Ιωάννα Αρχοντάκη
Η δήλωση του Έλον Μασκ ότι «μόνο το AfD μπορεί να σώσει τη Γερμανία» λίγο πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές, προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των Γερμανών πολιτικών αρχηγών. Δεν είναι ωστόσο η πρώτη φορά που ο Μασκ παρεμβαίνει στις διεθνείς πολιτικές εξελίξεις για να υποστηρίξει την ακροδεξιά.
Ο Μασκ με άρθρο γνώμης του στην Welt am Sonntag εξέφρασε την υποστήριξή του στο AfD. Στο εν λόγω άρθρο ο Μασκ υποστηρίξε ότι: «Η απεικόνιση του AfD ως ακροδεξιού κόμματος είναι σαφώς ψευδής, αν αναλογιστεί κανείς ότι η Άλις Βάιντελ, η αρχηγός του κόμματος, έχει σύντροφο του ιδίου φύλου από τη Σρι Λάνκα! Αυτό σας ακούγεται σαν τον Χίτλερ; Σας παρακαλώ!»
Λέγοντας ότι τα παραδοσιακά κόμματα έχουν αποτύχει και ότι Γερμανία βρίσκεται «στο χείλος της οικονομικής και πολιτιστικής κατάρρευσης», το AfD σύμφωνα με το Μασκ «αντιπροσωπεύει έναν πολιτικό ρεαλισμό που βρίσκει απήχηση σε πολλούς Γερμανούς που αισθάνονται ότι οι ανησυχίες τους αγνοούνται από το κατεστημένο».
Απαντώντας στις κατηγορίες για παρέμβαση στις γερμανικές εκλογές, ο Μασκ έγραψε ότι έχει «σημαντικές επενδύσεις» στη Γερμανία, γεγονός που του δίνει το δικαίωμα να σχολιάζει τις εξελίξεις στη χώρα.
Το ενδιαφέρον του Μασκ επικεντρώνεται σε Γερμανία και Αγγλία
Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla και της SpaceX – ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει υιοθετήσει ακραίες θέσεις σε θέματα όπως η μετανάστευση και τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, εκτός από το AfD, έχει υποστηρίξει ανοιχτά και άλλες ακροδεξιές προσωπικότητες, όπως την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι.
Λίγο πριν το τέλος της χρονιάς συναντήθηκε και με τον ακροδεξιό Νάιτζελ Φάρατζ, αρχηγό του Reform και σημαντικό παράγοντα της εκστρατείας που οδήγησε τελικά στο Brexit, στο θέρετρο Mar-a-Lago του Τραμπ.
Ο Φάρατζ δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του για τον Μασκ και την πιθανή οικονομική του υποστήριξη, περιγράφοντας τον ως «ήρωα» (bloody hero) σε πρόσφατη συνέντευξή του στη βρετανική Daily Telegraph. (Δυστυχώς, τα αισθήματα του Μασκ για τον Φάρατζ άλλαξαν πρόσφατα).
Επίσης, ο Μασκ ξεκίνησε στο X καμπάνια για την απελευθέρωση του ακροδεξιού «ακτιβιστή» που έχει συμμετάσχει στις γνωστότερες φασιστικές οργανώσεις της Βρετανίας, Τόμι Ρόμπινσον. Ο Ρόμπινσον φυλακίστηκε για 18 μήνες τον Οκτώβριο του 2024, αφού το 2018 προέβη σε ψευδείς κατηγορίες εναντίον ενός μαθητή, πρόσφυγα από τη Συρία. Υπενθυμίζουμε ότι πίσω από τον Τόμι Ρόμπινσον κρύβεται ένα δαιδαλώδες δίκτυο αμερικανικών think tanks και εκατομμυριούχων επενδυτών.
Η εμπλοκή του Μασκ στην βρετανική πολιτική σκηνή είχε ξεκινήσει ήδη από τον Αύγουστο του 2024, όταν μέσω του Χ διέδιδε ψευδείς ειδήσεις σχετικά τα πογκρόμ κατά των μουσουλμάνων που έλαβαν χώρα σε πόλεις της Βρετανίας, προσπαθώντας να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την κατάσταση.
Στη συνέχεια επιδόθηκε σε επιθέσεις κατά του βρετανικού κρατισμού και της επίθεσης της βρετανικής κυβέρνησης στην «ελευθερία του λόγου» (φυσικά για όλους τους λάθος λόγους), ενώ τον τελευταίο καιρό οι επιθέσεις του έχουν επικεντρωθεί στο πρόσωπο του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ.
Ο ηθικός πανικός
Στο πιο πρόσφατο χτύπημά του, ο Μασκ δήλωσε ότι η Βρετανία θα έπρεπε να κάνει ξανά εκλογές, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση της χώρας είναι απρόθυμη να διεξάγει έρευνα για τα δίκτυα σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών, ώστε να προστατεύσει τον Στάρμερ.
Ο Στάρμερ ήταν πράγματι ο επικεφαλής εισαγγελέας σε μια σειρά δικαστικών υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης που συγκλόνισαν τη Βρετανία πριν από μια δεκαετία και οι δηλώσεις του έχουν παραποιηθεί και στο παρελθόν.
Η επαναφορά του θέματος από τον Μασκ έδωσε μια καλή πάσα στους βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος, οι οποίοι επιδίδονται έκτοτε σε επικοινωνιακές κινήσεις, χωρίς ωστόσο να εξηγούν γιατί δεν έκαναν τίποτα για το θέμα, παρότι ήταν στην εξουσία για παραπάνω από μια δεκαετία αφότου ξεκίνησαν να βγαίνουν οι υποθέσεις στη δημοσιότητα.
Η μεταστροφή του Μασκ
Μια έρευνα του Economist για τη δραστηριότητα του Έλον Μασκ στο Twitter/X είναι διαφωτιστική. Αναλύοντας περισσότερα από 38,000 tweet του Μασκ από το 2013 μέχρι το 2024, οι ερευνητές βρήκαν ότι το ενδιαφέρον του μετατοπίστηκε από την κλιματική αλλαγή και τα ζητήματα ενέργειας σε θέματα για την ελευθερία του λόγου και τη μετανάστευση.
Συγκεκριμένα το 2022 και λίγο πριν αποκτήσει το Twitter, οι αναρτήσεις του σχετικά με την ελευθερία του λόγου αυξήθηκαν. Στη συνέχεια ακολούθησε «ένα άλμα» το 2023 και το 2024 στη συζήτηση για τη μετανάστευση, τον έλεγχο των συνόρων, την ακεραιότητα των εκλογών και τον «ιό των αφυπνισμένων» (woke-mind virus).
Η έρευνα έδειξε ότι λίγες αναρτήσεις του Μασκ αναφέρουν άλλες χώρες. Πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Μασκ έδειξε ελάχιστο ενδιαφέρον για τις δύο χώρες, ωστόσο το 2022 ήταν το 3% των tweets του. Η μόνη άλλη χώρα που εμφανίστηκε σε πάνω από το 1% των αναρτήσεων του τα τελευταία χρόνια είναι η Βραζιλία. Η εμμονή του Μασκ με τη Βραζιλία κορυφώθηκε όταν οι δικαστικές αρχές της χώρας μπλόκαραν το Χ, σε συνέχεια των παρεμβάσεων του Μασκ με διασπορά ψευδών ειδήσεων.
Δεν είναι θέμα ποσότητας, αλλά ποιότητας
Παρότι δεν αποτυπώνονται ποσοτικά, οι χονδροειδείς παρεμβάσεις του Μασκ στη διεθνή πολιτική σκηνή δεν είναι κάτι καινούριο.
Απαντώντας στην κατηγορία ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ οργάνωσε το 2020 το πραξικόπημα κατά του Έβο Μοράλες στη Βολιβία προκειμένου η Tesla να εξασφαλίσει το λίθιο εκεί, ο Μασκ είχε γράψει στο Twitter: «Θα κάνουμε πραξικόπημα όπου θέλουμε! Αντιμετωπίστε το».
Εκτός από τη Βολιβία και τη Βραζιλία, η Βενεζουέλα, η Χιλή και η Αργεντινή συγκαταλέγονται στις χώρες στην εσωτερική πολιτική των οποίων έχει αναμειχθεί ο Μασκ, επιδιώκοντας πάντα να ευνοήσει ακροδεξιές ομάδες ή πολιτικούς.
Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι η υποστήριξή του στην κυβέρνηση του Χαβιέρ Μιλέι στην Αργεντινή, η οποία, μαζί με τη Βολιβία και τη Χιλή, αποτελεί μέρος του «τριγώνου του λιθίου», με σημαντικά αποθέματα του μετάλλου που επιθυμεί ο επιχειρηματίας για την κατασκευή μπαταριών για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της Tesla.
Έχοντας κατά νου ότι μόνο η αξία κεφαλαιοποίησης της Tesla ξεπερνάει το ΑΕΠ των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών, ακόμα και τα «παιδαριώδη» tweet του Έλον Μασκ θα έπρεπε να μας προβληματίζουν. Η ατζέντα του Τραμπ για φορολογικές περικοπές, δασμούς και απορρύθμιση θα ωφελήσει τις εταιρείες του Μασκ. Αλλά είναι λιγότερο προφανές τι θα κέρδιζε ο Μασκ από την άνοδο εκείνων που υποστηρίζει στην Ευρώπη.
Το γερμανικό AfD βρίσκεται δημοσκοπικά στη δεύτερη θέση με ποσοστό 19%. Ωστόσο, τόσο το AfD όσο και το βρετανικό Reform όχι μόνο είναι απίθανο να σχηματίσουν σύντομα κυβερνήσεις, αλλά έχουν πολιτικές θέσεις που θα μπορούσαν να βλάψουν την Tesla.
Προς το παρόν, το σίγουρο είναι ότι ο Μασκ ρίχνοντας το βάρος στην υποστήριξη του Τραμπ βγήκε κερδισμένος πολλαπλώς. Οι σχέσεις του Μασκ με τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές ήταν προβληματικές, καθότι οι εταιρείες του έχουν βρεθεί αρκετές φορές στο στόχαστρο ελέγχων (η Tesla για την ασφάλεια, οι διαστημικές του δραστηριότητες για την ρύπανση κτλ.).
Με την υπόσχεση όμως του Τραμπ να τον τοποθετήσει επικεφαλής της νέας «Επιτροπής Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας» και με την εξουσία να προτείνει εκτεταμένες περικοπές σε ομοσπονδιακές υπηρεσίες και αλλαγές σε ομοσπονδιακούς κανόνες, ο Μασκ πέρα από εργολάβος αποκτά τη δύναμη να ρυθμίζει τις ίδιες τις ρυθμιστικές αρχές.
Και ενώ δημοσιογράφοι, αναλυτές ακόμα και ειδικοί ψυχικής υγείας προσπαθούν να εξηγήσουν τη συμπεριφορά ενός εκκεντρικού πολυεκατομμυριούχου επιχειρηματία, ο Μασκ φαίνεται να μην αφήνει τα πράγματα στην τύχη τους: ένα βήμα πριν την απόκτηση θεσμικού ρόλου στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, συναντάει πολιτικούς αρχηγούς ανά την υφήλιο προσπαθώντας να αλλάξει τις πολιτικές ισορροπίες όταν δεν τον ευνοούν. Πολλοί τον είπαν νάρκισσο, η ιστορία θα δείξει αν είναι κάτι παραπάνω.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου