11 Μαΐου 2023

Επέλαση σχεδιαζόμενων υπεράκτιων αιολικών πάρκων σε Βόρειο Αιγαίο, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και Κρήτη - Σοκ στο Ρέθυμνο από νέα επέλαση αιολικών στο νομό

  • Αρχίζουν οι «πράσινες μπίζνες»: Κρήτη, Αιγαίο και Δωδεκάνησα υποψήφιοι για υπεράκτια αιολικά πάρκα – Ποιοι μεγαλοκαρχαρίες της ενέργειας διαγκωνίζονται για την «πίτα»


Σε φάση «τελικής ευθείας» βρίσκεται η διαδικασία για τη μεγάλη «πίτα» της λεγόμενης «πράσινης ενέργειας»

Σε φάση «τελικής ευθείας» βρίσκεται η διαδικασία για τη μεγάλη «πίτα» της λεγόμενης «πράσινης ενέργειας». Η αρμόδια αρχή (ΕΔΕΥΕΠ – Ελληνική Διαχειριστική Αρχή Υδρογονανθράκων) βρίσκεται στο τελικό στάδιο οριστικοποίησης του εθνικού προγράμματος με τις θαλάσσιες ζώνες όπου θα αναπτυχθούν τα πρώτα 2.000-2.500 MW υπεράκτιων αιολικών πάρκων, το προσχέδιο του οποίου αναμένεται να καταθέσει στο αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέχρι τα τέλη Mαΐου.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ρεπορτάζ της Καθημερινής, η Κρήτη και συγκεκριμένα η θαλάσσια έκταση από τη Σητεία έως τον Ξηρόκαμπο, στις βόρειες ακτές του ανατολικού άκρου του νησιού και ανατολικά της Ιεράπετρας, το Βόρειο Αιγαίο μεταξύ Λήμνου και Αγ. Ευστρατίου, τα Δωδεκάνησα στον άξονα Ικαρίας – Πάτμου – Λέρου και οι Κυκλάδες είναι οι περιοχές όπου θα εγκατασταθούν τα πρώτα υπεράκτια αιολικά πάρκα στην Ελλάδα.

Το προσχέδιο θα περιλαμβάνει τις παραπάνω περιοχές ως δυνητικές για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων και αφού εγκριθεί με ΚΥΑ από τα συνολικά εννέα εμπλεκόμενα υπουργεία, θα προχωρήσει η ακριβής οριοθέτηση των περιοχών οργανωμένης ανάπτυξης καθώς και των θαλάσσιων «οικοπέδων» εντός της κάθε οργανωμένης περιοχής που θα παραχωρηθούν στους επενδυτές μέσω διαγωνισμών. 

Ποιοι μεγαλοκαρχαρίες της ενέργειας συγκρούονται

Όπως είναι αναμενόμενο αυτή η διαδικασία έχει οδηγήσει και στον πρώτο γύρο της σκληρής μάχης μεταξύ των μεγαλοκαρχαριών της ενέργειας, οι οποίοι, σαν έτοιμοι από καιρό, έχουν ήδη στήσει τις κοινοπραξίες τους.

Ο πρώτος κύκλος δημοπράτησης θαλασσίων οικοπέδων για την εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών πάρκων θα αφορά έργα ελάχιστης ισχύος 200-250 MW. Η νέα αγορά που ανοίγει είναι αντικείμενο διεκδίκησης ισχυρών ξένων εταιρειών που κατέχουν τεχνογνωσία και έχουν συμμαχήσει με εγχώριους ενεργειακούς ομίλους. Έτσι, εν αναμονή του πρώτου διαγωνισμού παραχωρήσεων, που βάσει του σχεδιασμού τοποθετείται το 2027, έχουν συγκροτηθεί τα πρώτα επιχειρηματικά σχήματα μεταξύ Ελλήνων και ξένων επενδυτών.

Συγκεκριμένα:

– η γερμανική RWE με τη HELLENiQ ENERGY, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με την Ocean Winds (κοινοπραξία της πορτογαλικής EDPR και της γαλλικής Engie),

– η Mytilineos με τη δανέζικη Copenhagen Offshore Partners,

– η Motor Oil με την Abu Dhabi Future Energy Company (Masdar) και

– η Iντρακάτ με την Parkwind.

Εταίρο αναζητεί και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η οποία βρίσκεται σε συζητήσεις με τρεις ξένες εταιρείες και τις πληροφορίες να τη φέρουν πιο κοντά στη γαλλική Total Eren.

Ισχυρό εξακολουθεί να είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, και το ενδιαφέρον της νορβηγικής Equinor, η οποία όμως μέχρι σήμερα δεν έχει έρθει σε συμφωνία με κάποια ελληνική εταιρεία.

Στην «κούρσα» πάντως, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Καθημερινής, προπορεύεται ο όμιλος Κοπελούζου, ο οποίος θα κατασκευάσει το πρώτο πιλοτικό αιολικό πάρκο στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης εντός της πρώτης «go-to area» στην Ελλάδα, δηλαδή εντός οριοθετημένης περιοχής, όπως προβλέπει η εργαλειοθήκη REPowerEU της Κομισιόν, στην οποία τα έργα ΑΠΕ προχωρούν με διαδικασίες ταχείας αδειοδότησης.

ΠΗΓΗ

*****

  • Σοκ στο Ρέθυμνο… Νέα επέλαση αιολικών στον νομό μας

 
“Η ενδοχώρα του Ρεθύμνου βλέπουμε να μετατρέπεται σε βιομηχανική περιοχή και επενδυτική ζώνη που δεν έχει να κάνει ούτε με ανάπτυξη, ούτε με ενεργειακή μετάβαση “, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Συντονιστικό Ρεθύμνου κατά των ΒΑΠΕ, με αφορμή την έγκριση εγκατάστασης νέων ανεμολογικών ιστών σε περιοχές των δήμων Ρεθύμνου, του Αμαρίου και του Αγ. Βασιλείου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

“Στις 21 του Μάρτη, η Διεύθυνση Δασών Ρεθύμνου έδωσε στην ΤΕΡΝΑ μια σειρά από εγκρίσεις για την εγκατάσταση ανεμολογικών ιστών σε τοποθεσίες των δήμων Ρεθύμνου, Αμαρίου και Αγίου Βασιλείου που πολλές μάλιστα βρίσκονται μέσα σε προστατευόμενες περιοχές NATURA.

Αυτό σημαίνει ότι επίκειται η εγκατάσταση αιολικών σταθμών σ αυτές τις τοποθεσίες καθώς η ΤΕΡΝΑ πήρε νέες άδειες παραγωγού ειδικού έργου για έργα αιολικών που δεν είχε κατασκευάσει μέχρι τώρα. Έτσι, με μια ματιά στον χάρτη της ΡΑΕ γίνεται πλέον αντιληπτό ότι η κατασκευή του έργου αντλησιοταμίευσης στο φράγμα των Ποταμών δεν πρόκειται να αποτρέψει τη δημιουργία νέων αιολικών σταθμών σε όλη την Κρήτη ούτε βέβαια και στο Ρέθυμνο.

Οι εκπρόσωποι του ΟΑΚ και ο δήμος Αμαρίου έπεισαν τους Αμαριώτες ότι αν δεχθούν το εργοστάσιο αντλησιοταμίευσης θα γλιτώσουν από τις ανεμογεννήτριες. Ωστόσο η ΤΕΡΝΑ, εκτιμώντας όπως της άξιζε την “γαλαντομία” των Δήμων Αμαρίου και Ρεθύμνου, που της παραχώρησαν πολύτιμο νερό για ενεργειακή χρήση – τη στιγμή μάλιστα που φουντώνει σε όλη την Ελλάδα το κίνημα κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού – γεμίζει τώρα το Αρκάδι και το Αμάρι με ανεμογεννήτριες και επιχειρεί να βάλει πόδι και στον δήμο Αγ. Βασιλείου.

Η ενδοχώρα του Ρεθύμνου βλέπουμε να μετατρέπεται σε βιομηχανική περιοχή και επενδυτική ζώνη που δεν έχει να κάνει ούτε με ανάπτυξη, ούτε με ενεργειακή μετάβαση. Πρόκειται για αρπαγή γης, βίαιη αλλαγή του μοναδικού ρεθεμνιώτικου πολιτισμικού και φυσικού τοπίου και πλιάτσικο από τις εταιρείες.

Το Ρέθυμνο που ήταν από τους πρώτους νομούς που αντέδρασαν στην εγκατάσταση των ανεμολογικών ιστών, βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπο σε μια νέα επέλαση αιολικών. Τώρα που το αντιαιολικό κίνημα έχει φουντώσει παντού και κάθε “ύποπτη δραστηριότητα» στα βουνά, σε όλη την Ελλάδα καταγγέλλεται και εμποδίζεται από εκατοντάδες πολίτες, η ΤΕΡΝΑ παίρνει έγκριση για να εγκαταστήσει ανεμολογικούς ιστούς σε δέκα κορυφές του νομού κι αυτό φαίνεται πως είναι μόνο η αρχή!


Στον χάρτη της ΡΑΕ
( https://geo.rae.gr/?lon=24.617448952459522&lat=35.24769481396842&zoom=10) έχουμε περιγράψει με μωβ χρώμα τις επικαιροποιημένες περιοχές εγκατάστασης αιολικών “πάρκων” όπου δόθηκαν οι εγκρίσεις για την τοποθέτηση ανεμολογικών ιστών στις εξής τοποθεσίες :

# «ΚΟΥΠΟΣ 1», «ΚΟΥΠΟΣ 2» και «ΓΚΑΡΓΚΑΝΗ» Δήμου Ρεθύμνης Π.Ε. Ρεθύμνου.
Σημ. ΚΟΥΠΟΣ:. Δίπλα στην Μονή Αρκαδίου, απέναντι από Αμνάτο και Κυριάννα, πάνω από Μέση και Αγ. Τριάδα, δίπλα στα Χάρκια. Το χωριό Καβούσι βρίσκεται ολόκληρο μέσα στο αιολικό “πάρκο”!
ΓΚΑΡΓΚΑΝΗ : Σε περιοχή Natura, στα Χάρκια, πάνω από το φράγμα Ποταμών, δίπλα στον επάνω ταμιευτήρα του σχεδιαζόμενου υβριδικού, απέναντι από Βολεώνες, Παντάνασσα, Πατσό.

# «ΓΑΣΠΑΡΗΣ 1» Δήμου Ρεθύμνης Π.Ε. Ρεθύμνου.
Σημ.ΓΑΣΠΑΡΗΣ : Σε περιοχή Natura – ZEΠ (Ζώνη Ειδικής Προστασίας για τα πουλιά) στον Μαρουλά, πάνω από το Πρασσανό φαράγγι, απέναντι από το Χρωμοναστήρι και το Ρουσσοσπίτι.

# «ΑΓΚΑΛΗ» Δήμου Ρεθύμνης Π.Ε. Ρεθύμνου.
Σημ. ΑΓΚΑΛΗ : Σε περιοχή Natura – ZEΠ (Ζώνη Ειδικής Προστασίας για τα πουλιά) στον Βρύσσινα, πάνω από το Ρουσσοαπίτι και το Χρωμοναστήρι, πάνω από τις Πρασσές και το Πρασσανό φαράγγι.

# «ΜΑΥΡΟΥ ΚΟΡΥΦΗ 2» Π.Ε. Ρεθύμνου
Σημ. ΜΑΥΡΟΥ ΚΟΡΥΦΗ : Σε περιοχή Natura, πάνω από την Μονή Αρκαδίου, Απέναντι στην Ελεύθερνα Βορειοανατολικά της Αγ. Φωτεινής, πάνω από Θρόνο και Καλογέρου,

# «ΑΓΡΙΜΟΚΕΦΑΛΑ» Δήμου Ρεθύμνης Π.Ε. Ρεθύμνου.
Σημ. ΑΓΡΙΜΟΚΕΦΑΛΑ: Νοτιοδυτικά των Αρμένων, νότια του Αγ, Κωνσταντίνου, πάνω από τα Αγκουσελιανά, βόρεια της καλής Συκιάς, μεταξύ Κούμων και Μούντρος.

#«ΚΟΥΡΟΥΠΑ» και «ΞΗΡΟ» Π.Ε.Ρεθύμνου.
Σημ. ΚΟΥΡΟΥΠΑ – ΞΗΡΟ: Σε περιοχή Natura – ZEΠ (Ζώνη Ειδικής Προστασίας για τα πουλιά) εκατέρωθεν του Κουρταλιώτη.
ΚΟΥΡΟΥΠΑ: απέναντι από Ατσιπάδες, Κοξαρέ, επάνω από Ασώματο, Λευκόγια, Μύρθιο, Μαριού, Πλακιά.
ΞΗΡΟ : δίπλα σε Φρατί και Δρίμισκο, πάνω από Λευκόγια, Γιαννιού και Μονή Πρέβελη.

# προγραμματίζεται επίσης εγκατάσταση ανεμολογικού ιστού στην ΠΡΑΣΟΚΕΦΑΛΑ, αγροτική περιοχή ανάμεσα σε Καρίνες, Λαμπινή, Σπήλι.


Η εικόνα της ΠΕ Ρεθύμνου στον χάρτη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας φωνάζει από μόνη της ότι δεν πρέπει να αφήσουμε κάτι τέτοιο να συμβεί.

Όλοι μαζί μπορούμε να τους σταματήσουμε!

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου