Πρώτη καταδίκη της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για επαναπροώθηση (pushback) το 2019
Το ‘να χέρι νίβει τ’ άλλο, και τα δυο μαζί σπρώχνουν βάρκες σε Έβρο και Αιγαίο
Ήρθε σήμερα, πέντε χρόνια μετά, η πρώτη καταδίκη της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για περιστατικό επαναπροώθησης στην υπόθεση A.E. vs Greece (γνωστή και ως A.R.E. vs Greece, 15783/21) που έλαβε χώρα στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα τον Μάιο του 2019.
Στην υπόθεση αυτή, που την A.E. εκπροσώπησε το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (GCR), η Ελλάδα καταδικάστηκε για παραβάσεις των άρθρων 3 (απαγόρευση απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης), 13 (δικαίωμα αποτελεσματικής προσφυγής), 5 παρ. 1, 2, και 4 (δικαίωμα στην ελευθερία και την ασφάλεια) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), ενώ αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία ότι δεν υπήρξε παραβίαση των άρθρων 2 και 3 όσον αφορά τη σχέση με τους κινδύνους που αντιμετώπισε το άτομο που επαναπροωθήθηκε κατά τη διάρκεια της επαναπροώθησης.
Στην απόφαση γίνεται μνεία και στη «συστηματική πρακτική των επαναπροωθήσεων από την Ελλάδα προς την Τουρκία».
Ταυτόχρονα, το δικαστήριο έκρινε απαράδεκτη την αίτηση ενός υπηκόου Αφγανιστάν για άλλη υπόθεση επαναπροώθησης, αυτή τη φορά στο Αιγαίο (Σεπτέμβρης 2020) καθώς θεωρήθηκε πως ακόμα κι αν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι εκείνη την περίοδο υπήρχε συστηματική πρακτική επαναπροωθήσεων, αυτό δεν είναι αρκετό αν ο αιτών δεν παρέχει στο δικαστήριο ικανοποιητικά αποδεικτικά στοιχεία για να στηρίξει τους ισχυρισμούς του.
Το κείμενο της απόφασης:
Το ιστορικό της υπόθεσης:
Η προσφεύγουσα, θύμα της επαναπροώθησης, εισήλθε στην Ελλάδα περί τις 05:30 στις στις 4 Μαΐου 2019, αφού διέσχισε τον ποταμό Έβρο από την Τουρκία για να ζητήσει διεθνή προστασία. Ισχυρίστηκε ότι η Ελληνική Αστυνομία τη συνέλαβε λίγο μετά τις 2.25 μ.μ., καθώς περίμενε δικηγόρο, και την οδήγησε στο αστυνομικό τμήμα, όπου ζήτησε για πρώτη φορά άσυλο και εξέφρασε τους φόβους της για το τι θα της συνέβαινε αν την έστελναν πίσω στην Τουρκία.
Έπειτα κρατήθηκε από δύο αστυνομικούς στο συνοριακό φυλάκιο Ορεστιάδας στο Νέο Χειμώνιο μέχρι τις εφτά το απόγευμα και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στον ποταμό Έβρο με φορτηγό. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, φέρεται να της αφαίρεσαν τα υπάρχοντά της.
Υποστηρίζει ότι, γύρω στις 11 μ.μ., την ανάγκασαν να επιβιβαστεί σε μια μικρή φουσκωτή βάρκα για να επαναπροωθηθεί τελικά στην Τουρκία, όπου και συνελήφθη από τις τουρκικές αρχές στις 5 Μαΐου 2019.
Δείτε τη σχετική έρευνα του Forensic Architecture: https://forensic-architecture.org/investigation/pushbacks-across-the-evros-meric-river-the-case-of-ayse-erdogan
Και το σχετικό ρεπορτάζ του Spiegel: https://www.spiegel.de/international/europe/the-turkish-woman-who-fled-her-country-only-to-get-sent-back-a-fd2989c7-0439-4ecb-9263-597c46ba306e
Η ακρόαση για την υπόθεση είχε πραγματοποιηθεί στις 4 Ιουνίου 2024 και μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ μαγνητοσκοπημένη: https://www.echr.coe.int/w/g.r.j.-v.-greece-and-a.e.-v.-greece
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης:
Ιστορικό ράπισμα για τις ελληνικές επαναπροωθήσεις
Καταδίκη της Ελλάδας για πρώτη φορά για pushback στον Έβρο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) δημοσίευσε σήμερα την απόφασή του στην υπόθεση A.R.E.κατά Ελλάδας (αρ. προσφ. 15783/21), την οποία υποστήριξαν ενώπιον του Δικαστηρίου δικηγόροι του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ).
Πρόκειται για την πρώτη υπόθεση, που εξετάζεται από το ΕΔΔΑ, σε σχέση με καταγγελία επαναπροώθησης (pushback) στην περιοχή του Έβρου από τις ελληνικές αρχές.
Το ΕΔΔΑ με την απόφασή του καταδικάζει την Ελλάδα και δέχεται:
- την «συστηματική πρακτική επαναπροώθησης από τις ελληνικές αρχές πολιτών τρίτων χωρών από την περιοχή του Έβρου προς την Τουρκία»
- ότι έλαβε χώρα η επαναπροώθηση (pushback), της Α.R.E., Τουρκάλας αιτούσας άσυλο, από τις ελληνικές Αρχές,
- ότι η A.R.E. κρατήθηκε παρανόμως από τις ελληνικές αρχές πριν το pushback,
- ότι οι ελληνικές δικαστικές αρχές δεν διεξήγαγαν αποτελεσματική ποινική έρευνα και αρχειοθέτησαν τη μήνυση της A.R.E. παρά τα αποδεικτικά στοιχεία.
Το Δικαστήριο διαπίστωσε παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής Συμβάσης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και συγκεκριμένα:
- των άρθρων 3, 3 και 13 σε ό,τι αφορά στην επαναπροώθηση/pushback του θύματος από τις ελληνικές αρχές (απαγόρευση βασανιστηρίων, έκθεσης σε απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση),
- του άρθρου 5 σε ό,τι αφορά στην παράνομη κράτηση της (δικαίωμα στην προσωπική ελευθερία και ασφάλεια),
- του άρθρου 13 σε συνδυασμό με τα άρθρα 2 και 3, σε ό,τι αφορά στην αναποτελεσματική ποινική έρευνα της υπόθεσης από τα Ελληνικά Δικαστήρια (δικαίωμα σε πραγματική προσφυγή).
Υπενθυμίζουμε ότι η υπόθεση αφορά στην A.R.E., Τουρκάλα πρόσφυγα, η οποία αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα της λόγω πολιτικής δίωξης και εισήλθε στην Ελλάδα το 2019, μέσω της περιοχής του Έβρου, προκειμένου να ζητήσει άσυλο.
Συνελήφθη και κρατήθηκε ατύπως από τις ελληνικές αρχές και επαναπροωθήθηκε την ίδια μέρα στην Τουρκία χωρίς ποτέ να της δοθεί η δυνατότητα να ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα. Μετά την επαναπροώθησή της στην Τουρκία, συνελήφθη από τις τουρκικές Αρχές και φυλακίστηκε στο πλαίσιο πολιτικής δίωξης, λόγω αποδιδόμενης σε αυτήν κατηγορίας ότι είναι μέλος παράνομης οργάνωσης στην Τουρκία.
Με την υποστήριξη του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες η A.R.E. κατέθεσε μήνυση ενώπιον του Εισαγγελέα της Ορεστιάδας, η οποία απορρίφθηκε και σε δεύτερο βαθμό από τον Εισαγγελέα Εφετών Θράκης, με την αιτιολογία ότι δεν υπήρχαν στοιχεία εναντίον της αστυνομίας και ότι η Ελλάδα, ειδικά η ελληνική αστυνομία, δεν διεξάγει ποτέ επαναπροωθήσεις στην Τουρκία.
Εν συνεχεία, η A.R.E. προσέφυγε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, επικαλούμενη παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), την οποία επίσης υποστήριξε το ΕΣΠ, οπότε και τελικά δικαιώθηκε.
Σημειώνεται ότι, μέχρι και σήμερα, οι Ελληνικές Αρχές αρνούνται συστηματικά την πρακτική των pushbacks στα ελληνικά σύνορα. Η Απόφαση του Δικαστηρίου επιβεβαιώνει ότι οι επαναπροωθήσεις στα ελληνικά σύνορα αποτελούν συστηματική πρακτική των ελληνικών αρχών, όπως αυτή ήδη καταγράφεται, επί σειρά ετών, από πολυάριθμες εκθέσεις διεθνών, ευρωπαϊκών και εθνικών οργανισμών καθώς επίσης και στις καθημερινές καταγγελίες από τα θύματα επαναπροωθήσεων, που δέχεται και η οργάνωση μας.
Καλούμε τις αρμόδιες ελληνικές αρχές να σταματήσουν τις επαναπροωθήσεις και τις ελληνικές δικαστικές αρχές να διερευνούν αποτελεσματικά τις σχετικές καταγγελίες.
Η Μαρία Παπαμηνά, δικηγόρος της A.R.E. και συντονίστρια της Νομικής Υπηρεσίας του ΕΣΠ, δήλωσε: «Πρόκειται για μια εμβληματική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Άνθρωπου. Η αναγνώριση της παράνομης αυτής πρακτικής των ελληνικών Αρχών από το ΕΔΔΑ αποτελεί δικαίωση για τα χιλιάδες θύματα που καταγγέλλουν επαναπροωθήσεις από τις ελληνικές Αρχές στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Οι ελληνικές Αρχές οφείλουν να σταματήσουν την παράνομη αυτή πρακτική».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου