Του Νίκου Μάστορα
Οπως αποκαλύπτει σήμερα το alfavita.gr,
το 2019, απορρίφθηκε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα παρόμοιου σκεπτικού με
το εγκεκριμένο πρόγραμμα της Ελληνικής Αγωγής της εταιρίας του Αδωνι
Γεωργιάδη που εγκρίθηκε για το σχολικό έτος 2020- 2021!Με δύο μέτρα και δύο σταθμά φαίνεται πως κινείται το Υπουργείο Παιδείας και το ΙΕΠ σε ό,τι αφορά τα εκπαιδευτικά προγράμματα που εγκρίνονται για τα σχολεία.
Οπως αποκαλύπτει σήμερα το alfavita.gr, στις 27/09/2019, απορρίφθηκε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα παρόμοιου σκεπτικού με το εγκεκριμένο πρόγραμμα της Ελληνικής Αγωγής της εταιρίας του Αδωνι Γεωργιάδη που εγκρίθηκε για το σχολικό έτος 2020- 2021!
Πρόκειται για το πρόγραμμα «Μικροί ρήτορες» της ΦΡΟΝΕΙΝ IKE, το οποίο απευθύνεται σε μαθητές/τριες Α/θμιας, για το σχολικό έτος 2019-2020. Το πρόγραμμα είχε ως βάση τὴν ὕλη τοῦ σχολικοῦ βιβλίου ΜΥΘΟΛΟΓΙΑΣ και ΙΣΤΟΡΙΑΣ τῆς Γ΄Δημοτικοῦ.
Η σχολή «Φρονείν» είναι μια σχολή που διδάσκει αρχαία ελληνικά και την έχει δημιουργήσει η κ.ἡ Εἰρήνη Μαυροπούλου, φιλόλογος, διδάκτωρ τῶν Ἐπιστημῶν Ἀγωγῆς καὶ συγγραφεύς τῆς μεθόδου διδασκαλίας ἀρχαίων Ἑλληνικῶν “Διαλεχθῶμεν Ἑλληνικῶς “
Μάλιστα μεγάλο ενδιαφέρον έχει όμως το σκεπτικό της απόρριψης: «καθώς ο φορέας υλοποίησής του χαρακτηρίζεται ως εμπορικός οργανισμός, παράμετρος που προσκρούει στις Προδιαγραφές Αξιολόγησης Αιτημάτων Έγκρισης Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων – Δραστηριοτήτων και Εκπαιδευτικού Υλικού (Πράξη 37/21-9-2017, Δ.Σ. του Ι.Ε.Π.).»
Αυτομάτως προκύπτει το ερώτημα:
Ο φορέας υλοποίησης του προγράμματος της Ελληνικής Αγωγής που εγκρίθηκε μετά, δεν χαρακτηρίζεται ως εμπορικός οργανισμός; Αυτή η παράμετρος δεν προσκρούει στις Προδιαγραφές Αξιολόγησης Αιτημάτων Έγκρισης Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων – Δραστηριοτήτων και Εκπαιδευτικού Υλικού; Η μήπως το όνομα Γεωργιάδης είναι κατά κάποιον τρόπο καταλληλότερο από το όνομα Μαυροπούλου;
Να σημειωθεί, ότι στην απάντηση που έδωσε το ΙΕΠ όταν ο δάσκαλος κ.Δ.Πολυχρονιάδης αποκάλυψε την αδειοδότηση της Ελληνικής Αγωγής, ήταν -μεταξύ άλλων- η εξής:
«Όπως ρητά προβλέπεται στην σχετική έγκριση, η συμμετοχή είναι προαιρετική και δωρεάν, το υλικό δεν μπορεί να αφορά έμμεση ή άμεση διαφήμιση/προώθηση εμπορικών προϊόντων φορέων, επιχειρήσεων ή υπηρεσιών ατόμων ή φορέων, και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κανενός είδους διαφημιστικό ή άλλο εμπορικό σκοπό, ενώ δεν επιτρέπεται και οποιαδήποτε μελλοντική εμπορική διάθεση του εκπαιδευτικού προγράμματος και συνοδευτικού υλικού με την αναφορά της συγκεκριμένης έγκρισης»
Βλέπουμε λοιπόν ότι το ΥΠΑΙΘ απορρίπτει ένα πρόγραμμα που έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με αυτό που ενέκρινε λίγο καιρό μετά και το ΙΕΠ δικαιολογείται με ισχυρισμούς που θα ίσχυαν και στις δύο περιπτώσεις. Οπότε προς τι η διάκριση; Για να μη μιλήσουμε για τα άλλα, αντιεπιστημονικά προγράμματα που ενέκρινε και τα πήραν πίσω όταν έγινε σούσουρο.
Αναμένουμε απαντήσεις από τη συνήθως ομιλητική κ.Κεραμέως: Το πρόγραμμα του κ.Γεωργιάδη βγάζει καλύτερους «Μικρούς ρήτορες»;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου