Η Ολομέλεια κατά τη συνεδρίασή της, στις 11-12-2022, στην Αθήνα, υιοθέτησε Ψήφισμα για την ανάγκη δημόσιας διαχείρισης του νερού, το οποίο αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, συνδεόμενο με την ύπαρξη της ζωής και την επιβίωση των ανθρωπίνων κοινωνιών.
Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα πρόσβασης σε νερό επαρκές, ασφαλές και οικονομικά προσιτό.
Η Ολομέλεια επισήμανε την ανάγκη σεβασμού των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αναδεικνύουν τον δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης ως ζωτικής σημασίας για το κοινωνικό σύνολο και ζητά από την Πολιτεία να τις σέβεται και να τις εφαρμόζει.
Αναλυτικά ολόκληρο το ψήφισμα:
ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ
1. Η πρόσβαση στο νερό αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα που συνδέεται με την ύπαρξη της ζωής και της επιβίωσης των ανθρώπινων κοινωνιών, σύμφωνα άλλωστε και με το Ψήφισμα 64/292/2010 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να έχει πρόσβαση σε νερό επαρκές, ασφαλές, προσβάσιμο και οικονομικά προσιτό.
2. Η παγκόσμια εμπειρία αποδεικνύει ότι η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης οδήγησε σε αλματώδη αύξηση της τιμής του, κατακόρυφη πτώση της προσβασιμότητας σε αυτό και της ποιότητας αυτού, καθώς και σε μείωση της απασχόλησης. Για το λόγο αυτό, αναγνωρίζεται πλέον η θεμελιώδης σημασία της δημόσιας διαχείρισης του κοινωνικού αυτού αγαθού.
3. Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας συντάσσεται πλήρως με τη νομολογία της Ολομέλειας του ΣτΕ που προασπίζεται τον δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης ως ζωτικής σημασίας για το κοινωνικό σύνολο και με τις οποίες κρίθηκε ως αντισυνταγματική η μεταβίβαση των μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στην Ελληνική Εταιρία Δημόσιων Συμμετοχών και Περιουσίας, που συνήθως αναφέρεται ως Υπερταμείο (ΟλΣτΕ 190-191/2022).
4. Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων καταδικάζει ως αντίθετη στη διάκριση των εξουσιών και το κράτος δικαίου, αφενός, τη μη συμμόρφωση της διοίκησης με τις ανωτέρω αποφάσεις του ΣτΕ και, αφετέρου, τη ψήφιση μεταγενεστέρως διατάξεων στο νόμο 4964/2022 που προβλέπουν τη διατήρηση των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο και ζητά τον σεβασμό των δικαστικών αποφάσεων και τη συμμόρφωση του κράτους με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας..-
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου