Αντιδράσεις του Κιέβου στα περί παροχής εγγυήσεων ασφαλείας στην Ρωσία από τον γάλλο πρόεδρο. Σε έναν πολυπολικό κόσμο διάλογος και με δύσκολες χώρες είπε ο γερμανός καγκελάριος. Χτυπήματα σε δύο βάσεις μέσα στην Ρωσία.
Το 40% των Ευρωπαίων ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ της στήριξης της Ουκρανίας και της αποδοχής των οποιοδήποτε αρνητικών συνεπειών από αυτήν την υποστήριξη, ενώ το 39% είπε ότι η υποστήριξη προς την Ουκρανία θα πρέπει να περιοριστεί λόγω των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων. Ενώ διχασμένοι είναι οι Ευρωπαίοι αναφορικά με τη συνέχιση της υποστήριξης προς τους ουκρανoύς πρόσφυγες. Αυτά έδειξε μελέτη του Mercator Forum for Migration and Democracy (MIDEM) στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Δρέσδης της Γερμανίας.
Αντιδράσεις έχει προκαλέσει σε Κίεβο και Βαλτικές πρωτεύουσες η δήλωση του γάλλου προέδρου ότι η Ρωσία πρέπει να λάβει εγγυήσεις για την ασφάλειά της αν τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο σύμβουλος του ουκρανού προέδρου Μιχαΐλο Ποντόλιακ είπε πως αυτός που χρειάζεται εγγυήσεις ασφαλείας είναι ο υπόλοιπος κόσμος από τη Ρωσία, όχι το αντίστροφο. «Ο πολιτισμένος κόσμος χρειάζεται ‘εγγυήσεις ασφαλείας’ από τις βάρβαρες προθέσεις της Ρωσίας μετά τον Πούτιν», ανέφερ στο Twitter.
Ο γραμματέας του συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας Ολεξίι Ντανίλοφ υπερθεμάτισε, δηλώνοντας ότι η «αποπυρηνικοποιημένη και αποστρατιωτικοποιημένη» Ρωσία θα ήταν η καλύτερη εγγύηση για την ειρήνη όχι μόνο στην Ουκρανία αλλά παγκοσμίως. Ποιος θέλει να προσφέρει «εγγυήσεις ασφαλείας σε ένα κράτος τρομοκράτη και δολοφόνο;», έγραψε.
Ο πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ δήλωσε πως διαφωνεί «θεμελιωδώς» με τον γάλλο πρόεδρο, λέγοντας ότι: «Η Ρωσία πρέπει πρώτα να εγγυηθεί ότι δεν θα επιτεθεί σε άλλους». Παρόμοια άποψη εξέφερε και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Λίνας Λινκέβιτσους, για τον οποίο πρέπει να δοθούν εγγυήσεις ασφαλείας στη Ρωσία μόνο για όσο δεν «επιτίθεται, προσαρτά ή επιβάλλει κατοχή» σε γείτονές της.
Σε άρθρο του στο περιοδικό Foreigh Affairs ο γερμανός καγκελάριος διατυπώνει την άποψη ότι σε έναν πολυπολικό κόσμο ο διάλογος πρέπει να γίνεται και με δύσκολες χώρες. “Η νέα στρατηγική εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ ορθώς επισημαίνει την ανάγκη συνεργασία με χώρες, που ενώ δεν υιοθετούν οι ίδιες δημοκρατικούς θεσμούς, βασίζονται και υποστηρίζουν ένα διεθνές σύστημα βασισμένο σε κανόνες. Οι δημοκρατίες του κόσμου θα χρειαστεί να συνεργαστούν με αυτές τις χώρες για να υπερασπιστούν και να διατηρήσουν μια παγκόσμια τάξη πραγμάτων”.
Την ίδια ώρα, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επισκεπτόταν την Κριμαία και συγκεκριμένα στη γέφυρα των στενών του Κερτς. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο Πούτιν έκανε βόλτα με ένα αυτοκίνητο στη γέφυρα, ένα έργο βιτρίνα της διακυβέρνησής του, και μίλησε με εργαζόμενους που επισκεύαζαν την γέφυρα μετά τις ζημιές που υπέστη από έκρηξη τον Οκτώβριο.Παράλληλα σημειώθηκαν εκρήξεις σε δύο ρωσικές βάσεις μέσα στην Ρωσία. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων RIA, τρεις άνθρωποι έπεσαν σήμερα νεκροί ύστερα από έκρηξη βυτιοφόρου καυσίμων σε ρωσική αεροπορική βάση, ενώ ένας περιφερειακός κυβερνήτης επιβεβαίωσε τις αναφορές για μια έκρηξη σε μια άλλη βάση, η οποία στεγάζει βομβαρδιστικά που αποτελούν μέρος των στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων της Ρωσίας. Οι εκρήξεις στις αεροπορικές βάσεις Ένγκελς -2 και Ντιαγκίλεβο σημειώνονται βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος εκατοντάδες χιλιόμετρα και η μία 150 χλμ από την Μόσχα.
Αρκετές ουκρανικές πόλεις έχουν νέες διακοπές στην υδροδότηση και την ηλεκτροδότηση μετά τα ρωσικά πλήγματα που προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον δύο ανθρώπων, σύμφωνα με τις τοπικές και περιφερειακές αρχές. Το 40% της περιφέρειας του Κιέβου είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα μετά τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές σήμερα σε ουκρανικές υποδομές ενέργειας, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης Ολέκσιι Κουλέμπα.
Πάντως, σήμερα ο Πούτιν υπέγραψε μια σαρωτική απαγόρευση της «θετικής απεικόνισης των σχέσεων των ομοφυλόφιλων σε βιβλία, ταινίες, μέσα ενημέρωσης και το Διαδίκτυο, ανεξαρτήτως ηλικίας». Σύμφωνα με τον νέο νόμο μπορεί να επιβάλλονται πρόστιμα έως και 400.000 ρούβλια (6.400 δολάρια) για άτομα που παραβιάζουν την απαγόρευση και 5 εκατομμύρια ρούβλια για οργανισμούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου