01 Οκτωβρίου 2024

Το Ισραήλ ξεκίνησε χερσαία εισβολή στον Λίβανο, με τη στήριξη των ΗΠΑ, ενώ συνεχίζει τους δολοφονικούς βομβαρδισμούς

Πηγή: Associated Press
 

ΚΑΤΑΙΓΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Το Ισραήλ ξεκίνησε χερσαία εισβολή στον Λίβανο και συνεχίζει τους δολοφονικούς βομβαρδισμούς

Στην επόμενη φάση των δολοφονικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στον Λίβανο, που σαδιστικά ονόμασε «Βέλη του Βορρά», έχει περάσει εδώ και μερικές ώρες το Ισραήλ.

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις επιβεβαίωσαν ότι εξαπέλυσαν μια «στοχευμένη και περιορισμένη» -όπως την χαρακτήρισαν- χερσαία εισβολή στον νότιο Λίβανο. 

Προηγουμένως, το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ είχε ανάψει το «πράσινο φως» για τις χερσαίες στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγονται σε χωριά του Λιβάνου, κατά μήκος των συνόρων, χωρίς φυσικά να μπορεί να αποκλειστεί η επέκταση τους στη συνέχεια σε μεγαλύτερο βάθος.

Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος είπε πως «δεν θα υπάρξει μακροπρόθεσμη κατοχή του νότιου Λιβάνου». Ωστόσο, τόσο αυτός όσο και άλλοι ισραηλινοί αξιωματούχοι, αρνήθηκαν να πουν πόσο βαθιά θα εισέλθουν τα ισραηλινά στρατεύματα ή πόσο καιρό αναμένεται να διαρκέσει η εισβολή.

Οι στρατιωτικές δυνάμεις που επιχειρούν στο έδαφος, υποστηρίζονται από το πυροβολικό, άρματα μάχης και πολεμικά αεροσκάφη που χτυπάνε ανελέητα τον Λίβανο. 

Την ίδια ώρα, η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ συνεχίζει να βομβαρδίζει συνοικίες της Βηρυτού. Στις νότιες συνοικίες της πρωτεύουσας του Λιβάνου, έγιναν τουλάχιστον έξι με εφτά επιθέσεις, ισοπεδώνοντας ολόκληρα κτίρια. 

Ζούμε ακόμα στα χρόνια της Παλαιάς Διαθήκης; - Του Παντελή Μπουκάλα

«Υποθέσεις» λέγεται η στήλη. Δανείζομαι λοιπόν εδώ μια ξένη υπόθεση, χρήσιμη μόνο για όσους δεν έχουν διαλέξει προ πολλού μέτωπο, βασισμένοι σε δογματικές πεποιθήσεις. Ιδού:

«Ας υποθέσουμε για λίγο το εξής: Μια τρομοκρατική οργάνωση παγιδεύει μια παρτίδα ηλεκτρονικών συσκευών που προορίζονται για μια πλούσια δυτική χώρα. Θα μπορούσε να είναι οι ΗΠΑ. Θα μπορούσε να είναι η Γαλλία. Αυτοί οι τρομοκράτες εγχέουν ένα υγρό εκρηκτικό σε συσκευές που θα μπορούν να πυροδοτήσουν εξ αποστάσεως σε χρόνο και τόπο της επιλογής τους. Κι αυτό κάνουν. Η ταυτόχρονη έκρηξη προκαλεί χιλιάδες τραυματισμούς και θανάτους στη χώρα αυτή. Οι συσκευές εκρήγνυνται την ώρα που οι άνθρωποι ψωνίζουν στις αγορές, οδηγούν τα αυτοκίνητά τους, παίζουν με τα παιδιά τους. Ο πρώτος απολογισμός μιλά για χιλιάδες τραυματίες, ορισμένους σε κρίσιμη κατάσταση, και για δεκάδες νεκρούς, μεταξύ των οποίων και παιδιά. Οι υπηρεσίες υγείας καταρρέουν, λόγω του απροσδόκητου και βάναυσου χαρακτήρα της δράσης αυτής».

«Μια επίθεση αυτού του μεγέθους στις ΗΠΑ ή τη Γαλλία», συνεχίζεται η εικασία, «θα προκαλούσε αναμφίβολα έκτακτες συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου θα απαιτούνταν κυρώσεις, στρατιωτικές ενέργειες ή κάποιου άλλου είδους σθεναρή αντίδραση εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης. Οι ανώτατες αρχές του ΟΗΕ θα δημοσίευαν έντονες καταδίκες και τα μεγάλα καρτελοποιημένα ολιγαρχικά παγκόσμια ΜΜΕ θα γέμιζαν τα πρωτοσέλιδά τους με τις ιστορίες των θυμάτων αυτής της συλλογικής και απροσδόκητης φρίκης».

Την παραπάνω υπόθεση, που πρέπει να πέρασε από το μυαλό πάρα πολλών τις τελευταίες μέρες, την υπογράφει ο Jose Ernesto Novaez, συγγραφέας, πρύτανης του Πανεπιστημίου Καλών Τεχνών της Αβάνας και συντονιστής του κουβανικού παραρτήματος του Διεθνούς Δικτύου για την Υπεράσπιση της Ανθρωπότητας. Το κείμενό του, με τίτλο «Η σιωνιστική τρομοκρατία», αναρτήθηκε μεταφρασμένο στο ThePressProject, στις 20.9. Δυο-τρεις μέρες μετά τις μαζικές φονικές εκρήξεις βομβητών, γουόκι τόκι και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών στον Λίβανο και τη Συρία.

Δολοφονίες, όχι παράπλευρες απώλειες

exploding pagers lebanon
AP Photo/Bilal Hussein

 

Για ακόμη μία φορά μια κακόηχη χορωδία προθύμων να «νομιμοποιήσουν» και το πιο ακραίο έγκλημα που μπορεί να κάνει το Ισραήλ όπου κι όταν «νιώθει απειλημένο» ξεδιπλώθηκε μετά τις αποτρόπαιες εκρήξεις βομβητών και ασύρματων πομποδεκτών στον Λίβανο, που άφησαν πίσω τους δεκάδες νεκρούς (ανάμεσά τους και παιδιά). Εκπρόσωποι διάφορων ευρωπαϊκών και αμερικανικών πολιτικών και μιντιακών κύκλων εγκωμίασαν στην πραγματικότητα αυτές τις δολοφονικές, εξωδικαστικές και χωρίς διακρίσεις επιθέσεις χαρακτηρίζοντάς τες «χειρουργικές επιθέσεις ακριβείας», «εντυπωσιακές», «λαμπρές», «τολμηρές», «προηγμένα υβριδικά όπλα», «νέα ευφυής εποχή αυτοματοποιημένων αποπειρών», λες και μιλούν για μια «εφεύρεση» που θα έσωζε την ανθρωπότητα.

Μας πουλάνε σαν «χειρουργική ακρίβεια» έναν μαζικό θάνατο τυλιγμένο σε εκρηκτικά εναντίον ακόμη και γιατρών, νοσηλευτών, καθηγητών, παιδιών. Ποια «ακρίβεια», «λαμπρότητα» και «ευφυΐα» έκοψε το νήμα της ζωής της 9χρονης Φατίμα Αμπντουλάχ, που όταν χτύπησε ο βομβητής και τον σήκωσε για να το δώσει στον πατέρα της ανατινάχτηκε;

Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα καταγγέλλει πως «η ταυτόχρονη επίθεση εναντίον χιλιάδων ατόμων, χωρίς να γνωρίζουν ποιος κατέχει τις συσκευές και το περιβάλλον στο οποίο βρίσκονταν την ώρα της επίθεσης, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο». Επιτροπή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ τονίζει πως «να σκοτώνεις οποιονδήποτε δεν αντιπροσωπεύει μια άμεση απειλή και να χρησιμοποιείς βία για να τρομοκρατείς πολίτες συνιστούν εγκλήματα».

Jerusalem Post: Ο Θεός μας υποσχέθηκε τα εδάφη του Λιβάνου

Τις τελευταίες ημέρες ένα από τα trending θέματα στο X (πρώην Twitter) στις ΗΠΑ είναι και η φράση Μεγάλο Ισραήλ (Greater Israel) όπου χρήστες της πλατφόρμας σχολιάζουν την επεκτατική πολιτική του Ισραήλ. Το θέμα ανέβηκε αισθητά χτες όταν το Ισραήλ βομβάρδισε και την Υεμένη ενώ το τελευταίο διάστημα έχει βομβαρδίσει και πραγματοποιήσει τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη, το Λίβανο και τη Συρία.

Ενώ όμως στο X η αναφορά στο Μεγάλο Ισραήλ χρησιμοποιείται συνήθως από επικριτές της χώρας, μέσα στο Ισραήλ κάποιοι συζητούν πολύ σοβαρά τα νέα σύνορα που θα πρέπει να έχει το κράτος τους. Στις 25 Σεπτεμβρίου η εφημερίδα Jerusalem Post δημοσίευσε κείμενο με τίτλο «Είναι ο Λίβανος τμήμα της Γης της Επαγγελίας;». Το κείμενο με την υπογραφή του Μαρκ Φις αναλύει το Τορά (πέντε τεύχη της εβραϊκής βίβλου) για να διαπιστώσει αν το Ισραήλ «έχει την υποχρέωση» να καταλάβει τα εδάφη του Λιβάνου, αφού τα έχει υποσχεθεί ο Θεός.

Το συμπέρασμα του αρθρογράφου είναι ότι η Γη της Επαγγελίας περιλαμβάνει την περιοχή από το Νείλο μέχρι τον Ευφράτη δηλαδή εδάφη της Δυτικής Όχθης, της Γάζας, του Λιβάνου, της Συρίας, της Ιορδανίας και του Ιράκ.Το κείμενο μάλιστα καταλήγει με την εξής διαπίστωση «Αν κοιτάξει κανείς έναν χάρτη, θα μείνει έκπληκτος από το πόσο βόρεια εκτείνεται αυτό το ποτάμι (Ευφράτης) και πόσο απέραντη είναι πραγματικά η Γη του Ισραήλ. Αν και μπορεί να μην είμαστε σε θέση να το διεκδικήσουμε ξανά στην εποχή μας, ο Hashem (Θεός) σίγουρα θα μας το επιστρέψει σύντομα.

“Εξορύσσοντας”... νέες εξορύξεις κρυμμένες σε κρατικά site! - Ανακοίνωση του WWF Ελλάς

Screenshot από την ανάρτηση της μελέτης για τη νέα θαλάσσια περιοχή εξόρυξης υδρογονανθράκων (3 Σεπτεμβρίου 2024)
 
Μέσα στο καλοκαίρι, τυχαία βρήκαμε αναρτημένη στο site της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων Α.Ε. (ΕΔΕΥΕΠ) μελέτη για νέα θαλάσσια περιοχή εξορύξεων, στο Φρέαρ των Οινουσσών που αποτελεί το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου!
Η μελέτη αυτή, με βάση την υποχρεωτική νομοθεσία της ΕΕ, θα έπρεπε να ανακοινωθεί επίσημα και να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Καμία σχετική πληροφόρηση δεν υπήρχε πουθενά. Δεδομένης της έλλειψης ενημέρωσης, αλλά και της τεράστιας οικολογικής σημασίας της συγκεκριμένης περιοχής που βρίσκεται στην Ελληνική Τάφρο και η οποία αποτελεί καταφύγιο- για φάλαινες και άλλα προστατευόμενα θαλάσσια θηλαστικά, αμέσως υποβάλαμε αίτημα πληροφοριών, τόσο στο αρμόδιο υπουργείο (ΥΠΕΝ) όσο και στην ΕΔΕΥΕΠ, το οποίο μέχρι σήμερα παραμένει αναπάντητο.

Όπως φάνηκε, καμία από τις αρμόδιες υπηρεσίες δεν ήταν διατεθειμένη να απαντήσει για τη μελέτη. Έτσι, δυο μέρες μετά την υποβολή του αιτήματός μας, η μελέτη εξαφανίστηκε από το site της ΕΔΕΥΕΠ, με το link να οδηγεί πλέον σε μια κενή σελίδα! 

Ευρωπαϊκή έρευνα PULSE: Ενδοσχολικό αλαλούμ με τις εισερχόμενες απαγορεύσεις κινητών

mathites kinita 1
© Dreamstime.com

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επένδυσε σε μια επικοινωνιακού χαρακτήρα κίνηση, αποπροσανατολίζοντας τη συζήτηση από τα μείζονα προβλήματα στην εκπαίδευση, ανακοινώνοντας ότι θα εγκαταστήσει πιλοτικά... ερμάρια (lockers) για να κλειδώνουν οι μαθητές μέσα τα κινητά τους ● Οι απαγορεύσεις στους εφήβους που έχουν γεννηθεί μέσα στον ψηφιακό κόσμο συνήθως δεν λειτουργούν με τον καλύτερο τρόπο

Με τυμπανοκρουσίες ανακοίνωσαν πρωθυπουργός και υπουργός Παιδείας την απαγόρευση χρήσης κινητών στο τέλος Αυγούστου, ένα μέτρο το οποίο ισχύει εδώ και 18 χρόνια, από την εποχή της Μαριέττας Γιαννάκου. Μάλιστα, τότε η νομοθεσία ήταν αυστηρότερη, καθώς δεν επέτρεπε ούτε να τα έχουν οι μαθητές στις τσάντες. Το 2012 ο νόμος εμπλουτίστηκε και απαγορεύτηκαν όλες οι συσκευές που διαθέτουν σύστημα επεξεργασίας δεδομένων, εικόνας και ήχου. Το 2016 επιτράπηκε οι εκπαιδευτικοί να μπορούν να χρησιμοποιούν τον δικό τους προσωπικό τεχνολογικό εξοπλισμό κατά τη διδασκαλία, ενώ νέα εγκύκλιος του 2018 επέβαλε τη μη λειτουργία καμερών εντός του σχολικού χώρου κατά τη διάρκεια του σχολείου.

Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση Μητσοτάκη επένδυσε σε μια επικοινωνιακού χαρακτήρα κίνηση, αποπροσανατολίζοντας τη συζήτηση από τα μείζονα: τις αντιπαιδαγωγικές συγχωνεύσεις χιλιάδων τμημάτων σε όλη τη χώρα, τις ελλείψεις καθηγητών και υποδομών. Και παρότι τα παραπάνω δεν λύνονται, η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι θα εγκαταστήσει πιλοτικά... ερμάρια (lockers) σε κάποια σχολεία για να κλειδώνουν μέσα τα κινητά τους οι μαθητές. Παρ’ όλα αυτά, η κουβέντα που ξεκίνησε για τη χρήση και κατάχρηση των κινητών στα σχολεία, για την επίδρασή τους στη συναισθηματική σταθερότητα των νέων, στη δυνατότητα συγκέντρωσης και στις μειωμένες επιδόσεις –αν δεν γίνεται με όρους ηθικού πανικού και τεχνοφοβίας– παρουσιάζει ενδιαφέρον και απασχολεί την ίδια ώρα τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Ανακοίνωση 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων: Η απόφαση της ΕΕ για υποβάθμιση του καθεστώτος προστασίας του λύκου βάζει στο «στόχαστρο» ένα προστατευόμενο είδος, στέλνοντας λάθος μηνύματα!

Την περασμένη Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2024, επικυρώθηκε και τυπικά από το Συμβούλιο της ΕΕ η απόφαση της πλειοψηφίας των κρατών μελών της ΕΕ να υιοθετήσει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υποβάθμιση του καθεστώτος προστασίας του λύκου στη Σύμβαση της Βέρνης. Η απόφαση αυτή έγινε δυνατόν να περάσει, αφού οι περισσότερες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, άλλαξαν τη θέση τους και ψήφισαν υπέρ της πρότασης παρά τις επιφυλάξεις που είχαν αρχικά εκφράσει.

Δυστυχώς, με λίγες εξαιρέσεις, οι Υπουργοί Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αγνόησαν την έκκληση  περισσότερων από 300 οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών[1] και εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών[2] που τους παρότρυναν να ακολουθήσουν τις επιστημονικές συστάσεις και να εντείνουν τις προσπάθειες για την ενίσχυση της συνύπαρξης με μεγάλα σαρκοφάγα. Προτίμησαν την οδό των εύκολων εντυπώσεων, υπηρετώντας μικροπολιτικά κίνητρα, έναντι των  επιστημονικών τεκμηρίων και των καλών πρακτικών για την επίτευξη κοινωνικών και περιβαλλοντικών στόχων![3]

Από την πλευρά της, η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβάλλει ως λόγο της επιλογής αυτής την απόδοση μεγαλύτερης ελευθερίας κινήσεων στα κράτη-μέλη της ΕΕ, για τη λήψη μέτρων που θα αποβλέπουν στη μείωση των ζημιών που προκαλούνται στο ζωικό κεφάλαιο από άγρια ζώα, μέσω «ελέγχου του πληθυσμού τους» και υποστήριξη εκστρατειών εξόντωσης λύκων.

Ωστόσο, η εφαρμογή των μεθόδων αυτών στέλνει λάθος μηνύματα σχετικά με τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και των αξιών της συνύπαρξης και της ανοχής στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο, υποτιμά τον οικολογικό ρόλο που καλούνται να υπηρετήσουν θηρευτές όπως ο λύκος στον έλεγχο των αυξανόμενων πληθυσμών οπληφόρων (ζαρκάδια, αγριογούρουνα κ.λπ.) και αποπροσανατολίζει τις αρμόδιες αρχές και τους αγρότες  από την αποφασιστική επένδυση σε μέτρα πρόληψης ζημιών, που είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος άμβλυνσης των συγκρούσεων μεταξύ λύκων και κτηνοτροφίας, όπως όλες οι επιστημονικές μελέτες τεκμηριώνουν.

Η εξέλιξη αυτή θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο την προστασία του λύκου, αλλά και τις προσπάθειες διατήρησης της βιοποικιλότητας στην ΕΕ, δημιουργώντας ένα επικίνδυνο προηγούμενο για την προστασία ειδών και οικοτόπων, τόσο εντός όσο και εκτός της ΕΕ.

Είμαστε όλοι Μοχάμεντ στους δρόμους που ανθρώπινο αίμα μυρίζουν

at agios panteleimonas
ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Είμαστε όλοι Μοχάμεντ

Μπορεί να ακούγεται πολύ κλισέ ο τίτλος αυτού του κύριου άρθρου της «Εφ.Συν.», αλλά αν το καλοσκεφτεί κανείς, είναι μια κυριολεξία, όχι ένα σχήμα λόγου. Ο καθένας από μας μπορεί για οποιονδήποτε λόγο να βρεθεί ένα βράδυ σε ένα αστυνομικό τμήμα.

Μπορεί να πάει γιατί θέλει να καταγγείλει κάτι και κάποιον -τον ενοχλητικό γείτονά του, τον βίαιο σύζυγο ή σύντροφό του/της, έναν δημόσιο λειτουργό που καταχράται την εξουσία του- και να μπει στο αστυνομικό τμήμα με μια αίσθηση εμπιστοσύνης και ασφάλειας.

Αλλά μπορεί να πάει και ως καταγγελλόμενος, ύποπτος ή επ’ αυτοφώρω συλληφθείς για ένα μικρό ή μεγάλο παράπτωμα. Μπορεί να έχει πιει πολύ, να έχει παραβιάσει τον ΚΟΚ, να έχει τρέξει με υπερβολική ταχύτητα παρασύροντας έναν πεζό, να έχει μηνυθεί από οποιονδήποτε κακόβουλο ή απολύτως ειλικρινή συμπολίτη, συγγενή ή άσπονδο εχθρό.

Για κανέναν δεν είναι ευχάριστη η παραμονή σε ένα αστυνομικό τμήμα, αλλά οι περισσότεροι προσερχόμαστε ή προσαγόμαστε σε αυτό με μια ελάχιστη αίσθηση ότι μπαίνουμε σε έναν χώρο όπου επικρατούν ο νόμος και η τάξη. Και σε γενικές γραμμές αυτό ισχύει, αν πρόκειται να επιλύσουμε απλά γραφειοκρατικά ζητήματα, αν είμαστε λευκοί, Καυκάσιοι, καθωσπρέπει, χωρίς ποινικό μητρώο και καταγγελίες ή παρελθόν παραβατικότητας.

Αλλά δεν ισχύει αν είμαστε «σκουρόχρωμοι», αν είμαστε μουσουλμάνοι, αν είμαστε μετανάστες, αν είμαστε γκέι και τρανς, αν είμαστε γυναίκες, αν είμαστε γενικώς κάπως «περίεργοι», με μάτι θολό, όχι και τόσο καθαροί και, κυρίως, αν έχουμε βρεθεί στο τμήμα «καρφωτοί» από εργοδότες με άκρες στην ΕΛ.ΑΣ., αν είμαστε κάπως αυθάδεις απέναντι στα «όργανα της τάξης», αν έχουμε παρελθόν αντιπαράθεσης μαζί τους.

Σύρος, 7 και 8 Οκτωβρίου 2024: Σεμινάριο Αναγεννητικής Γεωργίας, με θέμα "Εισαγωγή στην Αναγεννητική Γεωργία: Οι Σύγχρονες Προκλήσεις του Ανθρώπινου Πολιτισμού και η Υγεία των Εδαφών ως Απάντηση σε Αυτές." - Δηλώσεις συμμετοχής - Είσοδος ελεύθερη


Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε σε ένα σημαντικό
εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα την Αναγεννητική Γεωργία, που διοργανώνεται από τον Οργανισμό Βιώσιμου Διατροφικού Προορισμού (SFDO) https://sfdo.ngo/, σε συνεργασία με το EIT Food (https://www.eitfood.eu/Regenerative Agri Works (RAW) https://ww.eitfood.eu/projects/regenag-

Το EIT Food, σε συνεργασία με τον SFDO, έχει αναπτύξει μια σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων/σεμιναρίων γύρω από την Αναγεννητική Γεωργία, με στόχο την ενημέρωση και υποστήριξη των αγροτών της Νότιας Ευρώπης στην υιοθέτηση βιώσιμων γεωργικών πρακτικών. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί  σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της Σύρου από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2024.

 Θέμα Εκδήλωσης:

"Εισαγωγή στην Αναγεννητική Γεωργία: Οι Σύγχρονες Προκλήσεις του Ανθρώπινου Πολιτισμού και η Υγεία των Εδαφών ως Απάντηση σε Αυτές."

 Στόχος της Εκδήλωσης:

Το σεμινάριο απευθύνεται σε αγρότες, παραγωγούς, πολίτες, καταναλωτές, επιχειρηματίες στον τομέα του τουρισμού και των τροφίμων, στελέχη τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και σε κάθε ενδιαφερόμενο που θέλει να ενημερωθεί για τη σημασία της υγείας των εδαφών και τον ρόλο της Αναγεννητικής Γεωργίας στην αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων.

 Ημερομηνία και Τοποθεσία:

Μέχρι πόσες μεγάλες φωτιές νιώθουν επιτυχημένοι οι Μητσοτάκης και Κικίλιας;

Μητσοτάκης-Κικίλιας
EUROKINISSI/ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Ήταν 6 Σεπτεμβρίου όταν ο πρωθυπουργός (μας) Κυριάκος Μητσοτάκης εκφώνησε «πανηγυρικό» λόγο σε εκδήλωση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ.

Εξήρε το έργο της κυβέρνησής του στο πεδίο της κατάσβεσης των πυρκαγιών. Είχε προηγηθεί βέβαια η φωτιά στην Αττική στις 11 Αυγούστου που έφτασε μέχρι την Ομόνοια, (συγγνώμη, στο Χαλάνδρι και τα Βριλήσσια)  αλλά ο κ. Μητσοτάκης το ξεπέταξε γρήγορα, λέγοντας ένα «μπορεί να ξεφύγει μία φωτιά και ναι, ξέφυγε μία στην Αττική».

Άλλωστε, όπως πρόσθεσε, «αν σας ρωτούσαμε πριν από τις 10 Αυγούστου, ποια είναι η εικόνα την οποία θα είχατε για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζαμε τις φωτιές, πιστεύω ότι όλοι θα λέγανε -και σωστά- ότι «το κράτος ήταν εκεί, τα εναέρια ήταν εκεί, τα στελέχη της πυροσβεστικής ήταν εκεί, με καλύτερη διάταξη δυνάμεων».

Για να καταλάβετε πόση είναι η επιτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην κατάσβεση των πυρκαγιών, φτάσαμε να καιγόμαστε στην Ελλάδα ακόμα και στο έμπα του Οκτώβρη. Στο Ξυλόκαστρο και, μάλιστα, με 2 νεκρούς. Επομένως, ξέφυγε μία ακόμα φωτιά πέραν εκείνη της Αττικής: αυτή της Κορινθίας.

Και δεν ήταν η μόνη που τους ξέφυγε, οι μόνες πλέον μετά και το Ξυλόκαστρο. Ήταν και η δασική πυρκαγιά στο όρος Όρβηλος στις Σέρρες στα σύνορα με τη Βουλγαρία. Όπως έλεγε η μονάδα METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η συγκεκριμένη πυρκαγιά ξεκίνησε στις 18 Ιουλίου του 2024 και έκαιγε για 27 ημέρες! Άρα και στο όρος Όρβηλος τους ξέφυγε. Τρίτη φωτιά που τους ξέφυγε.

Υπάρχει και τέταρτη. Ήταν η φωτιά στο όρος Παγγαίο που ξέσπασε στις 22 Αυγούστου σε δασική έκταση κάτω από την κορυφή Αβγό. Και έκαιγε για 8 ημέρες μέχρι που «η βροχόπτωση συνέβαλε στον περιορισμό της φωτιάς».