαρακτηριστικά η El Pais.
Η καταξιωμένη ισπανική εφημερίδα αναφέρεται επίσης στις περιπτώσεις παρακολούθησης των Ελλήνων δημοσιογράφων Κουκάκη και Μαλιχούδη, με τον πρώτο να εγκαινιάζει τον κύκλο των καταγγελιών για παγίδευση των συνομιλιών του με το Predator. Και οι δύο δημοσιογράφοι έκαναν σχόλια στην El Pais, τα οποία περιλαμβάνονται στο ρεπορτάζ.
«Ο δημοσιογράφος , Σταύρος Μαλιχούδης, που ασχολήθηκε με θέματα μετανάστευσης και έπεσε θύμα κατασκοπείας, σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, τόνισε τηλεφωνικά από την Ελλάδα: ‘Το πιο απογοητευτικό είναι ότι, παρά τις πολλές αποκαλύψεις που έχουν δημοσιευτεί για αυτή την υπόθεση, οι αρχές και η Δικαιοσύνη δεν ανταποκρίθηκαν στον ρόλο τους σε σχέση με τους πολίτες’», σημειώνει η εφημερίδα και στηλιτεύει τη στάση της κυβέρνησης στις έρευνες γύρω από το σκάνδαλο: «Επέλεξαν τους μάρτυρες που κάλεσαν. Και ούτε ο Κουκάκης, ο άλλος δημοσιογράφος που κατασκοπεύτηκε, ούτε εγώ κληθήκαμε. Δεν δέχτηκαν επίσης την κλήση βασικών προσώπων πίσω από αυτό το σκάνδαλο, όπως ο ανιψιός του πρωθυπουργού και ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών».
Η El Pais υιοθετεί επίσης τον όρο περί «Ελληνικού Watergate» που έχει χρησιμοποιηθεί από εγχώρια μέσα και μερίδα της αντιπολίτευσης για να χαρακτηρίσει τη δράση του Μαξίμου, ενώ υπενθύμισε την έκβαση που είχε η επίσκεψη της επιτροπής PEGA της Κομισιόν στην Ελλάδα.
Δικαιολογημένη είναι, σε αυτό το πλαίσιο, για την El Pais η κατάταξη της χώρας μας στην 108η θέση της λίστας των χωρών για την Ελευθερία του Τύπου που καταρτίζουν κάθε χρόνο οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου