▸ Παιδεία, υγεία, εργασία στο στόχαστρο των νομοσχεδίων που ψηφίστηκαν
Γεράσιμος Λιβιτσάνος
Με μία «πλούσια» (και προς όφελος των …πλούσιων) νομοθετική κληρονομιά «μπαίνει» η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο 2025. Την χρονιά που πέρασε κινήθηκε σε ταχύτατους νομοθετικούς ρυθμούς, αφού η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ (συχνά με την συμβολή της αντιπολίτευσης) ψήφισε πάνω από 60 νομοσχέδια. Τα περισσότερα «συμπλήρωσαν» τις νεοφιλελεύθερες επιλογές της τα προηγούμενα χρόνια.
Την «πρώτη θέση» στα αντιλαϊκά νομοσχέδια που ψηφίστηκαν την χρονιά που πέρασε έχει φυσικά το νομοθέτημα για την λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Ο νόμος ουσιαστικά πρόκειται να εφαρμοστεί από την χρονιά που ξεκινά με τους «επιχειρηματίες» της εκπαίδευσης να έχουν κάνει τις προετοιμασίες τους ήδη από το 2024. Πράγμα πολύ λογικό, αφού η σχετική νομοθεσία που ψηφίστηκε στις 9 Μαρτίου του προηγούμενου έτους συντάχθηκε με βάση τις ανάγκες και τις προτιμήσεις τους. Να θυμίσουμε πως το νομοσχέδιο αυτό ψηφίστηκε από τους 158 βουλευτές που είχε τότε η Νέα Δημοκρατία και την ψήφο του προερχόμενου από τους «Σπαρτιάτες» Χαράλαμπου Κατσιβαρδά, ο οποίος άλλωστε με δύο ακόμη ομοϊδεάτες του (Μ.Γαυγιωτάκης, Γ.Ασπιώτης) ψήφισε και τον κρατικό προϋπολογισμό το 2025. Ήταν εξαρχής σαφές πως το νομοθέτημα που εισηγήθηκε ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης παρουσιάζει ασυμβατότητα με το άρθρο 16 του συντάγματος. Θέμα το οποίο θα επιδιώξει να «μπαλώσει» η κυβέρνηση στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση.
Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση φρόντισε κυρίως να ενισχύσει νομοθετικά τις αλλαγές που ήδη έχει επιφέρει σε κομβικούς για αυτή τομείς: Εργασιακά, Υγεία, Δημόσια Έργα, νομοθεσία λειτουργίας Α.Ε, τραπεζικό σύστημα.
Ειδικά για το τελευταίο, χαρακτηριστική ήταν η έγκριση από την Βουλή της συγχώνευσης τους Παγκρήτιας Τράπεζας με την Τράπεζα Αττικής με την κυβέρνηση να μην κρύβει ότι επιθυμεί την δημιουργία ενός 5ου χρηματοπιστωτικού πυλώνα πλάι στις 4 υφιστάμενες συστημικές τράπεζες.
Η πορεία παράδοσης του χώρου της υγείας στα ιδιωτικά συμφέροντα που εκκίνησε από την ανάληψη της εξουσίας από την ΝΔ το 2019 συνεχίστηκε και το 2024 με 3 νομοσχέδια. Αυτά αφορούσαν τις δομές Ψυχικής Υγείας με ένα νομοσχέδιο προετοιμασίας της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών μέσω της δημιουργίας «ανεξάρτητου φορέα» διαχείρισης, το νομοσχέδιο για τον «προσωπικό γιατρό» αλλά και ένα (ακόμη) για την φαρμακευτική δαπάνη.
Στα εργασιακά η κυβέρνηση παρότι έχει «υπερνομοθετήσει» με τους νόμους – πλαίσιο των Κ.Χατζηδάκη και Άδ. Γεωργιάδη τα προηγούμενα χρόνια φρόντισε να προσθέσει ένα ακόμη αντεργατικό νομοθέτημα. Αυτό που προβλέπει τον καθορισμό του κατώτατου μισθού μέσω …αλγόριθμου, το οποίο και εισηγήθηκε η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως. Μάλιστα η ίδια, με εγκυκλίους της το καλοκαίρι που πέρασε, φρόντισε να κάνει ακόμη πιο «αιχμηρή» την ισχύουσα νομοθεσία. Στον χώρο της Παιδείας εκτός από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ψηφίστηκε ένα νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση και ένα ακόμη για το λεγόμενο «ψηφιακό φροντιστήριο».
«Με το …τσουβάλι» πέρασαν την προηγούμενη χρονιά τα νομοσχέδια ολοκλήρωσης της ιδιωτικοποίησης της κρατικής περιουσίας όπως και της παράδοσης έργων σε ιδιώτες. Έτσι ψηφίστηκε η σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού για τα επόμενα 25 χρόνια, η παράταση της ιδιωτικής επένδυσης στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, η παραχώρηση του οδικού έργου «Μαλιακός – Κλειδί», η παραχώρηση του Λιμένα Ηρακλείου, εγκρίθηκαν οι ανανεώσεις των συμβάσεων για τον «Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών» όπως και το ιδιωτικό συμφωνητικό Ελληνικού Δημοσίου και την «Αεροπορία Αιγαίου Ανώνυμη Αεροπορική Εταιρεία». Επίσης «πέρασε» το νομοσχέδιο με τίτλο «Όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές», το οποίο εύκολα καταλαβαίνει κανείς τι σημαίνει για τους τουριστικούς προορισμούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου